Thursday, March 28, 2024
Γεγονότα

Όταν Ο Ηράκλειος Ενημερώθηκε Για Τον Προφήτη Μουχάμμαντ -1

Αν όσα έχεις πει είναι αλήθεια, πολύ σύντομα θα κατέχει αυτό το μέρος κάτω από τα πόδια μου και το ήξερα (από τις γραφές) ότι θα εμφανιζόταν αλλά δεν γνώριζα ότι θα ήταν από εσάς

Διηγήθηκε ο  Ιμπν Αμπάς:

Ο Αμπού Σουφιάν Μπιν Χάρμπ με ενημέρωσε ότι ο Ηράκλειος είχε στείλει έναν αγγελιοφόρο σε αυτόν ενώ συνόδευε ένα καραβάνι από τους Κουράϊς. Ήταν έμποροι που είχαν επιχειρήσεις στη Σάμ (Συρία, Παλαιστίνη, Λίβανο και Ιορδανία), την περίοδο που ο Απόστολος του Αλλάχ είχε ανακωχή με τον Αμπου Σουφιάν και τους άπιστους Κουράϊς.

Έτσι ο Αμπού Σουφιάν (ο ίδιος θα ασπαστεί το Ισλάμ αργότερα) και οι σύντροφοί του πήγαν στον Ηράκλειο στην Ιλια (Ιερουσαλήμ). Ο Ηράκλειος τους κάλεσε στην αυλή και είχε όλους τους ανώτερους Ρωμαίους αξιωματικούς γύρω του. Φώναξε το μεταφραστή του, ο οποίος μεταφράζοντας την ερώτηση του Ηράκλειου είπε σε αυτούς:

Ποιος από εσάς έχει στενή συγγένεια με αυτόν τον άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι είναι ο Προφήτης;

Ο Αμπού Σουφιάν απάντησε: Εγώ είμαι ο πιο κοντινός συγγενής του (από την ομάδα).

Ο Ηράκλειος είπε: Φέρτε τον (Αμπού Σουφιάν) κοντά μου και κάντε τους συντρόφους του να σταθούν πίσω του.
Ο Αμπού Σουφιάν πρόσθεσε: Ο Ηράκλειος είπε στο μεταφραστή του να πει στους συντρόφους μου ότι ήθελε να θέσει κάποιες ερωτήσεις σε μένα σχετικά με αυτόν τον άνθρωπο (τον Προφήτη) και ότι αν έλεγα ένα ψέμα αυτοί (οι σύντροφοί μου) θα έπρεπε να με αντικρούσουν.

Ο Αμπού Σουφιάν συμπλήρωσε: Μα τον Αλλάχ! Αν δεν είχα φοβηθεί να με χαρακτηρίσουν οι σύντροφοί μου ψεύτη, δεν θα είχα πει την αλήθεια για τον Προφήτη.

Η πρώτη ερώτηση που έκανε για αυτόν ήταν:
Ποια είναι η θέση της οικογένειάς του ανάμεσά σας;
Απάντησα: Ανήκει σε μια καλή (ευγενή) οικογένεια ανάμεσά μας.

Ο Ηράκλειος ρώτησε επιπλέον: Έχει κανείς από εσάς ισχυριστεί το ίδιο (ότι δηλαδή είναι Προφήτης) πριν από αυτόν;
Απάντησα: Όχι

Είπε: Ήταν κανείς από τους προγόνους του βασιλιάς;
Απάντησα: Όχι

Ο Ηράκλειος ρώτησε: Τον ακολουθούν οι ευγενείς ή οι φτωχοί;
Απάντησα: Οι φτωχοί τον ακολουθούν.

Είπε: Οι ακόλουθοί του αυξάνονται ή μειώνονται (μέρα με τη μέρα);
Απάντησα: Αυξάνονται.

Έπειτα ρώτησε: Από αυτούς που ασπάζονται τη θρησκεία, έχει δυσαρεστηθεί κανείς και έχει αποκηρύξει τη θρησκεία έπειτα;
Απάντησα: Όχι

Ο Ηράκλειος είπε: Τον έχετε κατηγορήσει ποτέ ότι λέει ψέματα πριν από αυτόν τον ισχυρισμό του (ότι είναι Προφήτης);
Απάντησα: Όχι

Ο Ηράκλειος είπε: Αθετεί τις υποσχέσεις του;
Απάντησα: Όχι. Είμαστε σε ανακωχή με αυτόν και δεν ξέρουμε τι θα κάνει σε αυτήν. Δεν βρήκα ευκαιρία να πω κάτι εναντίον του εκτός από αυτό.

Ο Ηράκλειος ρώτησε: Είχατε ποτέ πόλεμο με αυτόν;
Απάντησα: Ναι
Τότε είπε: Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των μαχών;
Απάντησα: Μερικές φορές ήταν νικητής και μερικές εμείς.

Ο Ηράκλειος είπε: Τι σας ζητάει να κάνετε;
Είπα: Μας είπε να λατρεύουμε τον Αλλάχ και τον Αλλάχ μόνο και να μην λατρεύουμε τίποτα άλλο μαζί Του, και να απαρνηθούμε όλα αυτά που οι πρόγονοί μας έχουν πει. Μας έδωσε εντολή να προσευχόμαστε, να λέμε την αλήθεια, να είμαστε αγνοί και να κρατάμε καλές σχέσεις με τους συγγενείς και φίλους μας.

Ο Ηράκλειος ζήτησε από τον μεταφραστεί να μου μεταφέρει τα παρακάτω:

Σε ρώτησα για την οικογένειά του και η απάντησή σου ήταν ότι ανήκε σε μια πολύ ευγενή οικογένεια. Στην πραγματικότητα, όλοι οι Απόστολοι έρχονται από ευγενείς οικογένειες ανάμεσα στους αντίστοιχους ανθρώπους τους…

Σε ρώτησα αν κανείς από εσάς έχει ισχυριστεί τέτοιο πράγμα και η απάντησή σου ήταν αρνητική. Αν η απάντηση ήταν καταφατική, θα σκεφτόμουν ότι αυτός ο άνθρωπος ακολουθούσε τη δήλωση του προηγούμενου.

Έπειτα σε ρώτησα αν κανείς από τους προγόνους του ήταν βασιλιάς. Η απάντησή σου ήταν αρνητική.  Αν ήταν θετική, θα είχα σκεφτεί πως αυτός ο άνθρωπος ήθελε να πάρει πίσω το πατρογονικό του βασίλειο.

Ρώτησα επιπλέον αν έχει ποτέ κατηγορηθεί ότι λέει ψέματα πριν να πει ότι έχει πει, και η απάντησή σου ήταν αρνητική. Έτσι αναρωτήθηκα πως ένας άνθρωπος που δεν έχει πει ένα ψέμα για άλλους θα μπορούσε ποτέ να πει ένα ψέμα για τον Αλλάχ.

Έπειτα ρώτησα αν τον ακολουθούν οι πλούσιοι ή οι φτωχοί. Απάντησες ότι είναι οι φτωχοί αυτοί που τον ακολουθούν. Και στην πραγματικότητα όλοι οι Απόστολοι έχουν ακολουθηθεί από αυτήν ακριβώς την τάξη ανθρώπων.

Έπειτα σε ρώτησα για τους ακόλουθούς του αν αυξάνονται ή μειώνονται. Απάντησες ότι αυξάνονται και στην πραγματικότητα αυτός είναι ο τρόπος της αληθινής πίστης, μέχρι να είναι πλήρης από όλες τις απόψεις.

Σε ρώτησα επιπλέον αν υπήρξε κανείς, ο οποίος, μετά που ασπάστηκε τη θρησκεία δυσαρεστήθηκε και απέρριψε τη θρησκεία. Η απάντησή σου ήταν αρνητική και στην πραγματικότητα αυτό είναι (σημάδι της) αληθινή πίστη, όταν η γοητεία της μπαίνει στις καρδιές και αναμειγνύεται με αυτές πλήρως.

Ρώτησα αν έχει ποτέ προδώσει. Απάντησες αρνητικά και όμοια οι Απόστολοι ποτέ δεν προδίδουν.

Έπειτα σε ρώτησα τι σας πρόσταξε να κάνετε. Απάντησες ότι σας πρόσταξε να λατρέψετε τον Αλλάχ και τον Αλλάχ μόνο και να μην λατρέψετε τίποτα άλλο μαζί Του και σας απαγόρεψε να λατρεύετε τα είδωλα και σας πρόσταξε να προσεύχεστε και να λέτε την αλήθεια και να είστε αγνοί.

Αν όσα έχεις πει είναι αλήθεια, πολύ σύντομα θα κατέχει αυτό το μέρος κάτω από τα πόδια μου και το ήξερα (από τις γραφές) ότι θα εμφανιζόταν αλλά δεν γνώριζα ότι θα ήταν από εσάς, και αν μπορούσα να τον φτάσω σίγουρα, θα πήγαινα αμέσως να τον συναντήσω και αν ήμουν μαζί του, θα του έπλενα σίγουρα τα πόδια.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *