Thursday, March 28, 2024
Η Ζωή τουΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Βιογραφία του Προφήτη Μουχάμμαντ – διαβουλεύσεις και προετοιμασίες

Ο Προφήτης προχώρησε με το στρατό και στρατοπέδευσε κοντά στην περιοχή Μπαντρ. Πήγε έπειτα με τον Αμπου Μπακρ σαν ανιχνευτής για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το στρατό των Κουράις

 

Ο στρατός της Μέκκα (που απέμεινε) με 1000 άτομα πλέον συνέχισε την πορεία του προς την περιοχή Μπάντρ. ( μια περιοχή με πηγάδια) Οι μουσουλμάνοι ανιχνευτές του στρατού της Μεδίνα έχουν αναφέρει στον Προφήτη τα νέα του καραβανιού και του στρατού. Όταν πληροφορήθηκε ο Προφήτης τι είχε γίνει κατάλαβε πως η μάχη δε θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Χρειάστηκε σε εκείνο το σημείο να πάρει μια τολμηρή και θαρραλέα απόφαση. Αν άφηνε το στρατό της Μέκκα σε εκείνη την περιοχή χωρίς να τους πολεμήσει, θα σήμαινε πως μεγάλωνε η στρατιωτική δύναμη των Κουράις και θα επεκτείνονταν η πολιτική της κυριαρχία. Επίσης ο μουσουλμανικός στρατός δε θα θεωρούνταν απειλή. Έτσι το Ισλαμικό κίνημα θα ήταν ένα σώμα χωρίς ψυχή. Επίσης όποιος μισούσε το Ισλάμ θα έπαιρνε θάρρος να κάνει μια εχθρική κίνηση εναντίον των Μουσουλμάνων. Επίσης έπρεπε να σιγουρευτεί πως αυτός ο ίδιος στρατός της Μέκκα δε θα συνέχιζε την πορεία του μέχρι τη Μεδίνα για να πολεμήσει τους Μουσουλμάνους εκεί.

Για αυτούς τους λόγους μάζεψε ο Προφήτης τα μέλη του στρατιωτικού συμβουλίου, εξήγησε την κατάσταση, ανταλλάχτηκαν απόψεις και κάποιοι φοβήθηκαν τη συνάντηση των δύο στρατών. Όπως αναφέρεται στο εδάφιο: « Μια μερίδα των πιστών δεν το ήθελε (τον πόλεμο). Σε λογομαχούν για την αλήθεια αφού πια έχει φανερωθεί σαν να οδηγούνται στο θάνατο ενώ το βλέπουν. Ανφάλ 8 : 5-6

Τότε σηκώθηκαν ο Αμπου Μπακρ Ασσιντίκ και ο Ούμαρ μπινΑλ Χαττάμπ και στήριξαν τον Προφήτη και τις κινήσεις που ανέφερε. Ο Μικντάντ Ιμπν Αμρ είπε:
«Προφήτη του Θεού, να πορευτείς εκεί που σου υπέδειξε ο Αλλάχ και εμείς είμαστε μαζί σου. Μα τω Θεώ, δε θα σου πούμε όπως είπαν οι Ισραηλίτες στο Μωυσή, «Πήγαινε εσύ και ο Θεός σου να πολεμήσετε και εμείς καθόμαστε εδώ» (maida -24) αλλά (λέμε) πήγαινε εσύ και ο Θεός σου να πολεμήσετε και εμείς πολεμάμε μαζί σας. Ορκίζομαι σε Αυτόν που σε έστειλε με το δίκαιο, αν πολεμήσεις στην περιοχή Μπιρακα αλ Γαμάντ ( μια περιοχή με πολλές φυλές εχθρικές προς τους μουσουλμάνους) θα είμαστε μαζί σου.» 
Ο Προφήτης τον ευχαρίστησε και του έκανε ντουά.

Οι τρείς αρχηγοί αυτοί ήταν από τους Μουχατζιρίν (μετανάστες από τη Μέκκα), οι οποίοι ήταν λίγοι στον στρατό. Ο Προφήτης περίμενε τη γνώμη των Ανσάρ που ήταν περισσότεροι. Με βάση τη συμφωνία της δεύτερης συνάντησης στο ’καμπα, οι Ανσάρ δεσμεύονταν πως αν ο Προφήτης πήγαινε στη Μεδίνα θα τον προστάτευαν όπως προστάτευαν τις οικογένειές τους.

Ο Προφήτης λοιπόν σε αυτή τη χρονική συγκυρία ήθελε να δει αν θα τον προστάτευαν και εκτός Μαντίνα. Όταν άκουσε τα λόγια των τριών Μουχατζιρίν είπε:
«Ω! ’νθρωποι! Συμβουλέψτε με!»
Ο αρχηγός των Ανσάρ, Σαντ Ιμπν Μουάδ είπε: Ορκίζομαι πως αισθάνομαι ότι θέλεις τη γνώμη μας( εννοούσε τη γνώμη των Ανσάρ.
Ο Προφήτης απάντησε καταφατικά και τότε και ο Σαντ είπε:  Έχουμε πιστέψει σε σένα, μαρτυρήσαμε ότι ήρθες με το δίκαιο και ορκιστήκαμε ότι θα σε υπακούμε. Προχώρησε αγγελιοφόρε του Αλλάχ σε αυτό που θέλεις. Ορκίζομαι σε Αυτόν που σε έστειλε με το δίκαιο αν μπεις στη θάλασσα, θα σε ακολουθήσουμε και δε θα δεις κανένα να ολιγωρήσει. Δεν μισούσε την ιδέα να συναντήσεις τον εχθρό μας. Είμαστε υπομονετικοί στον πόλεμο. Μακάρι ο Αλλάχ να σου δείξει μέσα από τις πράξεις μας πράγματα που θα σε ευχαριστήσουν. Οδήγησέ μας στο Όνομα του Αλλάχ.


Κάποιοι λένε ότι πρόσθεσε τα εξής λόγια:  Μήπως φοβάσαι ότι οι Ανσάρ δε θα σε προστατεύουν έξω από τα σπίτια τους; Εγώ λέω εκ μέρους τους και απαντάω να πας όπου θέλεις , να συμμαχήσεις με όποιον θέλεις, να κόψεις σχέσεις με όποιον θέλεις, να πάρεις από την περιουσία μας όσο θέλεις και να μας δώσεις όσο θέλεις. Αυτό που παίρνεις από εμάς είναι πιο αγαπητό από αυτό που μας αφήνεις. Να διατάξεις ότι θέλεις, εμείς σε ακολουθούμε.

Ο Προφήτης χάρηκε με τα λόγια του Σαντ και πήρε δύναμη. Είπε: Προχωρήστε και ευθυμήστε. Ο Αλλάχ μου υποσχέθηκε ένα από τα δύο πράγματα (το καραβάνι ή τον πόλεμο). Ορκίζομαι ότι βλέπω τώρα τα μέρη που θα σκοτωθούν οι εχθροί.


Ο Προφήτης προχώρησε με το στρατό και στρατοπέδευσε κοντά στην περιοχή Μπαντρ. Πήγε έπειτα με τον Αμπου Μπακρ σαν ανιχνευτής για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το στρατό των Κουράις. Είδαν σε ένα σημείο έναν ’ραβα μεγάλο σε ηλικία. Τον ρώτησε ο Προφήτης για τον στρατό των Κουράις και τον στρατό των μουσουλμάνων. Εκείνος τους είπε πως δε θα τους έδινε πληροφορίες μέχρι να του φανέρωναν από πού ήταν. Ο Προφήτης του είπε: Αν μας δώσεις πληροφορίες, θα σου πούμε. Τότε τους είπε: Έχω ακούσει ότι ο Μουχάμμαντ και οι σύντροφοί του βγήκαν την τάδε μέρα και αν είναι αλήθεια αυτό που άκουσα σήμερα θα πρέπει να είναι στο τάδε μέρος. ’κουσα ότι οι Κουράις βγήκαν την τάδε μέρα. Αν είναι αλήθεια αυτό που άκουσα, τότε θα πρέπει να βρίσκονται στο τάδε μέρος. Μετά τους ρώτησε, «Από πού είστε;» Απάντησε ο Προφήτης: Είμαστε από νερό.» Ενώ έφευγε ο Προφήτης του φώναξε, « Από ποιο νερό; Το νερό του Ιράκ;

Τη νύχτα εκείνη έστειλε ο Προφήτης να μάθουν νέα του εχθρού. Ο Αλι Ιμπν Αμπι Τάλιμπ, ο Αζ-Ζουμπάιρ Ιμπν ΑλΑουάμ, ο Σαντ Ιμπν Αμπι Ουκκάς και κάποιοι άλλοι πήγαν στα πηγάδια του Μπαντρ και είδαν δύο άτομα από τους Κουράις που μάζευαν νερό. Τους αιχμαλώτισαν και τους έφεραν στον Προφήτη, ο οποίος έκανε προσευχή εκείνη την ώρα. Τους έκαναν ερωτήσεις ενώ περίμεναν τον Προφήτη να τελειώσει την προσευχή του. Όταν τους ρώτησαν τι έκαναν είπαν πως μάζευαν νερό για τους Κουράις. Δεν τους άρεσε η απάντησή τους. Ήλπιζαν να ήταν μέλη του καραβανιού. Έτσι άρχισαν να τους χτυπάνε. Αναγκάστηκαν τότε να πουν ψέματα ότι ήταν από το Καραβάνι για να τους αφήσουν. Τότε σταμάτησαν να τους χτυπάν. Όταν ο Προφήτης τελείωσε την προσευχή τους είπε: Όταν σας είπαν την αλήθεια, τους χτυπήσατε και όταν σας είπανε ψέματα τους αφήσατε. Ορκίζομαι πως είπανε την αλήθεια. Είναι από τους Κουράις.» Είπε στους δύο, «Πείτε μου για τους Κουράις.» Του είπαν πως βρίσκονταν πίσω από εκείνο το λόφο. Τους ρώτησε πόσοι ήταν και απάντησαν πως ήταν πολλοί. Έπειτα ρώτησε για τον ακριβή αριθμό τους. Απάντησαν πως δεν ήξεραν. Ρώτησε πόσες καμήλες σφάζουν τη μέρα. Του είπαν πως κάποιες μέρες 9 και κάποιες 10. Έτσι ο Προφήτης υπολόγισε πως ήταν 900 με 1000 άτομα. Ρώτησε για τους αρχηγούς τους και του είπαν πως ήταν ο Ούτμπα, ο Ουσάιμπα (γιοί του Ραμπία) ο Αμπου αλ Μπούχτουρι Ιμπν Χισάμ, ο Αμπου Τζαχλ Ιμπν Χισάμ και ο Ουμάγια Ιμπν Χάλαφ.
Ο Προφήτης είπε στους μουσουλμάνους, « Η Μέκκα έστειλε τους αρχηγούς της ( εννοούσε τα πιο σημαντικά άτομα).

Την ίδια νύχτα έβρεξε. Η βροχή ήταν εμπόδιο για τους Κουράις , καθώς βρίσκονταν σε μια περιοχή όπου το χώμα έγινε λάσπη και τους καθυστέρησε. Ενώ ήταν ευλογία για τους μουσουλμάνους που βρίσκονταν σε μια περιοχή με άμμο. Επίσης κάποιοι από τους μουσουλμάνους όταν ξεκίνησαν την πορεία τους χρειάζονταν να κάνουν Γουσλ (μπάνιο) αλλά δεν υπήρχε νερό. Με τη βροχή κατάφεραν να πλυθούν και να είναι έτοιμοι για τον πόλεμο τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *