Thursday, April 25, 2024
Γυναίκα

Γιατί οι μουσουλμάνες γυναίκες καταφεύγουν στη μαντίλα;

Μουσουλμάνες με τα όλα τους, αφού αγκαλιάζουν το Ισλάμ σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς τους από τη μαντίλα, που τη φορούν σε κάθε τους δημόσια εκδήλωση ή επαφή, μέχρι τις πέντε καθημερινές προσευχές

 

Tης Σαντρας Βουλγαρη

Με τα γαλανά της μάτια, την τέλεια αγγλική προφορά της και τη σφιχτοδεμένη μουσουλμανική μαντίλα της, η Myriam Francois-Cerrah, είκοσι επτά ετών, τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω της καθώς μπαίνει αεράτη στο sushi bar της γειτονιάς της στο Kings Road του Λονδίνου. Η πρώην ηθοποιός, που φωτογραφιζόταν δίπλα στην Κέιτ Γούινσλετ και την Εμα Τόμσον, άφησε πριν από έξι χρόνια πίσω της τα ψηλά τακούνια, τα ρούχα σχεδιαστών και μια έντονη κοινωνική ζωή, για να ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. Το περίεργο… δεν είναι η μόνη.

Σε μια περίοδο που το θέμα της κατάργησης της μαντίλας σε ευρωπαϊκές χώρες έχει σηκώσει θύελλα συζητήσεων, μια νέα τάση έχει αρχίσει να γεννιέται στη Βόρεια Ευρώπη, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, όπου στατιστικές δείχνουν έναν σημαντικό αριθμό μορφωμένων γυναικών της μεσαίας τάξης κάτω των 40 να αλλάζουν θρήσκευμα για να γίνουν μουσουλμάνες!

Μουσουλμάνες με τα όλα τους, αφού αγκαλιάζουν το Ισλάμ σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς τους από τη μαντίλα, που τη φορούν σε κάθε τους δημόσια εκδήλωση ή επαφή, μέχρι τις πέντε καθημερινές προσευχές. «Η αγαπημένη μου προσευχή είναι η πρωινή. Υπάρχει κάτι ονειρικό σ’ εκείνη τη στιγμή που όλος ο κόσμος κοιμάται», λέει η Μίριαμ σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα σε βρετανικό περιοδικό.

 

Η πρώτη φορά που πειραματίστηκε με τη μαντίλα ήταν με τα φουλάρια Hermes της μητέρας της όταν σπούδαζε στο Κέιμπριτζ. «Θεωρώ τη μαντίλα ένα ρούχο δύναμης», ισχυρίζεται. «Είναι ένα εργαλείο που βοηθάει τις γυναίκες να επικοινωνούν δημόσια χωρίς να αντιμετωπίζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα. Για πρώτη φορά δεν χρειάζεται να ανοιγοκλείσω τις βλεφαρίδες μου ή να χαϊδέψω τα μαλλιά μου για να συμβεί κάτι. Είναι σαν να λέω: Μπορείτε να με κρίνετε γι’ αυτά που λέω, όχι για την εμφάνισή μου».

«Το Ισλάμ γοητεύει έντονα όσους έχουν (ξενερώσει) με την έλλειψη πνευματικότητας των παραδοσιακών δυτικών θρησκειών όπως ο χριστιανισμός», σημειώνει από την πλευρά του ο Kevin Brice του Κέντρου Ερευνας Μεταναστευτικών Θεμάτων στο Swansea University της Αγγλίας. «Ο μουσουλμανισμός με τους αυστηρούς του κανόνες έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τη βρετανική κοινωνία, όπου οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όμως είναι δυστυχισμένοι».

Και κάτι ακόμη: πριν από αρκετό καιρό, ο θεολόγος και ερευνητής Ziauddin Sardar στο βιβλίο του «What do Muslims believe?» («Τι πιστεύουν οι μουσουλμάνοι», εκδ. Ορφέας) είχε προβλέψει ότι η πολυπόθητη αναμόρφωση του Ισλάμ θα προερχόταν από τη νεολαία και κυρίως από τις γυναίκες. Μήπως έχει ήδη γίνει η αρχή;

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *