Thursday, April 25, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Προετοιμασία για το Ραμαζάνι

Για έναν πιστό ο μήνας αυτός είναι συνδεδεμένος με χαρά, ανταμοιβές και το αίσθημα του ελέους του Αλλάχ. Πραγματικά είναι μια περίοδος που αναμένεται με λαχτάρα.

 

 

Πολλοί από εμάς μετράμε τις μέρες που μένουν μέχρι τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου. Πέντε, τέσσερις, τρείς, δύο και πριν καλά καλά το καταλάβουμε, το Ραμαζάνι  έχει φτάσει.

 

 

Για έναν πιστό ο μήνας αυτός είναι συνδεδεμένος με χαρά, ανταμοιβές και το αίσθημα του ελέους του Αλλάχ. Πραγματικά είναι μια περίοδος που αναμένεται με λαχτάρα.

 

 

Ωστόσο, χρειάζεται και προετοιμασία έτσι ώστε να είναι ο εαυτός μας έτοιμος να αποκτήσει τάκουα ( φόβο ή αφοσίωση στον Αλλάχ) το οποίο στην πραγματικότητα είναι το συστατικό που θα μας ταξιδέψει προς το ’χιρα( την επόμενη ζωή).

 

 

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, ο Προφήτης έμενε ξύπνιος τις νύχτες, λατρεύοντας τον Αλλάχ. Μπορεί ο καθένας μας να έχει βιώσει πολλά Ραμαζάνια, αλλά κάθε Ραμαζάνι πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μοναδική ευκαιρία ζωής, καθώς κανείς δε γνωρίζει αν θα ζήσει μέχρι το επόμενο Ραμαζάνι.

 

Αυξημένες Ανταμοιβές και Συγχώρεση

 

 

Ποιες είναι οι ανταμοιβές κατά το μήνα του Ραμαζανίου. Η ανταμοιβή για κάθε Φάρντ πράξη αυξάνεται 70 φορές και κάθε Νάφλ ( προαιρετική) πράξη κερδίζει την ανταμοιβή μιας Φάρντ ( υποχρεωτικής ) πράξης.

 

 

Αναφέρεται στον Μπουχάρι:

«Όταν πλησιάζει το Ραμαζάνι, οι πόρτες του Παραδείσου ανοίγουν, οι πόρτες της Κόλασης κλείνουν και οι Σατανάδες φυλακίζονται.»

 

 

Νηστεία

 

 

«Η μυρωδιά του στόματος του ανθρώπου που νηστεύει είναι πιο γλυκία για τον Αλλάχ απο το άρωμα του μόσχου.» (Μπουχάρι)

 

 

Ιφτάρ

 

 

«Καμία προσευχή που γίνεται από κάποιον που νηστεύει κατά τη στιγμή του σπάσιμου της νηστείας δεν απορρίπτεται.» (Ιμπν Ματζάχ)

 

 

Οι νύχτες του Ραμαζανίου

 

 

«Όποιος στέκεται σε προσευχή και λατρεία κατά τις νύχτες του Ραμαζανίου με πίστη και ειλικρινή ελπίδα να κερδίσει ανταμοιβή, όλες οι προηγούμενες αμαρτίες του, συγχωρούνται. (Μπουχάρι, Μούσλιμ)

 

Λάιλατουλ Κάντρ ( Η Νύχτα της Δύναμης)

 

 

«Ψάξε τη νύχτα της δύναμης ( Λάιλατουλ Κάντρ) ανάμεσα στις μονά αριθμημένες νύχτες κατά τις 10 τελευταίες μέρες του Ραμαζανίου.» (Μισκάτ)

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανίου, ο Αλλάχ μας διευκολούνει για να λάβουμε τις ευλογίες Του, το έλεος και τη συγχώρεσή Του. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για κάτι τέτοιο από τον ευλογημένο αυτό μήνα. Το μόνο που απαιτείται απο τη δική μας πλευρά είναι να δημιουργήσουμε στις καρδιές μας την επιθυμία, φιλοδοξία, αφοσίωση, ζήλο και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας στο να λάβουμε την ευλογία του Αλλάχ.

 

 

Πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν καταφεύγουμε σε καμία πράξη ανυπακοής. Η αποφυγή τέτοιων πράξεων αποτελεί από μόνη της μια μορφή λατρείας.

Έτσι ο χρόνος είναι πολυτέλεια κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου. Είναι δυνατόν για κάποιον που θέλει να λάβει τα περισσότερα δυνατά από το Ραμαζάνι να περνάει το χρόνο του κάνοντας ασήμαντα πράγματα άσχετα με τη λατρεία;

 

 

Ας κάνουμε αυτό το Ραμαζάνι επικερδές και ας φέρουμε αλλαγές στη ζωή μας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *