Friday, March 29, 2024
Προσωπικότητες

Αμπου Μπακρ – Ο πρώτος χαλίφης – μέρος 2

Το γεγονός του Ισραα και Μιράζ και η μετανάστευση στην Αιθιοπία

Το γεγονός του Ισραα και Μιράζ

Όταν πέθανε ο θείος του Προφήτη Μουχάμμαντ, ο οποίος τον προστάτευε από τους Κουράις, αυξήθηκε ο βασανισμός του Προφήτη από αυτούς. Όταν ο Προφήτης πήγε στην πόλη Ταιφ για να μιλήσει για το Ισλάμ, οι κάτοικοι απαρνήθηκαν τον Προφήτη και το Ισλάμ και μάλιστα έστειλαν τα παιδιά και τις γυναίκες τους να τον διώξουν ρίχνοντας του πέτρες.

Μετά από αυτό το γεγονός, ο Προφήτης ένιωσε κάπως αποθαρρυμένος. Ο Θεός τότε έστειλε τον άγγελο Γαβτιήλ με το μπουράκ (ένα ζώο με φτερά, τόσο γρήγορο ώστε έβαζε το πόδι του εκεί που έφτανε το βλέμμα  του.) Πήρε τον Προφήτη Μουχάμμαντ το μπουράκ στο τζαμί “Αλ Ακσα” που βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα και μετά στους ουρανούς. Στο τέλος τον επέστρεψε στη Μέκκα.

Την επόμενη μέρα άκουσαν οι Κουράις για αυτό το γεγονός και πίστεψαν πως είχε έρθει η στιγμή να κάνουν τον Αμπου Μπακρ να αφήσει τη θρησκεία του Μουχάμμαντ. Πήγαν στον Αμπου Μπακρ και του ανέφεραν πως ο Προφήτης ισχυριζόταν πως μέσα σε μια νύχτα πήγε στην Ιερουσαλημ και μετά ανέβηκε στον ουρανό και γύρισε στη Μέκκα, ενώ εκείνοι για να πάνε στα Ιεροσόλυμα χρειάζονταν ένα ολόκληρο μήνα. Ο Αμπου Μπακρ τους απάντησε πως αν ο Προφήτης είχε πει αυτό που του μετέφεραν πως εκείνος τον πίστευε. Απόρησαν οι Κουράις και ο Αμπου Μπακρ είπε πως πίστευε ότι λάμβανε θεική αποκάλυψη και δεν θα πίστευε πως ήταν δυνατό να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι μέσα σε μια νύχτα; Έπειτα ο Αμπου Μπακρ ρώτησε τον ίδιο τον Προφήτη σχετικά με αυτά που του είχαν αναφέρει οι Κουράις. Όταν το επιβεβαίωσε ο Προφήτης, ο Αμπου Μπακρ δήλωσε την πίστη του σε αυτόν λέγοντας πως ήταν έντιμος (τίμιος) και ο Προφήτης με τη σειρά τον ονόμασε Ασ-Σιντίκ (δηλαδή πολύ έντιμος).

Μετανάστευση στην Αιθιοπία

Ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) κατάλαβε πως οι Κουράις δε θα σταματούσαν τον βασανισμό των Μουσουλμάνων και δεν θα άλλαζαν γνώμη σχετικά με τη θρησκεία του ισλάμ. Έτσι είπε στους συντρόφους του να μεταναστεύσουν στην Αιθιοπία. Τους συμβούλεψε να πάνε εκεί σε έναν βασιλιά από τον οποίο κανείς δε θα αδικούνταν. Ο Αμπου Μπακρ ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα ξέφευγε με τη θρησκεία του, δηλαδή να έκανε μετανάστευση για το Θεό. Όταν έφτασε στο Μπιρακ ελ Γαμαντ τον συνάντησε ένας από τους αρχηγούς των Κουράις, ο Ιμπν Αλ Ντουγνα. Τον ρώτησε που ήθελε να πάει και ο Αμπου Μπακρ του απάντησε πως ήθελε να ξεφύγει από τους Κουράις για χάρη της θρησκείας του. Τότε ο Ιμπν Αλ Ντουγνα του είπε πως ήταν ένας από τους αρχηγούς των Κουράις που τάιζε τους φτωχούς, φιλοξενούσε τον κόσμο και δεν έπρεπε να φύγει. Του είπε να γυρίσει πίσω στη Μέκκα και να μείνει στην προστασία του. Ο Αμπου Μπακρ γύρισε μαζί του.

Τότε ο Ιμπν αλ Ντουγνα μάζεψε τους Κουράις και είπε πως ο Αμπου Μπακρ ήταν στην προστασία του και πως αν τον ενοχλούσε κανείς θα ήταν σαν να ενοχλούσε εκείνον τον ίδιο. Έτσι ο Αμπου Μπακρ δεν μετανάστευσε στην Αιθιοπία.

Στο μεταξύ άρχισε να διαβάζει το Κοράνι στην Κααμπα και να κάνει προσευχή. Νευρίασαν οι Κουράις και πήγαν στον Ιμπν Αλ Ντουγνα και του είπαν για τις πράξεις του Αμπου Μπακρ. Επίσης του ζήτησαν να πει στον Αμπου Μπακρ να σταματήσει ή να τον βγάλει από την προστασία του. Ο Ιμπν Αλ Ντουγνα μίλησε με τον Αμπου Μπακρ, ωστόσο εκείνος δε δέχτηκε να σταματήσει. Έτσι τον έβγαλε από την προστασία του και συνέχισε να υποφέρει από τη μανία των Κουράις, όπως και οι άλλοι μουσουλμάνοι που δε μπορούσαν να πάνε στην Αιθιοπία.

Ο Προφήτης δεν απελπίστηκε ωστόσο. Συνάντησε φυλές Αράβων που πήγαιναν στη Μέκκα για προσκύνημα. Μέχρι που δέχτηκαν το Ισλάμ μερικοί άνθρωποι από τη Μεδίνα ( η Μεδίνα βρίσκεται 500χμ μακρυά από τη Μέκκα). Εκείνοι γύρισαν στην πόλη τους και μίλησαν με τον κόσμο εκεί. Πολλοί συμπολίτες τους με τη σειρά τους ασπάστηκαν το Ισλάμ. Ο Προφήτης έστειλε στη Μεδίνα μαζί τους και τον Μουσαμπ Ιμπν Ουμαιρ για να τους μάθει τη θρησκεία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *