Monday, May 6, 2024
Πολιτισμός

Περί Ρατσισμού

Τι αναφέρει το ισλάμ σχετικά με το ρατσισμό;

Ο ρατσισμός είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες  της ανθρωπότητας, αφού αποτελεί την πεποίθηση πως κάποιος είναι ανώτερος από κάποιον άλλο, λόγω χρώματος, κοινωνικής θέσης ή καταγωγής. Αν και η επιστήμη έχει αποδείξει το γεγονός πως όλη η ανθρωπότητα προέρχεται από τους ίδιους γονείς, τον Αδάμ και την Εύα, η ιδεολογία αυτή συνεχίζει να υφίσταται.

Σύμφωνα με το Ισλάμ, ο ρατσισμός είτε φανερός είτε όχι, είναι μια πληγή και αρρώστια την οποία το Ισλάμ επιδιώκει να εκδιώξει. Είναι φανερό από το Κοράνι και τα χαντίθ πως οι διαφορές στο χρώμα, τη φυλή, τις παραδόσεις ή οτιδήποτε άλλο δεν είναι δικαιολογίες για άδικη συμπεριφορά ή μεταχείριση.

Ω! Εσείς οι άνθρωποι! Σας έχουμε πλάσει από έναν (μόνο) άνδρα και μια ( μόνο) γυναίκα, και σας κάναμε σε λαούς -Έθνη και Φυλές για να αναγνωρίζει ο ένας τον άλλο ( και όχι να καταφρονεί ο ένας τον άλλο). Βέβαια ο πιο τιμημένος από σας – στα μάτια του Αλλάχ – είναι ο πιο ενάρετος ( υπάκουος) (ανάμεσά σας). Και ο ΑΛΛΑΧ είναι Παντογνώστης και καλά πληροφορημένος ( για όλα τα πράγματα). 49:13

Έτσι το Κοράνι υποδεικνύει πως όλοι είμαστε αδέρφια  στην ουσία και πως οι διαφορές ανάμεσά μας είναι για λόγους αναγνώρισης και όχι για να καταδείξουν την υπεροχή κάποιου σε σύγκριση με κάποιον άλλο.

Επίσης καταδεικνύεται από το παραπάνω εδάφιο πως δίνεται έμφαση στην αρετή και αυτός που την εξασκεί είναι στα αλήθεια ανώτερος από τους άλλους. Τα κριτήρια λοιπόν είναι εντελώς διαφορετικά.

Και από τα Σημάδια Του είναι και το ότι έχει πλάσει από τον ίδιο τον εαυτό σας συζύγους για να συγκατοικείτε (ήσυχα) μαζί τους, κι έκανε ανάμεσά σας ( να φωλιάσει) η αγάπη και η στοργή. Βέβαια σ` αυτά υπάρχουν Σημεία ( διδάγματα) για τον λαό εκείνο που σκέπτεται. 30:22

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ επεδίωξε την απόρριψη και κατάργηση όλων των συνηθειών που είχαν σαν βάση την άγνοια. Ο ρατσισμός ανήκε και αυτός σε αυτή την κατηγορία. Ανέφερε ο Προφήτης Μουχάμμαντ στους πιστούς:

Δεν είστε καλύτεροι από έναν ερυθρόδερμο ή έναν μαύρο στο δέρμα άνθρωπο εκτός από εκείνον που φοβάται τον Αλλάχ στην καρδιά του/της.

Η παραπάνω δήλωση του Προφήτη ήταν σαν νόμος για τους μουσουλμάνους που καταδείκνυε την ισότητα. Το χρώμα, η ομορφιά, η περιουσία δεν έκαναν κανέναν ανώτερο από τον άλλο.

Σε μια άλλη περίπτωση ο Προφήτης ανέφερε:

Ο Αλλάχ δεν κοιτάει την εμφάνισή σας ή τον πλούτο σας αλλά τις πράξεις σας.

Στο Ισλάμ υπάρχουν διάφορες πράξεις – παραδείγματα που καταδεικνύουν την ενότητα μεταξύ των ανθρώπων. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Χάτζ, το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα. Κατά την πράξη αυτή, άνθρωποι από όλα τα έθνη μαζεύονται με ένα και μόνο σκοπό: να λατρέψουν τον Αλλάχ. Όλοι έχουν την ίδια εμφάνιση, κάνουν τις ίδιες πράξεις λατρείας και απαγγέλλουν τα ίδια λόγια.

Σε άλλη δήλωσή του ο Προφήτης αναφέρει πως αν μια ομάδα μουσουλμάνων υποφέρει και οι άλλοι μουσουλμάνοι δεν αισθάνονται τον πόνο τους, τότε δεν είναι πραγματικοί μουσουλμάνοι.

Αν όλη η μουσουλμανική κοινότητα είναι σαν ένα σώμα,  αν το μάτι πονάει, τότε πονάει όλο το σώμα, αν πονάει το κεφάλι, τότε πονάει όλο το σώμα.

Κατά το τελευταίο του κήρυγμα προς τους μουσουλμάνους ο Προφήτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Όλη η ανθρωπότητα είναι από τον Αδάμ και την Εύα. Ένας ’ραβας δεν είναι ανώτερος από έναν μη -’ραβα και ένας μη-Αραβας δεν είναι ανώτερος από έναν ’ραβα.  Επίσης ένας λευκός δεν είναι ανώτερος από έναν μαύρο και ένας μαύρος από έναν λευκό, παρά μόνο στην αρετή και στις καλές πράξεις. Μάθετε πως κάθε μουσουλμάνος είναι αδερφός για κάθε μουσουλμάνο και πως οι μουσουλμάνοι συνιστούν μια αδελφότητα. Τίποτα το οποίο ανήκει σε κάποιον αδερφό μουσουλμάνο δεν είναι νόμιμο για έναν άλλο μουσουλμάνο, εκτός και αν δοθεί (μάλλον θέλεις να πεις: αν δοθεί) πρόθυμα.

Το Ισλάμ λοιπόν έχει προκαθορίσει τις σχέσεις που θα πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.
Η ισότητα όλων  των ανθρώπων είναι ξεκάθαρη (εκτός από την αρετή) και κάτω από καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η κακομεταχείριση κανενός για ρατσιστικούς λόγους. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *