Friday, March 29, 2024
Η Ζωή τουΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Βιογραφία Του Προφήτη Μουχάμμαντ 9

Το μποϊκοτάζ: η μεγάλη δοκιμασία 

Οι πειρασμοί αυξήθηκαν εις βάρος του Προφήτη και των υπολοίπων μουσουλμάνων, ενώ αυτοί συνέχισαν να καλούν τους άλλους στο Ισλάμ. Η καινούργια θρησκεία άρχισε να αποκτάει αρκετούς πιστούς και στις άλλες φυλές.
Οι Κουραϊσίτες αποφάσισαν να σκοτώσουν φανερά τον Προφήτη. Ο Αμπου Τάλιμπ που έμαθε για το σχέδιο, μάζεψε τους συγγενείς του Μπανού Χάσιμ, τους ζήτησε να προστατέψουν τον Προφήτη στα μέρη τους. Οι συγγενείς συμπεριλαμβανομένων και των τότε μη μουσουλμάνων, αποφάσισαν να διαθέσουν την προστασία τους στον Μουχάμμαντ, πράγμα που όξυνε τον θυμό των Κουραϊσιτών.
Οι Κουραϊσίτες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το Προφήτη και τους συγγενείς του, σε όλα τα επίπεδα και υπέγραψαν όλοι μια συμφωνία που ανέφερε ότι δεν θα κάθονταν με τους Μπανού Χάσιμ, ούτε θα δέχονταν καμιά αγοραπωλησία μαζί τους, ούτε θα έμπαιναν στα σπίτια τους, ούτε θα αφήνουν να τους φτάσει κανένα αγαθό,  μέχρις ότου παρέδιδαν τον Προφήτη για σκοτωμό. Και δεσμεύτηκαν μεταξύ τους ότι  δε θα συμβιβάζονταν ούτε θα γίνονταν επιεικείς μαζί τους, μέχρι να τον παρέδιδαν για εκτέλεση.
Οι Κουραϊσίτες σημείωσαν όσα συμφώνησαν σε ένα έγγραφο και το κρέμασαν στην Κάαμπα, ώστε να γίνει πιο δεσμευτικό.
Έτσι, οι Μπανου Χάσιμ έμειναν στα μέρη τους για τρία χρόνια με πολλές δυσκολίες και δοκιμασίες. Οι Κουραϊσίτες τους έκοψαν και την ελάχιστη ποιότητα φαγητού, ενώ μόλις διατείθενταν η ελάχιστη ποσότητα έσπευδαν να την αγοράσουν προκειμένου να μη φτάσει στους Μουσουλμάνους.

Ο Αμπου Τάλιμπ και προκειμένου να διασφαλίσει τη ζωή του Προφήτη, δεν τον άφηνε να κοιμηθεί στο γνωστό του ντιβάνι και μόλις νύχτωνε λίγο, τον άλλαζε με ένα παιδί ή ένα ανιψιό του.
Το μποϊκοτάζ διήρκησε αρκετό καιρό και η δοκιμασία συνεχίστηκε. Οι συγγενείς του Προφήτη και οι συνοδοί του αναγκάστηκαν να φάνε τα φύλλα των δέντρων. Μέχρι που μάζευαν δέρματα και τα έκαιγαν προκειμένου να τα καταναλώσουν.
Οι φωνές των πεινασμένων μικρών παιδιών ακούγονταν από μέσα, αλλά δεν ήταν αρκετές για να συγκινήσουν τους Κουραϊσίτες.

Μετά από τρία χρόνια, ο Χισάμ μπιν ’μρ, ένας Κουραϊσίτης ένιωσε την αδικία της συμφωνίας, πήγε στον Ζουχαϊρ μπιν Αμπι Ουμαϊα, έναν συγγενή των Μπανου Χάσιμ που ήταν εκτός του μποϊκοτάζ και του ζήτησε να δράσουν για την ακύρωση της συμφωνίας. Ο τελευταίος ζήτησε να βρουν και τρίτο συνεργάτη επειδή ήταν τόσο σοβαρή απόθεση που δεν θα μπορούσαν οι δυο τους να την αλλάξουν μόνοι τους.
Ο τρίτος συνεργάτης ήταν ο Αλ-Μουτα’αμ μπιν ’ντι. Αυτός με τη σειρά του ζήτησε και άλλον συνεργάτη. Ο Χισάμ βρήκε τον Αμπι Αλ-Μπόχτορι και ο πέμπτος συνεργάτης ήταν ο Ζάμμα’α μπιν Αλ-’σουαντ,
Οι 5 συνεργάτες λοιπόν συναντήθηκαν σε ένα μέρος της Μέκκας και έθεσαν ένα σχέδιο δράσης για τις κινήσεις τους.
Την άλλη μέρα, ο Ζουχαϊρ έκανε το προσκύνημα στο Ιερό Τέμενος και αφότου τελείωσε κατευθύνθηκε στους Κουραϊσίτες που καθόντουσαν δίπλα λέγοντας:
– Πως τρώμε και απολαμβάνουμε τα ρούχα μας και οι Μπανου Χάσιμ είναι δοκιμασμένοι, δεν κάνουν καμιά συναλλαγή, Μα τον Θεό, δεν ησυχάζω μέχρι που να ακυρώσουμε αυτήν την άδικη συμφωνία…
– Μα τον Θεό, δεν την ακυρώνουμε με τίποτα ψεύτη, φώναξε ο Αμπου Τζάχλ που καθόταν σε μια μεριά του τεμένους.
– Εσύ είσαι ο ψεύτης, εμείς δε δεχτήκαμε ακόμα κι όταν γράφτηκε, φώναζε ο Ζάμα’α μπιμ Αλ-’σουαντ.
– Σωστά λέει ο Ζάμα’α, δε δεχόμαστε τα όσα αναφέρονται στην συμφωνία, φώναξε ο Αμπου Αλ-Μπόχτουρι.
– Έχετε δίκιο, φώναξε ο Αλ-Μουταάμ και ψεύδεται όποιος λέει αλλιώς.
– Συμφωνώ μαζί σας, είπε ο Χισάμ μπιμ ’μρ.
– Αυτό είναι οργανωμένο σχέδιο, που έχει οργανωθεί και συμφωνηθεί αλλού, είπε ο Αμπου Τζάχλ.
Ο Αμπου Τάλιμπ καθόταν στο Τέμενος, χωρίς να συμμετάσχει στην συζήτηση.
Ο Αλ-Μουτα’αμ μπιν ’ντι κατευθύνθηκε στο έγγραφο να το σκίσει, εκεί βρήκε ότι ένα έντομο το είχε τσιμπήσει, και το έφαγε όλο, εκτός από την αρχή που έλεγε: εν ονομάτι του Θεού…
Μετά την στάση των πέντε Κουραϊσίτων, οι υπόλοιποι σιγά σιγά απαλλάχτηκαν από την άδικη δέσμευση κι έτσι τερματίστηκε το μποϊκοτάζ και οι μουσουλμάνοι βγήκαν από τη δοκιμασία τους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *