Tuesday, April 16, 2024
Η Ζωή τουΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Βιογραφία του Προφήτη Μουχάμμαντ – Μπαινου Καινουκα

Ο Προφήτης είχε συνάψει συμφωνία (όπως έχει προαναφερθεί) με τους Εβραίους. Ήταν πολύ προσεκτικός ως προς την τήρηση της συμφωνίας κατά γράμμα και ταυτόχρονα οι Μουσουλμάνοι δεν παραβίασαν τη συμφωνία ούτε στο ελάχιστο. Οι Εβραίοι ωστόσο, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν προβλήματα, να προδώσουν τη συμφωνία με στόχο να δημιουργήσουν σχίσμα στις τάξεις των μουσουλμάνων.

Ο Σας Μπιν Καις, ένας ηλικιωμένος εβραίος, πέρασε από μια ομάδα συντρόφων του Προφήτη από τις φυλές Αους και Χαζρατζ. Οι δυο αυτές φυλές βρίσκονταν σε συχνή αντιπαλότητα πριν την έλευση του Ισλάμ. Έτσι έστειλε έναν νέο να κάτσει ανάμεσα τους και να τους υπενθυμίσει την αντιπαλότητα μεταξύ τους καθώς και να απαγγείλει εδάφια που συνέθεταν για να σατιρίζουν ο ένας τον άλλο. Ο νέος πέτυχε να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ τους και ο φανατισμός που υπήρχε πριν το Ισλάμ αναγεννήθηκε.

 

Ο Προφήτης ενημερώθηκε για αυτό το περιστατικό και αμέσως με μερικούς από τους Μουχατζιριν (από τη Μέκκα) πήγε για να δει την κατάσταση. Τους είπε: “Ω Μουσουλμάνοι! Ακόμα προωθείτε τις προ – ισλαμικές αντιδικίες αφού έχω σταλεί σε εσάς (σαν ένας Απόστολος). Θυμηθείτε πως δεν είναι δίκαιο για εσάς να γυρίσετε την πλάτη σας αφού ο Αλλάχ σας έχει καθοδηγήσει στον Ορθό Δρόμο και σας έφερε από την απιστία και δημιούργησε φιλία μεταξύ σας.” Έτσι οι μουσουλμάνοι γρήγορα κατάλαβαν το λάθος τους και συμφιλιώθηκαν.

Τέτοιες ήταν οι πρακτικές τους. Στην καθημερινή ζωή έσφιγγαν το σχοινί στις οικονομικές συναλλαγές με τους Μουσουλμάνους. Αλλά αν τύχαινε να χρωστάνε κάτι σε έναν Μουσουλμάνο απέφευγαν τις ευθύνες τους με δικαιολογίες. Αλλά αν ίσχυε το αντίθετο, αν δηλαδή ένας μουσουλμάνος χρωστούσε κάτι σε αυτούς, δεν σταματούσαν να τον ενοχλούν μέρα – νύχτα μέχρι να αποπληρωθεί το χρέος.

Μετά τη μάχη του Μπαντρ και το αποτέλεσμα αυτής, οι Εβραίοι κάτοικοι της Μεδίνας δεν μπορούσαν πλέον να συγκρατηθούν ή να συγκαλύψουν την έχθρα τους. ’ρχισαν λοιπόν να κάνουν διάφορες προκλητικές πράξεις δημόσια.  Η πιο ασεβείς ανάμεσά τους ήταν η φυλή Μπαινου Καινουκα, που ζούσαν στην περιοχή της Μεδίνας, η οποία είχε ονομαστεί με βάση την ονομασία της φυλής τους.

Εργάζονταν ως σιδηρουργοί και ασχολούνταν με κατασκευές οικιακών σκευών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολεμικά όπλα ήταν διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες στα σπίτια τους. Είχαν περίπου 700 μαχητές και ήταν οι πιο τολμηροί ανάμεσα στις εβραικές κοινότητες στην Αραβία.

Ξεκίνησαν λοιπόν να προπηλακίζουν τους Μουσουλμάνους, να βλάπτουν εκείνους που σύχναζαν στις αγορές τους ακόμα και να φοβίζουν τις γυναίκες τους. Τέτοιες συμπεριφορές έκαναν την γενική κατάσταση να οξυνθεί και έτσι ο Προφήτης τους κάλεσε και τους παραίνεσε να είναι λογικοί, συνετοί και να προσέχουν ώστε να μην σημειωθούν περαιτέρω παραβάσεις.

Παρά όλα αυτά δεν έδωσαν σημασία στα λόγια του Προφήτη και δεν έλαβαν υπόψιν τους την προειδοποίησή του. Είπαν: “Μην παραπλανιέσαι από το γεγονός πως νικήσατε μερικούς άπειρους στην τέχνη του πολέμου Κουράις. Αν μας πολεμήσετε, τότε θα καταλάβετε πως εμείς είμαστε γνήσιοι ειδικοί του πολέμου. ”

Σχετικά με αυτό αναφέρει ο Αλλάχ:

Πες στους άπιστους: Γρήγορα θα υποταχθείτε (σε αυτόν τον κόσμο) και θα στριμωχθείτε στην Κόλαση (στον άλλο κόσμο) ένα απαίσιο πραγματικά κρεβάτι (για να ξαπλώσει κανείς)! Είχατε κιόλας ένα σημάδι στη συνάντηση (για μαχη) των δυο στρατιών: όταν το ένα πολεμούσε για χάρη του Αλλάχ και το άλλον ήταν άπιστο, (οι άπιστοι) τους είδαν – με τα ίδια τους τα μάτια – διπλάσιους. Κι ο Αλλάχ υποστηρίζει με την βοήθειά Του όποιον θέλει. Σε αυτό, υπάρχει προειδοποίηση για όσους έχουν μάτια και βλέπουν. 3:12-13

 

Η απάντηση της Μπαινου Καινοθκα ήταν σαν μια δήλωση πολέμου. Ωστόσο ο Προφήτης συνέστησε ψυχραιμία και συμβούλεψε τους μουσουλμάνους να επιδείξουν υπομονή.

Οι Εβραίοι ωστόσο ξεπέρασαν κάθε όριο στις ανήθικες πρακτικές τους. Μια μέρα ένας Εβραίους σιδηρουργός προκάλεσε μια μουσουλμάνα γυναίκα της οποίας τα γεννητικά όργανα αποκαλύφθηκαν όταν ο σιδηρουργός έδεσε την άκρη του ρούχου της στην πλάτη της. Ένας μουσουλμάνος έτυχε να βρίσκεται εκεί και ακούγοντας τις διαμαρτυρίες της Μουσουλμάνας γυναίκας επενέβη και σκότωσε τον άντρα. Οι εβραίοι με τη σειρά τους σκότωσαν το Μουσουλμάνο.  Η πράξη αυτή ήταν η τελευταία σε μια σειρά προκλήσεων από την πλευρά των Εβραίων.

Ο Προφήτης πολιόρκησε το οχυρό των Εβραίων για 15 μέρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ο Αλλάχ έβαλε τον φόβο στις καρδιές τους και τελικά ο Προφήτης αφού παρέδωσαν όλο το πολεμικό υλικό στον Προφήτη ( ο οποίος έβαλε στην άκρη το 1/5 και το υπόλοιπο το μοίρασε στους άντρες του. ) Έπειτα από αυτό έφυγαν από τη Μεδίνα με προορισμό τη Συρία όπου έμειναν για λίγο και σύντομα χάθηκαν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *