Wednesday, September 18, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Για το θάνατο του Roger Garaudy

Ο Γκαρωντύ έμεινε σταθερός στις απόψεις περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Πίστευε ότι το Ισλάμ σαν θρησκεία είναι πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία στην κοινωνική δικαιοσύνη

Πέθανε στο Παρίσι την Τετάρτη 13-06 σε ηλικία 99 ετών ο μεγάλος φιλόσοφος, συγγραφέας και αγωνιστής Ροτζέ Γκαρωντύ ( Roger Garaudy).  Η ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας για τα ανθρώπινα ιδεώδη και κοινωνική δικαιοσύνη ενάντια στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον σιωνισμό.

Ο Γκαρωντύ γεννήθηκε στην Μασσαλία στις 17 Ιουλίου το 1913. Αιχμαλωτίστηκε στην Αλγερία πολεμώντας εναντίον των ναζί  στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το 1945 εκλέχτηκε βουλευτής. Και το 1953  Πήρε το πρώτο διδακτορικό του από πανεπιστήμιο της Σορβόννης με τον τίτλο ( Η Γνώση και ο Υλισμός). Το 1954 πήρε το δεύτερο διδακτορικό του από την Σοβιετική Ένωση με θέμα την Ελευθερία.

 

 

Ασπάστηκε την κουμουνιστική ιδεολογία σε νεαρή ηλικία. Στην δεκαετία του εξήντα ήταν μέλος του συμβούλιου για τον διάλογο μεταξύ κουμμουνισμού και χριστιανισμού. Προσπάθησε να συμβιβάζει την καθολική πίστη με την κουμουνιστική ιδεολογία. Το 1970 εκδιώχτηκε από το κουμουνιστικό κόμμα της Γαλλίας λόγω των συνεχών επικρίσεων που έκανε στην Σοβιετική ένωση.

 

 

Αργότερα στράφηκε στην μελέτη της ισλαμικής θρησκείας και το 1982 ασπάστηκε με την γυναίκα του την ισλαμική θρησκεία.

Επηρεασμένος από την ισλαμική θρησκεία και την παλαιά κουμμουνιστική του ιδεολογία είχε εχθρική στάση απέναντι στον ιμπεριαλισμό , τον καπιταλισμό και τον σιωνισμό.

 

Το 1988 δημοσίευσε το βιβλίο του ( Μύθοι και Ανακρίβειες που Χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να Προωθήσει την Πολιτική του). Το βιβλίο αυτό ήταν η αιτία να καταδικαστεί από το γαλλικά δικαστήρια διότι αμφισβήτησε τον αριθμό των εβραίων που σκοτώθηκαν στους θαλάμους αερίων   από τα Nαζί. Θεώρησε πως δεν είναι δυνατόν να έχουν σκοτωθεί έξι εκατομμύρια εβραίοι από τα ναζί όταν ο αριθμός των εβραίων στην Ευρώπη εκείνη την εποχή δεν ήταν περισσότερο από 3,5 εκατομμύρια.

 

 

Έγραψε περισσότερο από εβδομήντα συγγράμματα. Από τα πιο σημαντικά του έργα:

Γιατί Ασπάστηκα το Ισλάμ ..…. Μισός Αιώνας στην Αναζήτηση της Αλήθειας.

Σύγχρονος Φανατισμός, Αιτίες και Εκδηλώσεις.

Ο Ισραηλινός Σιωνισμός στο Ειδώλιο του Κατηγορημένου.

 

 

Οι Νεκροθάφτες, ο Πολιτισμός που σκάβει τον Τάφο της Ανθρωπότητας.

Ηνωμένες Πολιτείες,  Πρωτοπόρος στην Ανθρώπινη Κατάπτωση.

 

Ο Διάλογος των πολιτισμών.

Πως Χτίζουμε το Μέλλον.

Το Ισλάμ η Θρησκεία του Μέλλοντος

 

 

Ο Γκαρωντύ έμεινε σταθερός στις απόψεις περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Πίστευε ότι το Ισλάμ σαν θρησκεία είναι πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Όταν ασπάστηκε την ισλαμική θρησκεία είπε: Ο δυτικός πολιτισμός οικοδομήθηκε πάνω  σε λάθος αντίληψη για την ανθρώπινη φύση. Σε όλη την ζωή μου έψαχνα μία έννοια στην ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτή την έννοια την βρήκα μόνο στην ισλαμική θρησκεία.

 

 

Στο βιβλίο του το Ισλάμ η Θρησκεία του Μέλλοντος γράφει: Το Ισλάμ έδειξε μεγάλη δυνατότητα να αφομοιώσει τους διάφορους  λαούς. Αποδέχτηκε τους πολιτισμούς των λαών και τις θρησκείες τους. Και απέδειξε ότι διάφοροι πολιτισμοί μπορούν να συνυπάρξουν. Αυτό έδωσε μεγάλη ώθηση στην αληθινή μονοθεϊστική πίστη. Η δύναμη του Ισλάμ έγκειται  στην αποδοχή που έδειξε τόσο  στον δυτικό όσο στο  ανατολικό και αφρικάνικο  πολιτισμό.

Ήταν γνωστός για το καλό του γούστο στο ντύσιμο, και την προφορά του στην γαλλική γλώσσα που χαρακτηρίζει τους κατοίκους της νότιας Γαλλίας.

Έλεγε: Είμαι περήφανος που κράτησα το ίδιο όραμα από τότε που ήμουν είκοσι χρονών δηλ. να ενώσω την εβραϊκή την χριστιανική και την ισλαμική θρησκεία.

Ο Γκαρωντύ είναι τώρα κοντά στον Ύψιστο. Τα έργα του και η ζωή του φωτίζουν και εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας.

 

Dr Taiseer Jaber

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *