Friday, April 26, 2024
Η Ζωή τουΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Βιογραφία του Προφήτη Μουχάμμαντ – τα γεγονότα της μάχης

Ο Προφήτης πήρε μια χούφτα άμμου στα χέρια του την έριξε προς τον εχθρό ζητώντας να τους καταλάβει σύγχυση. Έτσι μια άγρια αμμοθύελλα άρχισε να μαίνεται.

Ο Προφήτης κατά τη διάρκεια της μάχης προσεύχονταν όλη την ώρα. Έκανε επίκληση προς τον Κύριο του στραμμένος προς την Κίμπλα για τόση ώρα μέχρι που ο μανδύας που φορούσε έπεσε από τους ώμους του. Τότε ο Αμπου Μπαρ του είπε: Ω Προφήτη του Αλλάχ, αρκετά έχεις παρακαλέσει τον Κύριό σου. Σίγουρα θα εκπληρώσει αυτό που σου έχει υποσχεθεί.
’μεση ήταν η απάντηση του Αλλάχ που έστειλε αγγέλους από τους ουρανούς για βοήθεια. Το Κοράνι αναφέρει:

(Θυμηθείτε) όταν ο Κύριός σου είχε εμπνεύσει τους αγγέλους ( με το μήνυμα): Εγώ είμαι μαζί σας, δώστε σταθερότητα σε `οσους πιστεύουν, θα εγκαταστήσω τον τρόμο στις καρδίες των Απίστων, και πλήξτε πάνω από τον αυχένα τους και χτυπήστε τις άκρες από τα δάχτυλά τους. 8:12
(Θυμηθείτε), όταν παρακαλέσατε τη βοήθεια του Κυρίου σας και σας απάντησε: Θα σας υποστηρίξω με χίλιους από τους αγγέλους, ο ένας ακολουθεί τον άλλο. 8:9

Ο Προφήτης πήρε μια χούφτα άμμου στα χέρια του την έριξε προς τον εχθρό ζητώντας να τους καταλάβει σύγχυση. Έτσι μια άγρια αμμοθύελλα άρχισε να μαίνεται. Αναφέρεται σχετικά στο Κοράνι:
Δεν είστε εσείς που τους σκοτώσατε, αλλά ο Αλλάχ τους σκότωσε. Και δεν είσαι εσύ που έριξες, αν την έριξες, αλλά ο Αλλάχ έριξε, για να δώσει καλή αμοιβή στους πιστούς με ευεργετική δοκιμασία. Γιατί ο Αλλάχ είναι τα πάντα – Ακούων – Παντογνώστης. 8:17

Σε εκείνο μόλις το σημείο ο Προφήτης έδωσε εντολή για πρώτη φορά να αντεπιτεθούν. Και με λόγια ενθαρρυντικά εμψύχωνε τους μουσουλμάνους.
Αναφορές από χαντίθ μιλάν για την παρουσία αγγέλων που πολέμησαν εκείνη την ημέρα στο πλευρό των μουσουλμάνων. Ο Ιμπν Αμμπάς λέει: εκείνη την ημέρα ενώ ένας μουσουλμάνος κυνηγούσε έναν άπιστο άκουσε τον ήχο ενός μαστίγιου από πάνω του και την φωνή του καβαλάρη να λέει: “Προχώρα Χαιζουμ.” Έπειτα κοίταξε προς τον πολυθειστή ο οποίος είχε πέσει κάτω. Ο Ανσάρ ( από τη Μεδίνα) πήγε στον Προφήτη του Αλλάχ και ανέφερε αυτό το γεγονός σε αυτόν. Ο Προφήτης απάντησε: “Έχεις πει την αλήθεια. Αυτή ήταν βοήθεια από τον τρίτο ουρανό.”

Οι Κουράις άρχισαν να υποχωρούν και ο μεγάλος αριθμός τους σε σχέση με αυτόν τον μουσουλμάνων δεν τους βοήθησε. Οι μουσουλμάνοι συνέχισαν την εκδίωξη τους αιχμαλωτίζοντας ή πολεμώντας όσους έπιαναν ώσπου άρχισαν οι Κουράις να υποχωρούν ατάκτως αφήνοντας πίσω τους την πανοπλία τους για λάφυρα.

Ο Αμπου Τζαχλ ωστόσο, βλέποντας την πορεία της μάχης προσπάθησε να σταματήσει την ισλαμική νίκη με την ενθάρρυνση των Κουράις είτε μιλώντας τους για τον Αλ- Λατ και Ουζα ( θεούς των παγανιστών ) είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο ώστε να μείνουν σταθεροί στις θέσεις τους. Ωστόσο το ηθικό τους είχε πέσει και οι γραμμές του στρατού είχαν διαταραχθεί. Κανείς δεν είχε μείνει γύρω από τον Αμπου Τζαχλ εκτός από μια ομάδα πολυθειστών των οποίων η αντίσταση επίσης δοκιμάστηκε από την αποφασιστικότητα των μουσουλμάνων. Στο τέλος ο Αμπου Τζαχλ έμεινε μόνος του.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *