Thursday, March 28, 2024
Προσωπικότητες

Αμπου Μπακρ – Ο Πρώτος Χαλίφης – Μέρος 1

Ο Αμπου Μπακρ ήταν ιδιαίτερα συμπαθής από τους αρχηγούς των Κουράις πριν το Ισλάμ. Γνώριζε περισσότερο από άλλους την καταγωγή – φυλές των Αράβων

Μετάφραση και επιμέλεια –   Islam.gr

Το πραγματικό του όνομα ήταν Αμπντουλλαχ αλλά τον φώναζαν Αμπου Μπακρ. Είχε δοθεί σε αυτόν ο τίτλος Σιντικ, ο αληθινός και Αττικ, ο γενναιόδωρος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ουθμάν (Αμπου Κουχαφα) και η μητέρα του λεγόταν Σαλμα ή αλλιώς Ουμ ουλ Χαίρ.
Ο Αμπου Μπακρ είχε τέσσερις γυναίκες από τις οποίες απέκτησε παιδιά:

-Ασμα Μπιντ Ομαις (αργότερα παντρεύτηκε τον Αλι Ιμπν Αμπι Ταλιμπ όταν πέθανε ο Αμπου Μπακρ και η Φάτιμα, σύζυγος του Αλι. Ήταν η μητέρα του Μουχάμμαντ Ιμπν Αμπου Μπακρ.
-Ουμ Ρουμαν, η μητέρα της Αϊσα και του Αμπντουραχμάν
-Κατίλα (ή Κατλα), η μητέρα της Ασμά και του Αμπντουλλαχ, και
-Χαμπιμπα Μπιντ Χαρτζα, η μητέρα της μικρότερης κόρης του Αμπου Μπακρ, η Ουμ Κουλθουμ.
Ο Αμπου Μπακρ γεννήθηκε δυο χρόνια και έξι μήνες μετά το γεγονός του ελέφαντα και ήταν φίλος του Προφήτη (ειρήνη σε αυτόν) πριν την Προφητεία. Ήταν μικρότερος από τον Προφήτη κατά δυόμιση χρόνια.

Ο Αμπου Μπακρ ήταν ιδιαίτερα συμπαθής από τους αρχηγούς των Κουράις πριν το Ισλάμ. Γνώριζε περισσότερο από άλλους την καταγωγή – φυλές των Αράβων. Ήταν έμπορος και πολύ πλούσιος. Ωστόσο, είχε απαγορέψει στον εαυτό του, όπως και ο Οθμαν Ιμπν Αφάν, να πίνει αλκοολ.

Ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν)μετά την προφητεία του είπε στον Αμπου Μπακρ πως ήταν ο Απόστολος του Θεού για όλο τον κόσμο. Ο Αμπου Μπακρ δεν ρώτησε γιατί, πως και πότε. Είπε αμέσως πως δεν υπάρχει Θεός εκτός από τον Θεό και ο Μουχάμμαντ είναι ο Απόστολος του θεού. Ο Προφήτης (ειρήνη σε αυτόν) είπε μετά ότι κάθε ένας που του μιλούσε για το Ισλάμ, έκανε ερωτήσεις και ζητούσε να το σκεφτεί εκτός από τον Αμπου Μπακρ που αμέσως ασπάστηκε το Ισλάμ,χωρίς ερωτήσεις και αμέσως άρχισε να πασχίζει για αυτό. Πήγε λοιπόν αμέσως και μίλησε στους φίλους του για το Ισλάμ. Έφερε πέντε από τους δέκα στους οποίους ο Προφήτης έδωσε χαρμόσυνα νέα για τον Παράδεισο ( τον Ουθμάν Ιμπν Αφάν, τον Αλ Ζουμπαιρ Ιμπν Αλαουαμ, τον Αμπντ αλ Ραχμαν Ιμπν Αουφ, τον Σαντ Ιμπν Αμπι Ουακας και τον Ταλχα Ιμπν Ουμπαιντ Ιλλαχ).

Όταν οι Κουράις βασάνιζαν τους Μουσουλμάνους και τον Προφήτη του Ισλάμ, προσπάθησε να μειώσει ή να αποτρέψει αυτά τα βασανιστήρια. Οι παγανιστές χτυπούσαν τόσο αλύπητα τον Προφήτη που σχεδόν είχε λιποθυμήσει. Ο Αμπου Μπακρ βλέποντάς το αυτό  τους πλησίασε γρήγορα και είπε: “Είθε ο Θεός να σε διδάξει ένα μάθημα, θα σκοτώσεις έναν άνθρωπο που λέει πως ο Αλλάχ είναι ένας;” (Φατχ ουλ Μπαρι Τόμος 7)Σε άλλη περίπτωση. απομάκρυνε τον Ουκμπα Ιμπν Αμπι Μουαϊντ που ήθελε να πνίξει τον Προφήτη ( ειρήνη σε αυτόν) όταν έκανε προσευχή στην Κάμπα.

’ρχισε επίσης να αγοράζει τους δούλους από τους κυρίους τους που τους βασάνιζαν. Πονούσε όταν έβλεπε τον Μπιλαλ Ιμπν Ραμπαχ να τον σέρνει ο κύριός του πάνω στη ζεστή άμμο της Μέκκας και να του βάζει μεγάλη πέτρα στο στομάχι του για να υποφέρει. Πήγε και τον αγόρασε λοιπόν από τον Ομάϊα Ιμπν Χαλαφ και σαν αντάλλαγμα έδωσε πέντε ουγγιές χρυσό. Όταν πήρε το χρυσό ο Ομαϊα είπε στον Αμπου Μπακρ πως αν του έδινε μόνο μια ουγγιά, θα του είχε παραχωρήσει τον Μπιλάλ. Ο Αμπου Μπακρ απάντησε, “ Αν ζητούσες εκατό ουγγιές, θα σου τις έδινα.” Με αυτόν τον τρόπο χάρισε την ελευθερία στον Μπιλάλ, ελευθέρωσε τη δούλα του Ομαρ Ιμπν αλ Χατταμπ και άλλους.
Ο πατέρας του Αμπου Μπακρ, Αμπου Κουχαφα, είπε στο γιο του, “Αν επιμένεις να αγοράζεις τους δούλους, να αγοράζεις τους δυνατούς για να σε προστατεύουν στη δύσκολη στιγμή.” Ο Αμπου Μπακρ τότε απάντησε στον πατέρα του πως δεν τους αγόραζε για αυτόν το λόγο, αλλά για να τους σώσει από το βασανισμό των Κουράις.

Ο ίδιος ο Αμπου Μπακρ δεν ήταν ασφαλής από τη μανία των Κουράις. Ζήτησε από τον Προφήτη να φανερώσουν τη θρησκεία τους ( τότε μάθαιναν για το Ισλάμ μυστικά στο σπίτι του Αλ Αρκάμ). Μια φορά επέμενε λοιπόν στον Προφήτη να δείξει το Ισλάμ στους Κουράις. Ο Προφήτης του απάντησε πως ήταν λίγα άτομα. Ο Αμπου Μπακρ επέμενε και έτσι βγήκε ο Προφήτης με τους συντρόφους του στην Κααμπα. Ο Αμπου Μπακρ μίλησε στον κόσμο για την προφητεία του Μουχάμμαντ (ειρήνη σε αυτόν). Οι Κουράις δε μπόρεσαν να κρατηθούν και άρχισαν να χτυπάν αυτός και τους άλλους μουσουλμάνους. Ένας από τους Κουράις χτύπησε τον Αμπου Μπακρ στο πρόσωπό του με τα παπούτσια του σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην ξεχωρίζουν στο πρόσωπο του η μύτη και τα άλλα χαρακτηριστικά του. Η φυλή του Αμπου Μπακρ, Ταιμ, ήρθε τρέχοντας και τον πήραν από τα χέρια τους. Τον βάλανε στο σπίτι πιστεύοντας πως είχε πεθάνει. Έπειτα γύρισαν στους Κουράις και είπαν πως ορκίζονταν στο Θεό, σε περίπτωση που πέθαινε ο Αμπου Μπακρ, θα σκότωναν τον Ουτμπα. Ο πατέρας του Αμπου Μπακρ προσπαθούσε να του μιλήσει αλλά μόνο στο τέλος της ημέρας άρχισε να μιλάει και το πρώτο πράγμα που είπε ήταν να ρωτήσει σχετικά με το τι έγινε με τον Προφήτη. Αφού επανέλαβε αρκετές φορές την ίδια ερώτηση, η μάνα του είπε: “Ορκίζομαι πως δεν ξέρουμε τι έχει – απέγινε ο φίλος σου.”
Τότε ζήτησε από την μάνα του να πάει στην μητέρα του Τζαμίλ και να ρωτήσει. Πήγε λοιπόν και ρώτησε για τον Προφήτη. Η Ομ Τζαμιλ φοβήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες στην μητέρα του Αμπου Μπακρ. Έτσι επισκέφτηκε τον Αμπου Μπακρ και λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως η μητέρα του δε θα φανέρωνε κάτι αποκάλυψε πως ο Προφήτης βρισκόταν στο σπίτι του Αρκαμ Ιμπν Αμπι Αλ Αρκαμ. Ο Αμπου Μπακρ δήλωσε πως δε θα έτρωγε ούτε θα έπινε μέχρι να έβλεπε τον αγαπημένο του φίλο.
Όταν ησύχασε η περιοχή και δεν είχε κόσμο στο δρόμο, βγήκε ο Αμπου Μπακρ στηριζόμενος στη μάνα του μέχρι που έφτασε στον Προφήτη. Ο Προφήτης μόλις τον είδε, λυπήθηκε πολύ και τον αγκάλιασε. Οι σύντροφοι του Προφήτη έκαναν και εκείνοι το ίδιο. Τότε ο Αμπου Μπακρ ζήτησε από τον Προφήτη να κάνει ντουα – επίκληση στον Θεό, να σώσει την μητέρα του από την κόλαση. Σε εκείνο το σημείο λοιπόν, η μητέρα του Αμπου Μπακρ έκανε τη δήλωση της πίστεως και ασπάστηκε το Ισλάμ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *