Friday, March 29, 2024
Γεγονότα

Ο Ηράκλειος και ο Προφήτης Μουχάμμαντ -2

Ω! Λαέ της Βίβλου! Ελάτε μαζί να συμφωνήσουμε για τις διαφορές ανάμεσά μας, ώστε να μη λατρεύουμε παρά μόνο τον Αλλάχ

Ο Ηράκλειος τότε ζήτησε την επιστολή από τον Προφήτη του Αλλάχ, η οποία μεταφέρθηκε από τον Διχυα στον Κυβερνήτη του Μπούσρα, ο οποίος την προώθησε στον Ηράκλειο για να διαβάσει.

Τα περιεχόμενα της επιστολής ήταν ως εξής: «Στο όνομα του Αλλάχ, του Αγαθοεργού, του Ελεήμονα ( η επιστολή αυτή) από τον Μουχάμμαντ τον δούλο του Αλλάχ και Απόστολό Του, στον Ηράκλειο τον κυβερνήτη του Βυζαντίου. Ειρήνη και ευλογία σε αυτόν που ακολουθεί το σωστό δρόμο. Σε καλώ στο Ισλάμ και αν γίνεις μουσουλμάνος θα είσαι ασφαλής και ο Αλλάχ θα διπλασιάσει την ανταμοιβή σου, και αν αρνηθείς την πρόσκληση του Ισλάμ θα διαπράττεις αμαρτία καθοδηγώντας λανθασμένα τους Αρισιίν σου(αγρότες). (Και απαγγέλω σε σένα τη δήλωση του Αλλάχ:)


«Ω! Λαέ της Βίβλου! Ελάτε μαζί να συμφωνήσουμε για τις διαφορές ανάμεσά μας, ώστε να μη λατρεύουμε παρά μόνο τον Αλλάχ. Και να μην εξομοιώνουμε τίποτε μ’ Εκείνον, κι ας μη στήσουμε ανάμεσά μας κύριους ή προστάτες, εκτός απ’ τον Αλλάχ. Αν όμως δεν θελήσουν να συμμορφωθούν, τότε να πείτε: Να είστε μάρτυρες ότι εμείς είμαστε Μουσουλμάνοι.» (3:64)

Ο Αμπού Σουφιάν έπειτα πρόσθεσε: Όταν ο Ηράκλειος τελείωσε το λόγο του και διάβασε την επιστολή, υπήρξε μεγάλη απόγνωση και κραυγή στην Βασιλική Αυλή. Έτσι διωχθήκαμε από την αυλή. Είπα στους συντρόφους μου ότι το ζήτημα του Ιμπν-Αμπι-Καμπσα (έτσι αποκαλούσαν τον προφήτη για προσβολή) έχει γίνει τόσο αξιοπρόσεκτο ώστε ακόμα και ο Βασιλιάς των Μπανι Αλ-Ασφαρ (Βυζαντινοί) τον φοβάται. Έπειτα άρχισα να βεβαιώνομαι ότι αυτός (ο Προφήτης) θα γινόταν ο κατακτητής στο κοντινό μέλλον μέχρι που ασπάστηκα το Ισλάμ (δηλ. ο Αλλάχ με οδήγησε σε αυτό.)

Ο αφηγητής προσθέτει: Ο Ιμπν Αν-Νατούρ ήταν ο Κυβερνήτης της Ιλια (Ιερουσαλήμ) και ο Ηράκλειος η κεφαλή των χριστιανών της Σαμ (Συρία). Ο Ιμπν Αν-Νατούρ διηγείται ότι μια φορά, ενώ ο Ηράκλειος επισκεπτόταν την Ιλια (Ιερουσαλήμ), σηκώθηκε το πρωί με κακή διάθεση. Μερικοί από τους ιερείς του τον ρώτησαν γιατί είχε αυτή τη διάθεση. Ο Ηράκλειος ήταν μάντης και αστρολόγος. Απάντησε: Τη νύχτα όταν κοίταξα τα αστέρια, είδα ότι ο αρχηγός αυτών που κάνουν περιτομή έχει εμφανιστεί (γίνει κατακτητής). Ποιοι είναι αυτοί που έχουν σαν πρακτική την περιτομή;

Οι άνθρωποι απάντησαν, Εκτός από τους Εβραίους κανείς δεν κάνει περιτομή, έτσι δε θα πρέπει να τους φοβάσαι (τους Εβραίους). Απλά εξέδωσε εντολές να σκοτώσουν κάθε Εβραίο παρών στη χώρα.

Ενώ το συζητούσαν, ένας αγγελιοφόρος σταλμένος από τον Βασιλιά Γασσάν για να φανερώσει τα νέα του Προφήτη του Αλλάχ στον Ηράκλειο ήρθε. Έχοντας ακούσει τα νέα, ( ο Ηράκλειος) διέταξε τους ανθρώπους να πάνε και να δούνε αν ο αγγελιοφόρος του Γασσάν είχε περιτομή. Οι άνθρωποι αφού τον είδαν, είπαν στον Ηράκλειο ότι είχε περιτομή. Ο Ηράκλειος τότε τον ρώτησε για τους ’ραβες. Ο αγγελιοφόρος απάντησε: Οι ’ραβες επίσης κάνουν περιτομή.

(Αφού το άκουσε αυτό) ο Ηράκλειος παρατήρησε ότι η κυριαρχία των Αράβων είχε εμφανιστεί. Ο Ηράκλειος έπειτα έγραψε ένα γράμμα στο φίλο του στη Ρώμη, που ήταν γνώστης όπως και ο Ηράκλειος. Ο Ηράκλειος έπειτα έφυγε για τη Χομς (μια πόλη της Συρίας) και έμεινε εκεί μέχρι που έλαβε την απάντηση στην επιστολή του προς τον φίλο του που συμφώνησε με αυτόν ως προς την άποψή του για την εμφάνιση του Προφήτη και το γεγονός ότι αυτός ήταν ένας Προφήτης.

Με αυτό, ο Ηράκλειος κάλεσε όλους τους αρχηγούς των Βυζαντινών να συγκεντρωθούν στο παλάτι του στη Χομς. Όταν μαζεύτηκαν, διέταξε να κλείσουν όλες οι πόρτες του παλατιού του. Έπειτα βγήκε και είπε:  Ω! Βυζαντινοί! Αν η επιτυχία είναι η επιθυμία σας και αναζητάτε σωστή καθοδήγηση και θέλετε η αυτοκρατορία σας να παραμείνει, τότε δώστε λόγο υποταγής σε αυτόν τον Προφήτη (δηλ. ασπαστείτε το Ισλάμ).

(Στο άκουσμα των απόψεων του Ηράκλειου) οι άνθρωποι έτρεξαν προς τις πόρτες του παλατιού σαν όναγροι αλλά βρήκαν τις πόρτες κλειστές. Ο Ηράκλειος κατάλαβε το μίσος τους προς το Ισλάμ και όταν έχασε την ελπίδα να ασπαστούν το Ισλάμ, διέταξε να έρθουν πίσω σε ακρόαση.

(Όταν επέστρεψαν) είπε: ο΄τι είπα ήταν απλά για να δοκιμάσω τη δύναμη της πεποίθησής σας και το έχω δει. Οι άνθρωποι προσκύνησαν μπροστά του και ευχαριστήθηκαν με αυτόν, και αυτό ήταν το τέλος της ιστορίας του Ηράκλειου (σε σχέση με την πίστη του).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *