Friday, April 19, 2024
Γενικά άρθραΚοράνι

Γιατί ο Θεός Έπλασε την Ανθρωπότητα;

Κάθε άνθρωπος σε κάποιο σημείο της ζωής του αναρωτιέται αυτό το βασικό ερώτημα:

Γιατί δημιουργήθηκα; Ποιος είναι ο ρόλος μου σε αυτόν τον κόσμο; Γιατί με έπλασε ο Θεός;

Λόγω της πληθώρας των φιλοσοφικών θεωριών  που υπάρχουν, κανείς δε μπορεί να πει ότι κάτι είναι σωστό και κάτι λανθασμένο καθώς καμία από αυτές τις θεωρίες δεν στηρίζεται σε κάτι και δεν λαμβάνει καθοδήγηση ή δεν υπάρχει κάποια Θεία Αποκάλυψη που να την αποδεικνύει.

Μόνο μέσω της Θείας Απόκαλυψης μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα της δημιουργίας μας, καθώς ο Αλλάχ είναι Αυτός που μας δημιούργησε και Αυτός που γνωρίζει  καλύτερα το λόγο δημιουργίας μας. Έτσι, ο Αλλάχ μας πληροφορεί σχετικά μέσα από το Κοράνι και τη Σούννα (Προφητική Παράδοση) του Προφήτη Του.

«Ω! Εσείς οι άνθρωποι! Σας έχουμε πλάσει από έναν μόνο άνδρα και μια μόνο γυναίκα και σας κάναμε σε λαούς – Έθνη και Φυλές  για να αναγνωρίζει ο ένας τον άλλο  (κι όχι να καταφρονεί ο ένας τον άλλο). Βέβαια ο πιο τιμημένος από σας – στα μάτια του Αλλάχ – είναι ο πιο ενάρετος (υπάκουος) (ανάμεσά σας). Και ο Αλλάχ είναι Παντογνώστης και καλά πληροφορημένος (για όλα τα πράγματα).» (Κοράνι 49:13)

Και

«Και δεν έπλασα τα Πνεύματα και τους ανθρώπους παρα για να Με λατρεύουν.» (Κοράνι 51:56)

Αυτό εξηγεί τι απαιτείται από τους ανθρώπους, δηλαδή να γνωρίζουν τον Κύριό τους και να λατρεύουν Αυτόν Μόνο.

Ο Ibn Katheer εξηγεί το παραπάνω εδάφιο ως εξής:

Ο Αλλάχ λεει: «Τους δημιούργησα μόνο ώστε να τους προστάξω να Με λατρεύουν, όχι επειδή τους έχω ανάγκη.»

Δηλαδή σε περίπτωση που ούτε ένας άνθρωπος δε λάτρευε το Θεό, αυτό δε θα μείωνε τη δόξα Του με κανένα τρόπο. Ο Αλλάχ είναι τέλειος και δεν έχει ανάγκες. Αντίθετα τα δημιουργήματα έχουν ανάγκες. Οπότε, η ανθρωπότητα είναι αυτή που έχει ανάγκη να λατρεύει το Θεό.

Τι σημαίνει ωστόσο λατρεία;

Με βάση την έννοια της λέξης λατρεία, ο άνθρωπος θα πρέπει να δείχνει ευγνωμοσύνη στο Θεό με το να τον δοξάζει.

«Αλλά να δοξάζεις τον Κύριό σου, και να είσαι με αυτούς που βάζουν το πρόσωπό τους στη γη από λατρεία.» (Κοράνι 15:98)

Το ίδιο πραγματοποιεί όλη η Δημιουργία όπως αναφέρεται στο παρακάτω εδάφιο στο Κοράνι:

«Οι επτά ουρανοί και η γη και όλα όσα βρίσκονται σε αυτά δοξάζουν Αυτόν. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην υμνεί τα εγκώμιά Του. Κι όμως δεν καταλαβαίνετε πως εκδηλώνουν τη δόξα Του! Στα αλήθεια Εκείνος είναι Μακρόθυμος, Πολυεπιεικής.» (Κοράνι 17:44)

Ωστόσο η λατρεία θα πρέπει να διέπεται από ορισμένους κανόνες. Για παράδειγμα, οι πράξεις λατρείας θα πρέπει να γίνονται με σκοπό τη λατρεία του Θεού και μόνο και όχι για την αποδοχή ή τον έπαινο από τους ανθρώπους. Επίσης, οι πράξεις λατρείας θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις αρχές καθοδήγησης που έχει αποκαλύψει στην ανθρωπότητα μέσω των προφητών και αποστόλων Του ο Παντοδύναμος Αλλάχ. Τέλος, ο πιστός δε θα πρέπει να αποδίδει συνεταίρους στη λατρεία του Αλλάχ.

Γιατί χρειάζονται οι άνθρωποι τη λατρεία προς το Θεο;

Η υπακοή όσον αφορά το Λόγο του Θεού είναι το κλειδί για την επιτυχία σε αυτή και την επόμενη ζωή. Οι κανόνες αυτοί που συνθέτουν το Λόγο του Θεού, αντιπροσωπεύουν καθοδήγηση για την ανθρωπότητα και βοηθούν τους ανθρώπους να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό.

Εντέλει, το ίδιο το όνομα της θρησκείας του Ισλάμ αντιπροσωπεύει με πλήρη επιτυχία το λόγο που ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους, καθώς η λέξη Ισλαμ σημαίνει «υποταγή στο θέλημα του Θεού» και μουσουλμάνος θεωρείται αυτός που μπορεί να υποτάξει τον εαυτό του πλήρως στο θέλημα του Αλλάχ.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *