Tuesday, April 30, 2024
Γενικά άρθραΚοράνι

Δεν καθοδηγείς εσύ όποιον αγαπάς στον ορθό δρόμο

Ο Αμπού Τάλιμπ, θείος του Προφήτη, τον συνόδευσε για πολλά χρόνια. Τον προστάτευσε από τους Κουραϊσίτες και στάθηκε δίπλα του σε κάθε δυσκολία. Δέν πέθανε όμως ως Μουσουλμάνος.
Βρέθηκε κοντά στο να ασπαστεί το Ισλάμ, ωστόσο η επιρροή του πολυθεϊστικού περίγυρού του στάθηκε εμπόδιο στο να το κάνει. Τις τελευταίες ώρες της ζωής του, ενώ ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν, τον παρότρυνε να κλείσει τον κύκλο της ζωής του με την μαρτυρία πως δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ, ώστε να είναι αυτή η τελευταία και πιο σπουδαία του πράξη, στην οποία θα είναι ο ίδιος ο Προφήτης μάρτυρας την Ημέρα της Κρίσης. Οι ηγέτες των Κουραϊσιτών όμως, που ήταν παρόντες την ώρα του θανάτου του, κατάφεραν να τον κρατήσουν στην στρεβλή τους πίστη, «πώς γίνεται να επιλέξεις άλλη θρησκεία από αυτή των προγόνων σου!». Τελικά, ο Αμπού Τάλιμπ πέθανε ως ειδωλολάτρης.
Δεν ήταν εύκολο για τον Προφήτη ο θείος του, προστάτης και στήριγμά του στα τόσα βασανιστήρια τα οποία υπέστη από τους Κουραϊσίτες, να πεθάνει χωρίς να ασπαστεί το Ισλάμ…
Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, ο Αλλάχ έστειλε ορισμένα εδάφια του Κορανίου, τα οποία θα είναι πάντα επίκαιρα και αφορούν το θέμα της καθοδήγησης, για την οποία μονό ο ίδιος ο Αλλάχ είναι υπεύθυνος. Λέει ο Αλλάχ στο Κοράνι:
«Δεν είσαι εσύ που καθοδηγείς όποιον αγαπάς. Είναι ο Αλλάχ που καθοδηγεί όποιον Αυτός θέλει» (Ιερό Κοράνι, 28:56).
Αυτό δηλαδή για το οποίο είναι υπεύθυνος ο Προφήτης Μουχάμμαντ αλλά και όσοι Προφήτες προηγήθηκαν, και στη συνέχεια οι ίδιοι οι πιστοί, είναι το να μεταφέρουν το Μήνυμα. Όσον αφορά το αν οι άνθρωποι θα ωφεληθούν από αυτό και θα πιστέψουν, αυτό είναι στα χέρια μονάχα του Αλλάχ.
Ο Αλλάχ λέει επίσης, «Δεν επιφορτίζεσαι την καθοδήγησή τους, είναι ο Αλλάχ που καθοδηγεί όποιον Αυτός θέλει» (Ιερό Κοράνι, 2:272).
Λέει σε άλλο σημείο: «Μα οι περισσότεροι άνθρωποι, όσο και αν προσπαθείς, δεν θα πιστέψουν » (Ιερό Κοράνι, 12:103).
Η καθοδήγηση είναι δύο ειδών:
Η πρώτη είναι η καθοδήγηση του Αλλάχ, όταν δηλαδή ο Αλλάχ βάζει την πίστη στην καρδία του δούλου και ύστερα τον οδηγεί προς την τελευταία πραγματική θρησκεία την οποία Αυτός διάλεξε για την ανθρωπότητα, το Ισλάμ.
Η δεύτερη είναι η αποκάλυψη και διάδοση του μηνύματος Του στους ανθρώπους. Αυτό είναι το έργο των Προφητών και στην συνέχεια των πιστών που τους ακολουθούν.
Λέει το Κοράνι, «…Και πράγματι, [ω Μουχάμμαντ], καθοδηγείς στον ορθό δρόμο» (Ιερό Κοράνι, 42: 52).
Έτσι, το έργο μας ως πιστοί – συνέχεια του έργου των Προφητών – είναι η σωστή επεξήγηση της πίστης μας και η ειλικρινής δέσμευση μας προς αυτήν. Η ανταπόκριση των ανθρώπων όμως στο κάλεσμά μας, παραμένει κάτι το οποίο είναι θέμα αποκλειστικά του Αλλάχ.
Επομένως, όταν δεν βρίσκουμε την ανταπόκριση που περιμένουμε από κάποιον τον οποίο θα θέλαμε να λάβει καθοδήγηση, είναι καλό πάντα να θυμόμαστε τα παραπάνω εδάφια από το Κοράνι, άλλα και την ιστορία του θείου του Προφήτη, Αμπου Ταλιμπ. Και να μην ξεχνάμε πως αν κάτι θα μπορούσε να επισπεύσει την καθοδήγηση του Αλλάχ, είναι οι δικές μας δεήσεις να οδηγηθούν όσοι αγαπάμε.