Thursday, December 5, 2024
ΕρμηνείαΚοράνι

                               ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΟΡΑΝΙ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΣΑΜΠΑΑ

Το Κοράνι αναφέρει αρκετές ενάρετες γυναίκες, όπως τη μητέρα του Προφήτη Μωυσή, τη  σύζυγο του τυράννου Φαραώ,  την Παρθένο Μαρία, μητέρα του Προφήτη Ιησού Χριστού.
Η γυναίκα στην οποία αφιερώνουμε το άρθρο μας σήμερα είναι η βασίλισσα της Σάμπαα (στη σημερινή Υεμένη). Η βασίλισσα αυτή, που λεγόταν Μπαλκίς, ζούσε την ίδια εποχή με τον  Προφήτη Σολομώντα και ήταν ιδιαίτερα έξυπνη και συνετή.
Ο Αλλάχ μας διηγείται στο Κοράνι την ιστορία της ( Κοράνι, 27:20-44 ):
  1. Και (ο Σολομώντας) συγκέντρωσε τα πουλιά και είπε,”Γιατί δεν βλέπω τον τσαλαπετεινό; Ή μήπως είναι απ’ αυτούς που απουσιάζουν; “
21.” Σίγουρα θα τον τιμωρήσω αυστηρά, ή θα τον σφάξω, εκτός αν μου φέρει ξεκάθαρη δικαιολογία (για την απουσία του). “
  1. Αλλά δεν βρισκόταν (ο τσαλαπετεινός) πολύ μακριά. (Πλησίασε) και είπε, ” Έμαθα πολλά που εσύ δεν γνωρίζεις, και (αυτή τη στιγμή) σου έρχομαι από τη (χώρα της) Σάμπαα με σίγουρα νέα.”
  2. “Βρήκα (εκεί) μια γυναίκα να τους βασιλεύει, που κατέχει τα πάντα και έχει ένα θρόνο σπουδαίο.”
  3. “Και βρήκα αυτήν και το λαό της να προσκυνούν τον ήλιο αντί τον Αλλάχ. Κι έκανε (να φαίνονται) όμορφα σ’ αυτούς ο Σατανάς τα έργα τους, και τους εξέτρεψε από το δρόμο (της Αλήθειας), κι έτσι δεν καθοδηγούνται (σωστά).”
  4. “Και έτσι, δεν λατρεύουν τον Αλλάχ, Αυτόν που φέρνει στο φως ό,τι μυστήριο κρύβεται στους ουρανούς και στη γη, και που γνωρίζει όσα κρύβετε και όσα φανερώνετε.”
  5. ” Ο Αλλάχ -δεν υπάρχει άλλος θεός, παρά μόνο Εκείνος! Ο Κύριος του Ύψιστου Θρόνου.”
  6. Είπε (ο Σολομώντας), “Θα δούμε σύντομα αν είπες την αλήθεια ή ήσουν (ένας) απ’ τους ψεύτες.”
  7. “Πήγαινε μ’ αυτό το γράμμα μου, και παράδωσέ το σ’ αυτούς. Έπειτα απομακρύνσου, και (περίμενε) να δεις τι θα αποκριθούν… “
  8. Είπε (η βασίλισσα), “Ω, εσείς αρχηγοί! Μου παραδόθηκε ενα τίμιο γράμμα.”
  9. “Είναι από τον Σολομώντα και λέει τα εξής, “Στο όνομα του Αλλάχ του Παντελεήμονα, του Πολυεύσπλαχνου.”
  10. “Μην είστε υπερόπτες απέναντι μου, αλλά ελάτε σ’ εμένα με υποταγή (στο Ισλάμ, την Αληθινή θρησκεία) .”
  11. Είπε (η βασίλισσα), “Ω, εσείς αρχηγοί! Συμβουλέψτε με σ’ αυτή την υπόθεσή μου. Δεν θα πάρω καμιά απόφαση, αν δεν είστε εσείς (παρόντες) μάρτυρες.”
  12. Είπαν, “Εμείς είμαστε προικισμένοι με δύναμη και πολεμική ικανότητα. Αλλά η διαταγή πρέπει να έρθει από εσένα. Κοίταξε λοιπόν τι θα διατάξεις.”
  13. Εκείνη είπε, “Πράγματι, οι βασιλιάδες όταν μπαίνουν σε μια πόλη την λεηλατούν και ταπεινώνουν τους πιο σπουδαίους (τους πρόκριτους) από τους κατοίκους της. Έτσι όντως συμπεριφέρονται.”
  14. “Εγώ όμως θα στείλω σ’αυτούς ένα δώρο και θα (περιμένω να) δω με τι (απάντηση) θα γυρίσουν οι αντιπρόσωποί μου”.
  15. Κι όταν οι απεσταλμένοι της ήρθαν στον Σολομώντα, αυτός είπε, “Μήπως ζητάτε να μεγαλώσετε τον πλούτο μου; Αλλά αυτό που μου έχει δώσει ο Αλλάχ είναι καλύτερο από αυτό που έχει δώσει σε εσάς. Κι όμως εσείς είστε αυτοί που τέρπεστε βουτηγμένοι στα δώρα σας (στις απολαύσεις σας). “
  16. “Γύρνα πίσω σ’ αυτούς και να είσαι βέβαιος, ότι θα τους έρθουμε με στρατιώτες, που δεν θα είναι δυνατό να τους αντιμετωπίσουν και πράγματι, θα τους διώξουμε απ’ εκεί ντροπιασμένους και ταπεινωμένους. “
  17. Είπε ο Σολομώντας έπειτα στους άνδρες του, “Ω εσείς, αρχηγοί! Ποιός από σας μπορεί να μου φέρει το θρόνο της, πριν έρθουν σ’ εμένα σε υποταγή (δεχόμενοι το Ισλάμ);
  18. Κι ένα ισχυρό απο τα τζίνν (πνεύματα), είπε: “Εγώ θα σου τον φέρω, πριν ακόμα σηκωθείς απο την θέση σου. Πραγματικά, έχω μεγάλη δύναμη γι’ αυτό το έργο και είμαι εμπιστός.”
  19. Είπε (τότε) εκείνος που είχε γνώση της Γραφής, “Εγώ θα σου τον φέρω ώσπου ν’ ανοιγοκλείσεις τα βλέφαρά σου!” Κι όταν (ο Σολομώντας) τον είδε τοποθετημένο μπροστά του, είπε: “Αυτό έγινε με τη χάρη του Κυρίου μου! για να με δοκιμάσει αν είμαι ευγνώμων ή αχάριστος. Κι όποιος ευχαριστεί (για την χάρη που του γίνεται), τον εαυτό του ωφελεί, αλλά όποιος είναι αχάριστος, όντως, ο Κύριός μου είναι Πλούσιος, Γενναιόδωρος (Ελεύθερος από κάθε ανάγκη)!”
  20. Είπε: “Μεταμορφώστε τον θρόνο της ώστε να μη τον αναγνωρίσει, να δούμε αν θα καθοδηγηθεί (προς την Αλήθεια), η αν θα παραμείνει, μια απ’ εκείνους που δεν καθοδηγούνται.”
  21. Κι όταν ήρθε, ρωτήθηκε, “Είναι αυτός, ο θρόνος σου;” Κι εκείνη είπε, “Σαν να είναι αυτός ο ίδιος”. ( Ο Σολομώντας είπε) “Πριν απ’ αυτή μας δόθηκε γνώση (απο τον Αλλάχ) και υποταχθήκαμε(στο Ισλάμ).”
  22. Και αυτά τα οποία λάτρευε αντί του Αλλάχ (οι θεότητες), την εμπόδισαν (να υποταχτεί σ’Αυτόν).Ήταν πράγματι, από έναν λαό άπιστο.
  1. Και της είπαν να μπει στο (υπέροχο) Παλάτι. Μα όταν το είδε νόμισε πως ήταν ένα σώμα νερού και ξεσκέπασε τις κνήμες της (σηκώνοντας το ένδυμά της). (Ο Σολομώντας) Είπε,”Αυτό είναι ένα (απλό) παλάτι στρωμένο με πλάκες γυάλινες.” Εκείνη τότε είπε, “Κύριέ μου! έχω  στ’ αλήθεια, αδικήσει τον εαυτό μου. Και (τώρα) υποτάσσομαι μαζί με τον Σολομώντα, στον Κύριο του Σύμπαντος.”
 Ακολουθούν ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τους παραπάνω στίχους του Κορανίου.
1)Η γυναίκα αυτή διοικούσε την τότε Υεμένη, γεγονός που αποδεικνύει πως ήταν μια ικανή γυναίκα με ορθή κρίση.
2)Όταν έλαβε το γράμμα του Σολομώντα δεν ένιωσε προσβεβλημένη που την κάλεσε να παραδοθεί. Αντιθέτως, ήταν κάτι που προκάλεσε το ενδιαφέρον της και γι’αυτό το αποκάλεσε «άξιο σεβασμού». Γεγονός που σημαίνει πως ήταν ταπεινή και απαλλαγμένη απο κάθε υπεροψία και αλαζονεία.
3)Όταν διάβασε το γράμμα του Σολομώντα στους αρχηγούς και τους εξέχοντες του βασιλείου της, τους απέτρεψε απο το στραφούν σε πόλεμο εναντίον του, ενθαρρύνοντάς τους να υπακούσουν στην διαταγή του. Επίσης δεν τον αποκάλεσε με κανένα βασιλικό τίτλο, αλλά ως Σολομώντα, ούτε τον χαρακτήρισε ως εχθρό προκειμένου να μην προκαλέσει το μίσος στους δικούς της.
4) Η παράδοση-υποταγή της δεν ήταν από φόβο ή δειλία απέναντι στο Σολομώντα, αλλά επειδή διαισθάνθηκε στην καρδιά της ότι ήταν ειλικρινής σε όσα υποστήριζε. Και επειδή ήθελε να είναι απόλυτα βέβαιη, τον δοκίμασε όπως θα αναφερθεί παρακάτω.
5) Η Μπαλκίς έδωσε ένα πραγματικά ορθό παράδειγμα στην καλή διαβούλευση μένοντας μακριά από τον αυταρχισμό. Δεν έλαβε καμία απόφαση μόνη της, αλλά μάζεψε τους εξέχοντες του βασιλείου της και τους ρώτησε ειλικρινώς σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν με τον Σολομώντα. Το παραπάνω αποτελεί μια σωστή πρακτική ώστε να παρθεί η πιο σωστή και πιο ασφαλής απόφαση.
6) όταν είδε πως οι δικοί της, της αναθέτουν το θέμα, επέλεξε με έξυπνο τρόπο την ειρήνη (είπε: “Οι βασιλιάδες όταν μπαίνουν σε μια πόλη την λεηλατούν και ταπεινώνουν τους πιο σπουδαίους (πρόκριτους) από τους κατοίκους της”).
7) Η δικαιολογία που ανέφερε η Μπαλκίς ήταν όντως πραγματική και σοφή. Επειδή ήξερε πως δεν θα μπορούσε με τίποτα να νικήσει τον Σολομώντα σε περίπτωση πολέμου.
8) Η Μπαλκίς πίστεψε πως ο Σολομώντας ενδέχεται να είναι Προφήτης του Αλλάχ. Αλλά επειδή είχε αμφιβολίες, τον δοκίμασε στέλνοντας του το δώρο. Έτσι, εάν ήταν ένας απλός βασιλιάς, θα δελεάζονταν από το δώρο της, εάν όμως ήταν κάτι περισσότερο απ’αυτό, δηλαδή Προφήτης, τότε ήταν έτοιμη να υπακούσει στην καθοδήγηση του.
και τέλος,
9) Εφόσον σιγουρεύτηκε πως ο Σολομώντας ήταν όντως Προφήτης, ήρθε ηθελημένα σ’αυτόν και εκεί αναγνώρισε πως εκείνη και ο λαός της αδικούσαν τους εαυτούς τους λατρεύοντας άλλο θεό που ούτε μπορεί να ωφελήσει, ούτε να βλάψει. Η αποδοχή της αυτή αποδεικνύει ακόμη μια φορά την σοφία και την σωφροσύνη της.
Έτσι λοιπόν, η σοφή αυτή γυναίκα οδήγησε τον λαό της στην ορθότερη απόφαση: να πιστέψουν στον Αλλάχ, τον Δημιουργό των πάντων και άφησε με την ιστορία της ένα παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές.