Γιατί νηστεύουν οι Μουσουλμάνοι;
Το Ραμαζάνι είναι ο μήνας που εστάλη κάτω το Κοράνιο σαν Οδηγός στο ανθρώπινο γένος με φανερά σύμβολα από τη καθοδήγηση και το κριτήριο ανάμεσα στο καλό και το κακό. ….(2:285)
Γιατί νηστεύουν οι Μουσουλμάνοι; Είναι ένα συνηθισμένο αλλά ενδιαφέρον ερώτημα που ένα παιδί ή ένας μη- μουσουλμάνος μπορεί να θέσει. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικούς από αυτούς τους λόγους:
1.Υπακοή της εντολής του Αλλάχ
Βασικές για την πίστη του Μουσουλμάνου είναι οι εξής αρχές:
– πίστη στον Αλλάχ
– πίστη στους αγγέλους
– πίστη στα ιερά βιβλία του Αλλάχ
– πίστη σε όλους τους προφήτες
– πίστη στην Ημέρα της Κρίσεως
– πίστη στο γραμμένο (πεπρωμένο)
Συγκεκριμένα η πίστη στον Αλλάχ και στα ιερά βιβλία του προυποθέτει πως ένας μουσουλμάνος πιστεύει ακράδαντα στον αποκαλυφθέντα λόγο του Κυρίου του, το Ιερό Κοράνι και το εφαρμόζει στην καθημερινή του ζωή. Οι εντολές που εμπεριέχονται στο Κοράνι λοιπόν θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμες από όλους τους μουσουλμάνους αδιακρίτως.
Αναφέρεται στο Κοράνι:
Ω! Εσείς που πιστεύετε! Η νηστεία έχει επιβληθεί σε σας όπως έχει επιβληθεί και στους προγόνους σας. Μήπως και θα απομακρυνθείτε από τα αμαρτήματα. (2:183)
Η φράση «Εσείς που πιστεύετε» αναφέρεται:
– σε αυτούς που υποτάσσονται στο θέλημα του Αλλάχ,
– σε αυτούς που πιστεύουν στα έξι άρθρα της πίστης ( όπως αναφέρθηκαν παραπάνω),
– σε αυτούς που ομολογούν πως « Δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ ( δηλαδή ότι ο θεός είναι ένας) και ο Μουχάμμαντ είναι Προφήτης Του,
– σε αυτούς που κάνουν πράξη τους 5 πυλώνες του Ισλάμ
– σε αυτούς που εφαρμόζουν τις εντολές του Αλλάχ και ακολουθούν τη Σούννα του Προφήτη Του.
Έτσι, ξεκάθαρα η νηστεία είναι υποχρεωτική για όλους τους Μουσουλμάνους που είναι σε θέση να νηστέψουν. Όποιος παραμελεί το Ραμαζάνι χωρίς λόγο, έχει παρακούσει την εντολή του Αλλάχ.
Ο Αμπου Χουρέϊρα ανέφερε πως ο Προφήτης είπε: Όποιος δεν νήστεψε για μια μέρα το Ραμαζάνι, χωρίς δικαιολογία ή αρρώστια, τότε ακόμα και αν νηστέψει για έναν ολόκληρο χρόνο, δε θα αναπληρώσει αυτή τη μέρα.
(Μπουχάρι, τόμος 3)
2.Εξάσκηση του τρόπου και των συνηθειών των ενάρετων ανθρώπων.
Η νηστεία δεν είναι καινούρια, ούτε εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ισλάμ. Είναι τόσο παλιά όσο ο Προφήτης Αδάμ. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησε η νηστεία ανάμεσα στους απογόνους του Αδάμ. Ωστόσο το Κοράνι αναφέρει πως ο Μωυσής νήστεψε για 40 μέρες και ο Προφήτης Μουχάμμαντ ανέφερε πως ο Δαυίδ νήστευε για το μισό χρόνο ( δηλαδή μέρα παρα μέρα).
- Απόκτηση αρετής
Οι άνθρωποι απο τη φύση τους είναι επιρρεπείς σε αμαρτίες. Αυτό μπορεί να είναι λόγω της άγνοιάς τους, των πειρασμών κτλ. Οι μουσουλμάνοι συγκεκριμένα έχουν λάβει προειδοποίηση ενάντια στο κουτσομπολιό, κακολογίες, υποκρισία, ψέμματα, μοιχεία, και άλλα.
Αλλά καθώς και οι μουσουλμάνοι είναι ανθρωποι και συνεπώς επιρρεπείς στο σφάλμα χρεάζονται συχνά καθοδήγηση και ενθύμηση. Κατά τη διάρκεια λοιπόν του Ραμαζανίου:
Οι πέντε υποχρεωτικές προσευχές τηρούνται αδιαλείπτως και εγκαίρως στην ώρα τους ( αυτό αποτελεί υπενθύμιση για τους Μουσουλμάνους πως η προσευχή είναι υποχρέωσή τους)
Το Ζακάτ ουλ Φίτρ ( ελεημοσύνη) πληρώνεται πριν το Ειντ Ουλ Φιτρ τη γιορτή κατά την τελευταία μέρα του Ραμαζανίου ( το Ζακάτ διδάσκει τους μουσουλμάνους την ελεημοσύνη)
Ταραούιχ και Ταχατζουντ ( προσευχές) τελούνται το απόγευμα και τις νύχτες του Ραμαζανίου ( διδάσκουν τον Μουσουλμάνο την τέλεση προαιρετικών προσευχών έτσι ώστε να αυξήσουν το βαθμό της πίστεώς τους)
Αμφίβολες και βλαβερές ασχολίες, όπως το κάπνισμα, σταματάνε ( σώζουν τους εαυτούς τους από βλαβερά πράγματα και ταυτόχρονα υπακούν τον Δημιουργό τους)
Αποφεύγεται το υπερβολικό φαγητό (ρυθμίζεται το στομάχι και η λειτουργία του και ταυτόχρονα οι Μουσουλμάνοι ακολουθούνε τη Σούνα του Προφήτη)
4.Πλήρης ανταμοιβή κατά τη Νύχτα της Δύναμης ( Λαιλατουλ Κάντρ)
Το τελευταίο βιβλίο του Αλλάχ προς τα Δημιουργήματά Του, το Κοράνι, φανερώθηκε κατά τη νύχτα αυτή του Ραμαζανίου. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη θεϊκή αποκάλυψη στον Προφήτη, έλαβε χώρα τη νύχτα αυτή του Ραμαζανίου και ονομάζεται Νύχτα της Δύναμης (Λάϊλατουλ Κάντρ) ή νύχτα της ευλογίας. Οι πράξεις σε αυτή τη νύχτα είναι καλύτερες απο τις ανταμοιβές για πράξεις 1000 μηνών ( περίπου 83.3) χρόνια. Αν υποθέσουμε πως κάποιος έζησε 100 χρόνια και βίωσε 93 Νύχτες Δύναμης κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι σαν να έχει 7.750 ανταμοιβές( χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν ανταμοιβές από άλλες ενάρετες πράξεις).Συγκεκριμένα, η νύχτα αυτή είναι μια από τις τελευταίες 10 μέρες του Ραμαζανίου και πιο συγκεκριμένα μια από τις μονές μέρες ( δηλ. 21, 23, 25, 27 και 29). Ο Μουσουλμάνος διαβάζει τότε το Κοράνι, πραγματοποιεί προαιρετικές προσευχές, κάνει Δικρ, κτλ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εφόσον κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά ακριβώς ποια μέρα είναι, οι Μουσουλμάνοι πραγματοποιούν πράξεις λατρείας κατά όλο το τελευταία 10 ήμερο του Ραμαζανίου.
5.Για τη συγχώρεση των προηγούμενων αμαρτιών
Το Ισλάμ δίνει ιδιαίτερη βάση στην ισότητα. Φτωχοί και πλούσιοι, άντρες και γυναίκες είναι ίσοι μπροστά στον Αλλάχ. Έτσι ο Αλλάχ έκανε τη νηστεία μέσω του Ραμαζανίου ένα μέσο για να θέσει τους φτωχούς και τους πλούσιους στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά τη συγχώρεση των προηγούμενων αμαρτιών.
Διηγήθηκε ο Αμπου Χουρέϊρα: Ο Προφήτης είπε: …. όποιος νηστεύει το Ραμαζάνι με ειλικρινή πίστη και ελπίδα για την ανταμοιβή του από τον Αλλάχ, θα έχει τις προηγούμενες αμαρτίες του συγχωρεμένες. ( Μπουχάρι)
6.Η νηστεία είναι το επίτομα των πέντε στύλων του Ισλάμ.
Το Ισλάμ βασίζεται σε πέντε στύλους από τους οποίους ο τρίτος είναι η νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου. Συγκεκριμένα οι πέντε στύλοι με τη σειρά είναι:
Σαχάντα ( ομολογία της πίστεως),
Σαλαατ ( προσευχή)
Νηστεία
Ζακαατ ( ελεημοσύνη)
Χατζ ( προσκύνημα στη Μέκκα)
Υπάρχει σοφία πίσω από την σειρά τους.
α. Πριν κάποιος τελέσει νηστεία:
πρέπει να είναι ένας μουσουλμάνος, σώος στας φρένας, ενήλικος, χωρίς κάποια δικαιολογία ( έμμηνος ρήση, αρρώστια, μακρύ ταξίδι, αιμορραγία λόγω τοκετού, κτλ.) Και εφόσον ένας μουσουλμάνος αναφέρει την Σαχάντα πρώτο στύλο ( Μονοθεϊσμός), η νηστεία είναι συνδεδεμένη με τη Σαχάντα.
β. Η προσευχή είναι ο δεύτερος στύλος του Ισλάμ και ξεχωρίζει έναν Μουσουλμάνο από έναν μη Μουσουλμάνο. Αυτό σημαίνει πως νηστεία το Ραμαζάνι χωρίς προσευχή είναι σαν να προσπαθεί κανείς να γεμίσει ένα τρύπιο καλάθι με νερό.
γ. Το Ζακάτ έχει σαν στόχο να αναδιανείμει τον πλούτο των Μουσουλμάνων έτσι ώστε να μικρύνει η ψαλίδα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών.
δ. Το Χάτζ είναι υποχρέωση όλων των μουσουλμάνων και είναι όπως η νηστεία ένας τρόπος για να συγχωρεθούν οι προηγούμενες αμαρτίες.
Είθε ο Αλλάχ να μας δώσει την στήριξή Του σε αυτόν τον κόσμο και τον επόμενο, να μας δώσει δύναμη και καλή υγεία για να μπορέσουμε να νηστέψουμε το μήνα του Ραμαζανίου.