Αλ Χαουαρίζμι.. Ο Ιδρυτής της Άλγεβρας..
Ο Αλ Χαουαρίζμι ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «Αλ Τζάμπρ», για να προσδιορίσει την επιστήμη αυτή. Οι ευρωπαίοι δανείστηκαν τον αραβικό όρο αυτούσιο κι έτσι η άλγεβρα είναι γνωστή μέχρι σήμερα σ όλες τις ευρωπαικές γλώσσες με την αραβική της ονομασία.
Του: Δρ. Ράγιμπ Αλ Σερτζάνι
Η Αλγεβρα εφευρέθηκε από τον μέγα μουσουλμάνο επιστήμονα Αλ Χαουαρίζμι (780-846) στην προσπάθεια του να δώσει λύση σε κάποιες δύσκολες υποθέσεις κληρονομιάς. Οι κανόνες και οι αρχές που έθεσε για τη νέα αυτή επιστήμη, την καθιέρωσαν ως ένα ανεξάρτητο κλάδο των μαθηματικών.
Ο Αλ Χαουαρίζμι ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «Αλ Τζάμπρ», για να προσδιορίσει την επιστήμη αυτή. Οι ευρωπαίοι δανείστηκαν τον αραβικό όρο αυτούσιο κι έτσι η άλγεβρα είναι γνωστή μέχρι σήμερα σ όλες τις ευρωπαικές γλώσσες με την αραβική της ονομασία. Όμως ο μουσουλμάνος επιστήμονας δεν σταμάτησε εκεί. Έδωσε το όνομά του στους αλγόριθμους και παρέδωσε στον κόσμο τους αραβικούς αριθμούς και το μηδέν. Δικαίως λοιπόν αποκαλείται «Πατέρας της ’λγεβρας».
Το βιβλίο του Υπολογισμού με Μεταφορά κι Απλοποίηση (Αλ Τζάμπρ Ουαλ Μουκάμπαλα):
Το βιβλίο του Υπολογισμού με Μεταφορά κι Απλοποίηση, είναι το πρώτο έργο του Αλ Χαουαρίζμι, στο οποίο εξηγεί πως λύνονται οι εξισώσεις . Στον πρόλογο του εξιστορεί το πως ο χαλίφης Αλ Μαμούν του ανέθεσε να συντάξει το βιβλίο αυτό. Αργότερα μεταφράστηκε στα λατινικά από τον Γεράρδο της Κρεμόνας. Ο Ρόζεν , έκδωσε το 1851 το αραβικό κείμενο, μαζί με μια αγγλική μετάφραση.
Με τις πολλαπλές μεταφράσεις του βιβλίου του Αλ Χαουαρίζμι, μεταφέρθηκαν οι ινδικοί αριθμοί και το δεκαδικό σύστημα στη δύση.
Το βιβλίο του έγινε βασική πηγή των μαθηματικών στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ως το 16ο αιώνα. Ότι είχε εκπονηθεί στη συνέχεια στον κλάδο αυτό, βασιζόταν ακριβώς σ αυτό το βιβλίο του Αλ χαουαρίζμι, το οποίο έχει επίσης μεταφραστεί στα λατινικά από τον Ρόμπρερτ οφ Τσέστερ για να διαφωτίσει την Ευρώπη. Το 1968, ο Δρ. Μ. Μασραφά και ο Δρ. Μ Μόρσι δημοσίευσαν μια επιθεωρημένη έκδοση του βιβλίου.
Μετά από τον Αλ Χαουαρίζμι, πήραν τη σκυτάλη ο Αμπ Σουτζάα Αλ Μάσρι, ο ’μπου Μπακρ Αλ Κάραχι και ο Όμαρ Αλ Χαγιάμ, καθώς κι άλλοι μουσουλμάνοι επιστήμονες που διέπρεψαν σε αυτό το χώρο.
Οι ανακαλύψεις των μουσουλμάνων επιστημόνων στην Αλγεβρα:
Η εφεύρεση του μηδενός:
Από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των μουσουλμάνων θεωρείται η εφεύρεση του μηδενός . Γεγονός, που οδήγησε στην εξέλιξη της επιστήμης των μαθηματικών κι όλων των άλλων επιστημών μετά από την εφεύρεση αυτή. Χωρίς το μηδέν, θα ήταν αδύνατο να λυθούν πάρα πολλές εξισώσεις με την ευκολία που γίνεται σήμερα.
Μια εφεύρεση που έχει ως αποτέλεσμα, να φτάσει ο ανθρώπινος πολιτισμός σε αυτό το θαυμαστό επίπεδο.
Η λύση των διώνυμων εξισώσεων:
Η μέθοδος με την οποία οι μουσουλμάνοι μαθηματικοί έλυσαν τις διώνυμες εξισώσεις είναι ακόμα εν χρήσει στα σύγχρονα βιβλία της άλγεβρας. Ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την άλγεβρα για να λύσουν προβλήματα της γεωμετρίας.
Η αξιοποίηση του δεκαδικού κλάσματος:
Παρόλο που η αξιοποίηση του δεκαδικού κλάσματος για πρώτη φορά αποδίδεται στον μαθηματικό Στέφεν, η αλήθεια είναι, πως είχε χρησιμοποιηθεί πριν απ αυτόν, από τον μουσουλμάνο επιστήμονα Γαγιάθ Αλ Ντιν Αλ Κάσι, ο οποίος χρησιμοποίησε το σύμβολο αυτής της πράξης 175 χρόνια πριν από τον Στέφεν. Στο πρόλογο που έγραψε για το βιβλίο του «Κλειδί της Αριθμητικής» (Μεφτάχ Αλ Χεσάμπ), αναφέρει ότι έχει επινοήσει το σύμβολο του δεκαδικού κλάσματος για να διευκολύνει τη λύση των προβλημάτων σε όσους δεν γνώριζαν το εκτοκύκλιο σύστημα. Επομένως, αυτό που μας λέει ο πρόλογός του είναι, πως ο επιστήμονας αυτός ήξερε ότι έκανε μια καινοτομία στα μαθηματικά.
Η χρήση των συμβόλων στην άλγεβρα από τους μουσουλμάνους επιστήμονες:
Είναι γνωστό ότι οι μουσουλμάνοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα μαθηματικά σύμβολα (+, -, ÷,× ). Μπορούμε να τα βρούμε στα έργα του μουσουλμάνου μαθηματικού Αλ Καλσάντι Αλ Αντάλουσι. Παρόλα αυτά, σήμερα η εφεύρεση τους αποδίδεται στον Γάλλο Φράνσις Φετ 1540-1603.
Η λύση των τριωνύμων εξισώσεων:
Ένα ακόμα μεγάλο επίτευγμα που προσέφεραν οι μουσουλμάνοι επιστήμονες στην ανθρωπότητα στο χώρο των μαθηματικών, είναι η λύση του Όμαρ Αλ Χαγιάμ για τις τριώνυμες εξισώσεις, χρησιμοποιώντας τις κωνικές τομές. Ο ίδιος έχει λύσει κυβικές εξισώσεις, αξιοποιώντας τον κύκλο και την παραβολή, έχει γράψει επίσης για την τετμημένη και τις συντεταγμένες, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Αλ Χαγιάμ ήταν ο πρώτος που έθεσε τα θεμέλια της αναλυτικής γεωμετρίας, τα οποία αποδίδοντα στον Καρτέσιο, ο οποίος χωρις καμιά αμφιβολία έχει αναπτύξει την επιστήμη αυτή σε μεγάλο βαθμό, χωρίς όμως να λησμονούμε το ρόλο του Όμαρ Αλ Χαγιάμ.
πηγή: islamstory.com