Thursday, April 25, 2024
Προσωπικότητες

Αμπντουλλαχ Ιμπν Ουμ Μακτουμ – 1

Ο Αμπντουλλάχ γνώρισε την άνοδο του Ισλάμ στη Μέκκα. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ασπάστηκαν το Ισλάμ

Ο Αμπντουλλαχ Ιμπν Ουμ Μακτουμ ήταν ξάδερφος της Χαντίτζα Μπιντ Χουαιλιντ, Μητέρας των Πιστών, είθε ο θεός να είναι ευχαριστημένος από αυτή. Ο πατέρας του ήταν ο Καις Ιμπν Ζαιντ και η μητέρα του ήταν η Ατικα Μπιντ Αμπντουλλάχ. Ονομαζόταν Ουμ Μακτουμ γιατί γέννησε ένα τυφλό παιδί.

Ο Αμπντουλλάχ γνώρισε την άνοδο του Ισλάμ στη Μέκκα. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ασπάστηκαν το Ισλάμ. Έζησε την εκδίωξη των Μουσουλμάνων και υπέφερε ότι οι άλλοι σύντροφοι του Προφήτη βίωσαν. Η συμπεριφορά του, όπως και η δική τους ήταν σταθερή, σθεναρής αντίστασης και θυσίας. Ούτε η αφοσίωσή του ούτε η πίστη του αποδυναμώθηκαν απέναντι στη βία των Κουράις. Στην πραγματικότητα μόνο ενδυναμώθηκε η αποφασιστικότητά του να κρατηθεί στη θρησκεία του Θεού και η αφοσίωσή του στον Προφήτη Του.

Ο Αμπντουλλάχ ήταν αφοσιωμένος στον ευγενή Προφήτη και ήταν τόσο πρόθυμος να απομνημονεύσει το Κοράνι που δεν έχανε καμία ευκαιρία για να πετύχει την επιθυμία της καρδιάς του. Πράγματι, η επιμονή του ορισμένες φορές θα μπορούσε να είναι ενοχλητική, αφού άθελά του επιδίωκε να μονοπωλεί την προσοχή του Προφήτη.

Σε εκείνη την περίοδο, ο Προφήτης, ειρήνη και ευλογία σε αυτόν, επικεντρωνόταν στους Κουράις ευγενείς και ανυπομονούσε να γίνουν Μουσουλμάνοι. Μια μέρα, συνάντησε τον Ουτμπα Ιμπν Ραμπια και τον αδερφό του Σαιμπα, Αμρ Ιμπν Χισαμ, πιο γνωστό σαν Αμπου Τζαχλ, τον Ουμαγια Ιμπν Χαλαφ και τον Ουαλιντ Ιμπν Μουγιρα, τον πατέρα του Χαλιντ Ιμπν Ουαλιντ που αργότερα έγινε γνωστός σαν Σαιφ Αλλάχ ή το ξίφος του Θεού. Είχε αρχίσει να μιλάει μαζί τους και να διαπραγματεύεται και να τους λέει για το Ισλάμ. Επιθυμούσε τόσο πολύ να του απαντήσουν θετικά και να ασπαστούν το Ισλάμ ή έστω να ανακαλέσουν τους διωγμούς εναντίον των συντρόφων του.

Όσο λοιπόν ήταν απασχολημένος με αυτόν τον τρόπο, ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Μακτουμ πήγε και του ζήτησε να διαβάσει ένα εδάφιο από το Κοράνι.

“Ω Προφήτη του Αλλάχ,” είπε, “δίδαξέ με αυτό που σε έχει διδάξει ο Θεός.” Ο Προφήτης συνοφρυώθηκε και αποστράφηκε από αυτόν. Έστρεψε την προσοχή του στην ομάδα των Κουράις ελπίζοντας πως θα γίνονταν μουσουλμάνοι και πως με την αποδοχή του Ισλάμ από αυτούς θα έφερναν μεγαλείο και θα ενίσχυαν την αποστολή του. Μόλις σταμάτησε να τους μιλάει και έφυγε από τη συντροφιά τους ένιωσε μερικώς τυφλός και το κεφάλι του άρχισε να πονάει έντονα

Σε εκείνο το σημείο έλαβε την ακόλουθη αποκάλυψη:
(ο προφήτης) σκυθρώπιασε και απομακρύνθηκε. Επειδή ήρθε(κοντά) του ο τυφλός (και το διέκοψε). Μα τι ήταν εκείνο που σε ενημερώνει ότι δεν θα μπορούσε να καλυτερέψει πνευματικά. Ή να ωφεληθεί από την προειδοποίηση σου. Ενώ αυτόν που αδιαφόρησε. Εσύ ασχολείσαι μαζί του. μα δεν πρόκειται να κατηγορηθείς εάν δεν καλυτερέψει πνευματικά. Ενώ αυτόν που ήρθε κοντά σου με αληθινό ζήλο. Φέροντας στην καρδιά του τη θεοφοβία. Εσύ για αυτόν αδιαφορείς. Όχι, αυτό (το Ισλάμ) αποτελεί μήνυμα προς όλους. Οπότε, όποιος θελήσει ας το μνημονεύει. 80:1-12.

Υπάρχουν 16 εδάφια που αποκαλύφθηκαν στον Προφήτη για τον Αμπντουλλάχ Ιμπν Μακτουμ. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *