Tuesday, April 23, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Έτσι το Ισλάμ απελευθέρωσε τις γυναίκες-1

Πράγματι το Ισλάμ ενδυναμώνει τις γυναίκες όπως φαίνεται από πολλές περιπτώσεις γυναικών που κατάφεραν επαγγελματική οικονομική και κοινωνική επιτυχία σε συνδυασμό με την υποταγή στις θρησκευτικές επιταγές

 

Οι μουσουλμάνες γυναίκες συχνά λόγω στερεοτύπων παρουσιάζονται σαν καταπιεσμένα πλάσματα που έχουν ανάγκη διάσωσης και βοήθειας.

 

 

Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει και είναι χρήσιμο να εξετάσει κανείς εις βάθος το Ισλάμ για να το διαπιστώσει. Ένας τρόπος καλύτερης συνειδητοποίησης της θέσης που έχει η γυναίκα στο Ισλάμ θα ήταν ίσως η εξέταση των ζωών των πρώτων μουσουλμάνων γυναικών που έζησαν στα πρώτα στάδια του Ισλάμ όχι μόνο σαν ιστορικές φιγούρες αλλά και σαν παραδείγματα προς μίμηση σήμερα.

 

 

Μέσω λοιπόν αυτών των παραδειγμάτων μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τους σωστούς ρόλους των γυναικών. Πράγματι το Ισλάμ ενδυναμώνει τις γυναίκες όπως φαίνεται από πολλές περιπτώσεις γυναικών που κατάφεραν επαγγελματική οικονομική και κοινωνική επιτυχία σε συνδυασμό με την υποταγή στις θρησκευτικές επιταγές.

 

 

Η Αισα Μπιντ Αμπου Μπακρ, ήταν μουσουλμάνα λόγιος με κύρος σχεδόν 1500 πριν. Η Αισα ήταν κόρη του Αμπου Μπακρ, ενός από τους πιο στενούς συντρόφους του Προφήτη και ενός από τους πρώτους που δέχτηκαν το Ισλάμ.

 

 

Η Αισα θεωρούνταν περισσότερο γνώστρια σε σχέση με τους άντρες της εποχής της σε θέματα σχετικά με την εξήγηση του Κορανίου, ποίηση, ιατρική, ιστορία και τόσο άντρες όσο και γυναίκες σπούδασαν υπό την καθοδήγησή της. Η Αισα επίσης εξέδιδε φατουα ( νομικές αποφάσεις ) και έδινε ομιλίες.

 

 

Επίσης κατά τη διάρκεια της ζωής του Προφήτη, συμμετείχε στις μάχες των μουσουλμάνων εναντίων των παγανιστών που τους εκδίωξαν. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της μάχης του Ουχουντ, μοίραζε νερό στους μουσουλμάνους στο πεδίο της μάχης.

 

 

Έτσι βλέπουμε ότι η Αισα είναι ένα παράδειγμα μουσουλμάνας γυναίκας που αρίστευσε στην λογιότητα, πολιτική ενασχόληση, δημόσιες ομιλίες και δίδαξε τόσο άντρες όσο και γυναίκες στην Ισλαμική νομολογία.

 

 

Η Σουμάγια Μπιντ Χαμπατ ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψε στο μήνυμα του Ισλάμ. Δεν είχε θέση ούτε περιουσία. Στην πραγματικότητα ζούσε υπό τον έλεγχο μιας παγανιστικής οικογένειας. (δούλα) Όταν της ζητήθηκε από τα αφεντικά της να απορρίψει την πίστης της αρνήθηκε κατηγορηματικά και αυτό συντέλεσε στο βασανισμό και θάνατό της.

 

Η Ραμλα Ουμμι Σαλιμ είχε τοποθετηθεί από τον Προφήτη μαζί με τον Μουσουλμανικό στρατό εναντίον των παγανιστών. Εφοδίαζε με νερό τους στρατιώτες και εκτελούσε χρέη νοσοκόμας για τους πληγωμένους.

 

 

Η Νουσαιμπα Ουμμι Αμαρα έχει χαρακτηριστεί ως η πρώτη μουσουλμάνα στρατιώτης κατά την εποχή του Προφήτη Μουχάμμαντ. Η Νουσαιμπα πολέμησε στις μάχες Ούχουντ, Χουναιν, Γιαμαμα και Χουνταιμπίγια. Συγκεκριμένα στη μάχη του Ουχουντ η Νουσάιμπα προστάτεψε τον Προφήτη με το ίδιο της το σπαθί και μάλιστα απέκτησε ένα βαθύ τραύμα στον ώμο της σαν αποτέλεσμα της μάχης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *