Saturday, April 27, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Ραμαζάνι ο μήνας των ευλογιών και του ελέους

Είναι η σοφία του Αλλάχ που έχει επιλέξει να αποδώσει ιδιαίτερη τιμή σε συγκεκριμένους χρόνους και τόπους, σε μερικούς μήνες, ημέρες, και ώρες.
Ένας μήνας που ξεχωρίζει με την ευλογία του είναι ο μήνας Ραμαζάνι. Ο ένατος σεληνιακός μήνας. Ο Αλλάχ τον  έχει ξεχωρίσει με πολλές ιδιαιτερότητες και ευλογίες που αξίζει να τις μάθουμε.
Είναι ο μήνας κατά τον οποίον ανοίγουν οι πύλες του Παραδείσου:
Αφηγείται ο Άνας, ότι ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν, είπε: « Aυτός είναι ο μήνας Ραμαζάνι στον οποίον ανοίγουν οι πύλες του Παραδείσου και κλείνουν οι πύλες της Κόλασης και αλυσοδένονται οι δαίμονες».
Λέει ο Προφήτης επίσης: « Όταν έρθει η πρώτη μέρα του Ραμαζανίου, αλυσοδένονται οι δαίμονες και κλείνουν οι πύλες της Κόλασης, ώσπου δεν παραμένει καμία πύλη ανοικτή και ανοίγουν οι πύλες του Παραδείσου ώσπου δεν μένει καμία πύλη κλειστή. Και κάθε νύχτα εκφωνεί κάποιος εκφωνητής τα εξής: «Ω διεκδικητή του καλού προχώρα.. Ω διεκδικητή του κακού στάσου. Και ο Αλλάχ ελευθερώνει κάθε νύχτα μερικούς δούλους από την Κόλαση. Αυτό γίνεται κάθε νύχτα».
Σε άλλη ρήση λέει ο Προφήτης: « Σας έχει έρθει ο μήνας Ραμαζάνι. Είναι ευλογημένος μήνας τον οποίο ο Αλλάχ έχει επιβάλλει να νηστεύετε. Στο μήνα αυτόν ανοίγουν οι πύλες του Παραδείσου και κλείνουν οι πύλες της Κόλασης και αλυσοδένονται οι δαίμονες. Έχει και μια νύχτα που είναι πιο ευλογημένη από χίλιους μήνες, όποιος χάσει την ευλογία της έχει όντως μεγάλη στέρηση.»
Ο μήνας που σβήνει τις αμαρτίες. Λέει ο Προφήτης, ειρήνη σ’ αυτόν: « Οι πέντε καθημερινές προσευχές, η προσευχή της Παρασκευής μέχρι την άλλη Παρασκευή, και το Ραμαζάνι μέχρι το επόμενο Ραμαζάνι, εξαγνίζουν τις αμαρτίες εφόσον αποφευχθούν οι μείζων αμαρτίες».
Το προαιρετικό προσκύνημα και η διπλάσια ανταμοιβή. Λέει ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν: « Η Ούμρα – προαιρετικό προσκύνημα- κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ισούται με το κανονικό προσκύνημα (σε ανταμοιβή).»
Είναι ο μήνας στον οποίον παραδόθηκε το Κοράνι.
«Ο μήνας Ραμαζάνι είναι ο μήνας που παραδόθηκε το Κοράνι ως  καθοδήγηση στους ανθρώπους και φανερά σημάδια από καθοδήγηση και ακριβές κριτήριο ανάμεσα στο καλό και το κακό.» (Κοράνι 02. 185. )
Έχει την τίμια νύχτα που έχει την ονομασία της Λαϊλατ αλ Κάνρ = η νύχτα της τιμής.
«(Εμείς το παραδώσαμε (το Κοράνι) την νύχτα της Τιμής. Και τι ξέρεις για τη νύχτα της Τιμής. Η νύχτα της Τιμής είναι καλύτερη από χίλιους μήνες (ως ανταμοιβή για τη λατρεία που γίνεται σ’αυτήν). Αυτήν είναι ειρήνη μέχρι την χαραυγή.»  (Κοράνι 97.).
Μια από τις ευλογίες του είναι οι νυχτερινές προαιρετικές προσευχές (Ταραουίχ).
Λέει ο Προφήτης ειρήνη σ’αυτόν: « ‘Οποιος προσεύχεται κατά τις νύχτες του Ραμαζανιού από πίστη και αφοσίωση, ο Αλλάχ του συγχωρεί ό,τι αμαρτίες έχει πράξει».
Μια από τις ιδιότητες του Ραμαζανιού είναι το ιτικάφ = η απομόνωση στο τζαμί με σκοπό την στροφή στις λατρείες. Το έκανε ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν, τις τελευταίες δέκα ημέρες του Ραμαζανιού. Αργότερα το έκαναν και οι γυναίκες του.
Τέλος, είναι ο μήνας της απλοχεριάς και της μελέτης του Κορανίου.
Αφηγείται ο Αμπντουλλάχ μπιν Αμπάς τα εξής: « ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν, ήταν ο πιο γενναιόδωρος των ανθρώπων. Και ήταν πιο γενναιόδωρος κατά το μήνα του Ραμαζανιού όταν τον συναντούσε ο αρχάγγελος Γαβριήλ, όπου μελετούσε μαζί του το Κοράνι. Εκείνες τις μέρες ο Προφήτης είναι πιο γενναιόδωρος από τους σταλμένους ανέμους (που φέρνουν τις βροχές και βγάζουν τα αγαθά της γης).»