Monday, September 16, 2024
ΙσλάμΠολιτισμός

Ενδιαφέροντα πράγματα για το Ραμαζάνι

Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι ο πιο ιερός μήνα στο Ισλάμ. Πολλοί Μη Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι το Ραμαζάνι είναι απλά η νηστεία από την αυγή μέχρι το σούρουπο, αλλά δεν ισχύει αυτό.
Κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής στιγμής του ισλαμικού έτους, υπάρχουν πολλά πράγματα να πεις και να κάνεις. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ισλαμικές πρακτικές, μπορεί  λίγο στην αρχή να μπερδευτούν.
Θα εξηγήσουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις σχετικά με το Ραμαζάνι, αν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τι είναι το Ραμαζάνι, γιατί γιορτάζεται και από ποιόν.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ
Το Ραμαζάνι είναι ο 9ος μήνας του Ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου. Σε όλο τον κόσμο, ο μήνας του Ραμαζανιού θεωρείται ως μία από τις πιο ιερές περιόδους του κόσμου για τους Μουσουλμάνους. Το Ισλάμ γιορτάζει το Ραμαζάνι για να τιμήσει το Sawm, που είναι ένας από τους πυλώνες του Ισλάμ.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ SAWM;
Η λέξη sawm είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει ΄νηστεία’. Μεταξύ των πέντε πυλώνων του Ισλάμ, το Sawm είναι ο τέταρτος. Οπότε, είναι μία από τις πέντε αρχές του Ισλάμ που όλοι πρέπει να ζουν και να ακολουθούν.
Το Sawm τηρείται από τους Μουσουλμάνους για να αναπτύξουν μια πιο συμπονετική σχέση με αυτούς που δεν είναι τόσοι τυχεροί όσο οι ίδιοι- το να μην τρώνε τους οδηγεί στο να εκτιμούν περισσότερο τα δώρα που τους χάρισε ο Αλλάχ (δόξα σε αυτόν). Αυτό τους οδηγεί στο να συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Επιπλέον, το Sawm δεν είναι δεν είναι μόνο η αποχή από το φαγητό και το νερό. Στην πραγματικότητα, αφορά την καλλιέργεια καλύτερων συνηθειών και την αποφυγή αμαρτιών. Οι Μουσουλμάνοι που γιορτάζουν το Sawm καλλιεργούν την επιμονή, την αφοσίωση και την αυτοπειθαρχία. Επίσης, για να καθαριστούν από κάθε ρύπο και να έρθουν πιο κοντά στον Αλλάχ (δόξα σε αυτόν).
ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ;
Το να γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία του Ραμαζανιού είναι ίσως η πιο δύσκολη πτυχή του. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το Ραμαζάνι- Γιορτάζεται όταν παρατηρείται το φεγγάρι του 9ου σεληνιακού μήνα και διαρκεί συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.
Λόγω της προέλευσης του σεληνιακού ημερολογίου, το Ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο μετατοπίζεται κάθε χρόνο κατά 10-11 μέρες σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο λόγω του σεληνιακού κύκλου.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ
Ενώ η νηστεία τηρείται από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, αυτό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο του Ραμαζανιού. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες δραστηριότητες που πρέπει να αποφευχθούν κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το κουτσομπολιό, η βρισιά, το ψέμα, οι διαφωνίες κ.λ.π. Το Ραμαζάνι δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για αποχή από το φαγητό και τις ακάθαρτες σκέψεις. Είναι η ιδανική στιγμή για να απαγγείλεις το Κοράνι και να εκτελέσεις τις προσευχές. Το Ραμαζάνι είναι η καλύτερη στιγμή να κατανοήσεις καλύτερα το Ισλάμ. Οι Μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν εφαρμογές, όπως η εφαρμογή Muslim Pro, για να γνωρίζουν ακριβώς τι ώρα πρέπει να προσευχηθούν. Τέτοιες εφαρμογές επίσης ενημερώνουν για τις ακριβείς ώρες του ‘Sahur’[1] και του ‘Iftar’[2] σε περίπτωση που ταξιδεύεις ή διαμένεις σε Μη Μουσουλμανική χώρα.
ΠΩΣ ΧΑΛΑΕΙ ΜΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ;
Υπάρχουν δυο περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί κανείς να χαλάσει τη νηστεία. Οι Μουσουλμάνοι δεν χάνουν τη νηστεία τους μόνο επειδή ξεχνούν ότι νηστεύουν και πίνουν ή τρώνε κάτι μεταξύ ανατολής και δύσης του ηλίου. Μόλις συνειδητοποιήσουν τι έχουν κάνει, δεν πρέπει να ανησυχούν όσο συνεχίζουν να νηστεύουν. Σίγουρα, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα του Ραμαζανιού, αφού αποδεικνύει την επιείκεια του Sawm.
Ένα άτομο που διακόπτει σκόπιμα τη νηστεία του Ραμαζανιού (An individual who deliberately breaks the Ramadan:  https://fiqh.islamonline.net/en/engaging-in-lovemaking-and-discharge-of-semen-during-the-day-of-ramadan/) χωρίς σοβαρό λόγο υποχρεούται να νηστέψει σε αντάλλαγμα. Ενώ αν χαλάσει τη νηστεία κάποιος λόγω σεξουαλικών σχέσεων με τη σύζυγο, η εξιλέωση είναι η τήρηση της νηστείας για επιπλέον 60 συνεχόμενες ημέρες. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν Kaffarah[3] εάν δεν είναι σε θέση να νηστέψουν 60 ημέρες. Η συνεισφορά Kaffarah είναι παρόμοια με τη δωρεά Fidya[4], δεδομένου ότι παρέχει φαγητό σε όσους πεινάνε, αλλά το ποσό που καταβάλλεται για την Kaffarah είναι σημαντικά μεγαλύτερο.
 10 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ
  1. Το Ραμαζάνι είναι ένας μήνας κατά τον οποίο οι Μουσουλμάνοι απαγορεύεται να φάνε και να πιούνε στο φως της ημέρας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νηστείας απαγορεύεται οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση, το κάπνισμα (smoking: https://fiqh.islamonline.net/en/islamic-ruling-on-smoking/ ) ή η άσεμνη συμπεριφορά.
  2. Είναι κοινώς γνωστό ότι ο Προφήτης Μουχάμμαντ έλαβε την πρώτη αποκάλυψη του Κορανιού κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
  3. Το Ραμαζάνι αρχίζει 11-12 μέρες νωρίτερα από τον προηγούμενο χρόνο καθώς βασίζεται στο σεληνιακό ημερολόγιο, και όχι στο Γρηγοριανό. Το Γρηγοριανό ημερολόγιο προσαρμόζεται στη θέση του Ραμαζανιού περίπου κάθε 33 ισλαμικά έτη.
  4. Υπάρχουν πέντε πυλώνες του Ισλάμ και το Ραμαζάνι είναι ένας από αυτούς. Οι άλλοι τέσσερις είναι το Σαλάτ= η προσευχή, η Σαχάντα= ομολογία της πίστης, το Ζακάτ = η φιλανθρωπία και το Χατζ = το προσκύνημα (Hajj:  https://islamonline.net/en/hajj-and-umrah/ )
  5. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, η νηστεία απαιτείται από όλους τους ενήλικες, με εξαίρεση ορισμένους. Οι εξαιρέσεις είναι για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τους ανθρώπους που ταξιδεύουν, τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τους διαβητικούς. Κάθε άτομο που υποφέρει από χρόνια ασθένεια και οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση εξαιρούνται επίσης από τη νηστεία.
  6. Δεν είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά να νηστεύουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία.
  7. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, αν κάποιος αρρωστήσει και δεν μπορεί να νηστέψει, μπορεί να αναπληρώσει τη νηστεία μετά την ανάρρωση του.
  8. Το Ραμαζάνι είναι μια περίοδος νηστείας μεταξύ ανατολής και δύσης του ηλίου. Οι Μουσουλμάνοι συνήθως καταναλώνουν ένα προ-νηστίσιμο γεύμα που ονομάζεται «Sahur»2 πριν διακόψουν τη νηστεία με τη δύση του ηλιοβασιλέματος. Αυτή η ώρα ονομάζεται Iftar3 .
  9. Το Ραμαζάνι είναι ο μήνας της προφοράς και της γενναιοδωρίας. Κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού, είναι εξαιρετικά αποδοτικό να κάνεις φιλανθρωπίες και να δείχνεις καλοσύνη. Οι Μουσουλμάνοι αναγνωρίζουν αυτήν την περίοδο ως μια εποχή ταπεινότητας, απλότητας και μνήμης για τους λιγότερο τυχερούς. Κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μεταξύ αυτών που συνεισφέρουν στον σκοπό, κάποιοι δίνουν τακτικά, κάποιοι βοηθούν εθελοντικά σε μια από τις εκστρατείες και κάποιοι συμμετέχουν σε προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων.
  10. Οι Μουσουλμάνοι που ζουν σε πολικές περιοχές μπορεί να νηστεύουν για μεγαλύτερη διάρκεια καθημερινά, καθώς το φως της ημέρας μπορεί να διαρκεί ως και 22 ώρες τη μέρα.
 
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ
Τα γεγονότα σχετικά με το Ραμαζάνι και το Eid είναι πλήρη πλέον, τώρα που έχουμε μια λεπτομερή κατανόηση της νηστείας του Ραμαζανιού. Ας μιλήσουμε για το τι κάνουν οι Μουσουλμάνοι μόλις τελειώσει το Ραμαζάνι.
Οι εορτασμοί του Eid ul-Fitr ξεκινούν με την εμφάνιση της 10ης νέας σελήνης. Για να γιορτάσουν το μήνα αυτοελέγχου και αυτοσυγκράτησης, οι Μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται για προσευχές, ανταλλαγές δώρων και εορτασμούς.
 
Από Muhammad Shoaib
 
[1] Sahur: είναι το γεύμα που καταναλώνουν οι Μουσουλμάνοι πριν τη νηστεία (sawm), πριν την αυγή κατά τη διάρκεια ή έξω από τον Ισλαμικό μήνα του Ραμαζανιού. Το γεύμα τρώγεται πριν από την προσευχή του Fahr. Επειδή είναι το τελευταίο γεύμα που καταναλώνουν οι Μουσουλμάνοι πριν τη νηστεία από την αυγή ως τη δύση του ηλίου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το sahur θεωρείται από τις ισλαμικές παραδόσεις ως όφελος των ευλογιών, καθώς επιτρέπει στο άτομο που νηστεύει να αποφύγει την αγανάκτηση ή την αδυναμία που προκαλεί η νηστεία.
[2] Το iftar είναι το βραδινό γεύμα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού που αντικαθιστά τα παραδοσιακά τρία γεύματα την ημέρα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό).
[3] Το Al-Kaffarah είναι ένας όρος στον ισλαμικό νόμο που σημαίνει την εξιλέωση μιας αμαρτίας, που αναφέρεται σε ειδική κύρωση για αποζημίωση για αδίκημα ή αμαρτία. Ο Kaffarah πληρώνεται όταν παραβιάζονται ενέργειες όπως η νηστεία, ο όρκος, η ακούσια δολοφονία ή η μισή ακούσια δολοφονία.
[4] To Fidya είναι θρησκευτική δωρεά χρημάτων ή τροφίμων που γίνεται για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Είναι φτιαγμένο για νηστείες που παραλείπονται από ανάγκη, όπου ένα άτομο δεν μπορεί να αναπληρώσει τη νηστεία, δηλαδή ένα κάποιος δεν μπορεί να νηστέψει για τον απαιτούμενο αριθμό ημερών λόγω κακής υγείας, ή εγκυμοσύνης ή μεγάλης ηλικίας. Στο Ραμαζάνι, το Fidyah πρέπει να πληρώνεται για κάθε χαμένη νηστεία. Αν όμως χάσει κάποιος τη νηστεία λόγω αρρώστιας ή ταξιδιού, αλλά είναι υγιής για να την αναπληρώσει, προτιμάται να αναπληρωθεί η νηστεία σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όπως ορίζει το Κοράνι.