Saturday, April 20, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Παρανοήσεις σχετικά με το Ισλάμ

Ωστόσο, πρέπει να υπομνησθεί ότι οι αποτρόπαιες και οι τρομοκρατικές πράξεις των λίγων δεν αντιπροσωπεύουν τη θρησκεία ως σύνολο

 

Συμβαίνει συχνά στην πρώτη γραμμή των ιδεών και στις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις σχετικά με το Ισλάμ, να επικρατεί η πεποίθηση ότι οι Μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες ή μίσουν την Αμερική, μια ιδέα που ρίζωσε σε πολλούς   μετά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου.

 

Την ημέρα αυτή 19 εξτρεμιστές εκτελέσαν μια πράξη αυτοκτονίας,

(θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Θεός απαγορεύει τέτοιες πράξεις στο Κοράνι), με την σύγκρουση δύο αεροπλάνων με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο το θάνατο περίπου τριών χιλιάδων θυμάτων.

 

Ωστόσο, πρέπει να υπομνησθεί ότι οι αποτρόπαιες και οι τρομοκρατικές πράξεις των λίγων δεν αντιπροσωπεύουν τη θρησκεία ως σύνολο. Στο παρελθόν έχουν γίνει τρομοκρατικές ενέργειες, από άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες  αλλά αυτό δεν οδήγησε σε αρνητικά στερεότυπα για τις περισσότερες από αυτές θρησκείες όπως συνέβη με το Ισλάμ. Φαίνεται ότι το Ισλάμ είναι η μόνη εξαίρεση στον κανόνα αυτό.

 

Αυτό όλο μπορεί να είναι  λόγω σφάλματος των μέσων ενημέρωσης, όπου κανένας δεν ανοίγει μια εφημερίδα χωρίς να δει τίτλο μιας επίθεσης από « τρομοκράτες μουσουλμάνους», οδηγώντας σε προκατειλημμένη αντίληψη κατά των μουσουλμάνων στο σύνολο τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο γραμματέας του Συλλόγου Μουσουλμάνων Φοιτητών στην Καλιφόρνια, Tanimu Dasin, κατόπιν έρευνας επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι από όσους ερωτήθησαν σχετικά με το πώς βλέπουν ένα μουσουλμάνο, η σκιαγράφησή τους αφορούσε σε ένα πολύ περίεργο ή διαφορετικό άνθρωπο, αλλά αυτές οι αντιλήψεις άλλαξαν όταν γνώρίσαν και ήρθαν σε επαφή με έναν μέσο μουσουλμάνο.

 

Ο Tanimu είπε: «Οι άνθρωποι περιμένουν από τον μουσουλμάνο κάτι παράξενο ή ασυνήθιστο: αναμένεται να μιλήσει με διαφορετική προφορά, για παράδειγμα. Αλλά το θέμα είναι, οτι εμείς οι μουσουλμάνοι είμαστε ακριβώς όπως οποιοσδήποτε άλλος».

 

Εκτός αυτού, υπάρχει και μια άλλη εντύπωση κατά την οποία πολλοί πιστεύουν ότι στο Ισλάμ δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

Ο Dasin εξηγεί: «Με την πάροδο των χρόνων η θρησκεία του Ισλάμ ήταν η πρώτη στην εκτίμηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των δικαιωμάτων ψήφου, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τα δικαιώματα του γάμου, και αν πάμε 15 χρόνια πίσω στην Αμερική, θα διαπιστώσουμε ότι τα δικαιώματα των γυναικών στο γάμο ήταν πολύ λιγότερα από όσα δίνονται στις γυναίκες στο Ισλάμ εδώ και εκατοντάδες χρόνια. ”

 

Το Ισλάμ καλεί τους μουσουλμάνους να φοράνε σεμνά ρούχα, πράγμα που για τις γυναίκες σημαίνει να καλύπτουν τον εαυτό τους, με εξαίρεση τα χέρια και το πρόσωπό. Αυτό περιλαμβάνει τη φθορά του χιτζάμπ ή μαντίλα, και σε αντίθεση με δημοφιλή πεποίθηση, το Κοράνι, χορήγησε στις γυναίκες το δικαίωμα να μπορούν να χωρίσουν το σύζυγό τους υπό την προϋπόθεση ότι το δικαίωμα αυτό θα αναφέρεται σε μια σύμβαση πριν από το γάμο.

 

Και αν είναι αλήθεια ότι πολλές ισλαμικές χώρες δεν δίνουν στις  μουσουλμάνες αυτά τα  δικαιώματα, σύμφωνα με  όσα είπε ο Dasin, αυτό δεν συμφωνεί με τη διδασκαλία του Κορανίου, και συνεπώς δεν πρέπει να θεωρείται αδικία του Ισλάμ εαν είναι αδικία από τη μεριά των κυβερνήσεων των χωρών αυτών.

 

Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη θρησκεία, πρέπει να κρίνουμε με βάση τα διδάγματα αυτής της θρησκείας και όχι κοιτάζοντας τη συμπεριφορά των οπαδών της. Κάθε θρησκεία έχει και πιστούς που δεν συμπεριφέρονται ανάλογα με τις πεποιθήσεις της, και αυτό δεν πρέπει να καταλογίζεται στην ίδια τη θρησκεία.

 

 

O Dasin λέει ότι το Ισλάμ επίσης τονίζει  την ειρήνη και την καλή συμπεριφορά με τους αδερφούς μας μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους εξίσου, αν και ισχυρίζονται πολλοί ότι το Ισλάμ είναι μια «θρησκεία βίας», και σε αυτό ο Θεός είπε στον Ιερό Κοράνι σε Surat alanaam: “Μη σκοτώνετε την ψυχή που ο Αλλάχ έχει απαγορεύσει, εκτός όταν πρόκειται να ασκήσετε δικαιοσύνη, αυτές είναι η εντολές που σας έδωσε για να καταλάβετε “.

 

Για τους φοιτητές που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το Ισλάμ ο Dasin  συνιστά επίσης το βιβλίο “Ριάντ Αλσαλχίν”, το οποίο μεταφράστηκε σε  “Gardens of the Righteous” ελπίζοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές για την επίτευξη μιας βαθύτερης κατανόησης για το Ισλάμ. Θα πρέπει να αναζητήσουμε ομοιότητες, ενώ την ίδια στιγμή να διατηρουμε την ποικιλομορφία που έχουμε παρά να απομονώνουμε τους εαυτούς μας με βάση τις διαφορές μας.

 

Τέλος, ο Tanimu Dasin λέει: «Οι άνθρωποι ανεξάρτητα από τις διαφορετικές θρησκείες στις οποίες ανήκουν είναι όλοι δημιούργημα του Θεού και το ερώτημα είναι πώς θα μάθουμε να ζούμε με τον άλλον χωρίς να κοιτάμε τις διαφορές που φανταζόμαστε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *