Thursday, April 25, 2024
Προσωπικότητες

Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφα Ας-Σάχμι – ο Απεσταλμένος του Προφήτη – 2

Αυτό που επιθύμησα τότε ήταν να έχω τόσες ψυχές όσες οι τρίχες στο σώμα μου και να ριχτούν όλες στο λάδι για χάρη του Θεού.

Η συνάντηση του Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφα με τον Βυζαντινό αυτοκράτορα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του χαλιφάτου του `Ομαρ Ιμπν Αλ Χατταμπ.

Κατά την 19η χρονιά μετά τη Χίτζρα, ο Ομαρ έστειλε έναν στρατό να πολεμήσει ενάντια στους Βυζαντινούς. Σε αυτόν το στρατό ήταν και ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφα. Νέα για τη μουσουλμανική δύναμη έφτασαν στο Βυζαντινό αυτοκράτορα. Είχε ακούσει για την ειλικρίνεια της πίστης τους και για την προθυμία τους να θυσιάσουν τις ζωές τους στο δρόμο του Θεού και του Προφήτη Του. Έδωσε εντολές στους άντρες του να του φέρουν αιχμάλωτο όποιον μουσουλμάνο τύχαινε να πιάσουν ζωντανό.

Ο Θεός θέλησε να πιαστεί αιχμάλωτος ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφα στους Βυζαντινούς. Τον φέρανε μπροστά στον αυτοκράτορα και αυτός κοίταξε τον Αμπντουλλάχ για πολλή ώρα. Ξαφνικά είπε, “Θα σου κάνω μια πρόταση.” “Τι πρόταση;” ρώτησε ο Αμπντουλλάχ.
“Σου προτείνω να γίνεις Χριστιανός. Αν το κάνεις αυτό θα σε αφήσω ελεύθερο και θα σου παρέχω ασφαλές καταφύγιο.”

Η αντίδραση του Αμπντουλλάχ ήταν η εξής: “ Ο θάνατος είναι προτιμότερος για μένα χίλιες φορές από αυτό που μου ζητάς να κάνω.”

“Βλέπω πως είσαι τολμηρός άντρας. Ωστόσο, αν απαντήσεις θετικά σε αυτό που προτείνω σε σένα, θα σου δώσω μερίδιο στην κυριαρχία μου και θα σε ορκίσω βοηθό μου.”
Ο αιχμάλωτος χαμογέλασε και είπε, “Μα τω Θεώ, αν μου δώσεις όλα όσα κατέχεις και όλα όσα κατέχουν οι `Αραβες σαν αντάλλαγμα για να αφήσω τη θρησκεία του Μουχάμμαντ, δε θα το κάνω.”

“Τότε θα σε σκοτώσω.”

“Κάνε ότι θέλεις,” απάντησε ο Αμπντουλλάχ.

Ο αυτοκράτορας διέταξε να τον βάλουν πάνω σε ένα σταυρό και διέταξε τους στρατιώτες του να πετάνε ακόντια σε αυτόν. Αρχικά κοντά στα χέρια του, και μετά κοντά στα πόδια του λέγοντάς του όλη την ώρα να δεχτεί τον Χριστιανισμό ή τουλάχιστον να απαρνηθεί τη θρησκεία του. Αυτός αρνήθηκε πολλές φορές.

Τον κατέβασαν από τον σταυρό και ο αυτοκράτορας ζήτησε να φέρουν μια μεγάλη κατσαρόλα. Τη γέμισαν με λάδι που το ζέσταναν πάνω από τη φωτιά. Έπειτα έφερε δύο άλλους μουσουλμάνους αιχμάλωτους και έριξε τον έναν από αυτούς στο βραστό λάδι. Η σάρκα του φυλακισμένου έλιωσε και σύντομα φαίνονταν τα κόκαλά του. Ο αυτοκράτορας γύρισε στον Αμπντουλλάχ και τον κάλεσε στον Χριστιανισμό.

Αυτό ήταν το πιο τρομερό τεστ που ο Αμπντουλλάχ χρειάστηκε να περάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αλλά παρέμεινε σταθερός και ο αυτοκράτορας σταμάτησε να προσπαθεί. Διέταξε να τον πετάξουν μέσα στο λάδι. Όπως τον έπαιρναν άρχισε να δακρύζει ο Αμπντουλλάχ. Ο αυτοκράτορας νόμισε πως επιτέλους είχε λυγίσει και του πρότεινε να γίνει χριστιανός. Αλλά προς έκπληξή του, ο Αμπντουλλάχ αρνήθηκε.

“Γιατί έκλαψες τότε;” φώναξε ο αυτοκράτορας.
“Έκλαψα επειδή είπα στον εαυτό μου: `Θα πεταχτείς στο καυτό λάδι και η ψυχή σου θα φύγει.` Αυτό που επιθύμησα τότε ήταν να έχω τόσες ψυχές όσες οι τρίχες στο σώμα μου και να ριχτούν όλες στο λάδι για χάρη του Θεού.”

Ο αυτοκράτορας τότε είπε: “Θα φιλήσεις το κεφάλι μου; Θα σε αφήσω ελεύθερο.”
“Και τους μουσουλμάνους αιχμάλωτους επίσης;” ρώτησε ο Αμπντουλλαχ.

Ο αυτοκράτορας συμφώνησε και ο Αμπντουλλαχ είπε στον εαυτό του, “Ένας από τους εχθρούς του Αλλάχ. Θα φιλήσω το μέτωπό του και θα αφήσει εμένα και τους άλλους μουσουλμάνους ελεύθερους. Δε μπορεί να υπάρχει κατηγορία για μένα για αυτήν την πράξη.”
Έπειτα πήγε στον αυτοκράτορα και φίλησε το μέτωπό του. Όλοι οι μουσουλμάνοι αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφα πήγε τελικά στον `Ομαρ Ιμπν αλ Χατταμπ και του είπε τι έγινε. Ο `Ομαρ χάρηκε ιδιαίτερα και όταν είδε τους αιχμαλώτους είπε, “Κάθε μουσουλμάνος έχει χρέος να φιλήσει το κεφάλι του Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφα και εγώ θα αρχίσω πρώτος.”
Τότε σηκώθηκε ο `Ομαρ και φίλησε το κεφάλι του Αμπντουλλάχ Ιμπν Χουδάφα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *