Friday, March 29, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Η δόξα του Ισλάμ

Το Ισλάμ, εκτός από θρησκεία, είναι και ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Και είναι χάρη στους μεγάλους φιλοσόφους και σοφούς μουσουλμάνους που σώθηκαν τα βασικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας

 

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

 

(Οταν ένας ηλίθιος πετάξει μια πέτρα στη θάλασσα, χίλιοι σοφοί δεν μπορούν να τη μαζέψουν), λέει κάποια παλιά κινέζικη παροιμία.

 

 

Αλλά, όταν ένας ηλίθιος αστυνομικός σκίζει ένα Κοράνι στην Αθήνα, θα πρέπει να βρεθούν χιλιάδες υπεύθυνοι Ελληνες και να διαμαρτυρηθούν περισσότερο απ ό,τι διαμαρτυρήθηκε η μουσουλμανική κοινότητα της Ελλάδας. Τελικά το Ισλάμ θα πρέπει να πάψει να ταυτίζεται με τους μετανάστες και να αναγνωρίσουμε πως αυτή η θρησκεία ανήκει και σε Ελληνες πολίτες.

 

Πού να ξέρει ο φουκαράς ο μπάτσος πως μέσα στις σελίδες που έσκισε υπήρχε και ο Χριστός και η Παναγία, που λατρεύονται στον ισλαμικό κόσμο με την ίδια αξία που λατρεύονται και στον χριστιανικό κόσμο. Και τι θα πει άραγε στη μάνα του και τον πατέρα του όταν τον ρωτήσουν γιατί έφτυσε τον Χριστό και την Παναγία;

 

 

Το Ισλάμ, εκτός από θρησκεία, είναι και ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Και είναι χάρη στους μεγάλους φιλοσόφους και σοφούς μουσουλμάνους που σώθηκαν τα βασικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας. Και πολύ απλά, δεν θα υπήρχαν οι σύγχρονες επιστήμες αν δεν υπήρχε η συνεισφορά του ισλαμικού πολιτισμού στα μαθηματικά (η ανακάλυψη της άλγεβρας), στη φυσική, στην ιατρική, στην οπτική, στη γεωμετρία και στην αστρονομία.

 

 

Ισλάμ σημαίνει υποταγή στον Θεό. Δεν διαφέρει και πολύ με τη χριστιανική έννοια της υπακοής. Και αυτή θρησκεία είναι, πολύ κοντά στις δύο άλλες μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, του ιουδαϊσμού και του χριστιανισμού. Και το κοράνι, που εμφανίζεται τον 7ο αιώνα σαν ένα θεόπνευστο κείμενο προς τον προφήτη Μωάμεθ, δεν έχει νεωτερισμούς.

 

Επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αξίες του μονοθεϊσμού και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους φτωχούς, που μεταφραζόμενο στα καθ ημάς σημαίνει κοινωνική αλληλεγγύη, αναπόσπαστο μέρος της πίστης. Και αυτό εξηγεί τον θρίαμβο του μουσουλμανισμού σε τρεις μη αραβικές χώρες, όπως η Ινδονησία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές και είναι μια θρησκεία που επεκτείνεται συνεχώς.

 

 

Το ου φονεύσεις, το ου μοιχεύσεις, το ου κλέψεις και το ου ψευδομαρτυρήσεις είναι ο βασικός ηθικός κώδικας του Ισλάμ. Και όλοι ξέρουμε από πού προέρχεται. Στην Ευρώπη έχουμε περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια μουσουλμάνους (στοιχεία του 2002). Σήμερα μπορεί να είναι είκοσι. Και αυτό σημαίνει: Μουσουλμάνος μπορεί να είναι και ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας και να είναι το ίδιο Ελληνας όπως και εμείς.

 

 

Ο αντιισλαμισμός σήμερα έχει πάρει τη μορφή του αντικομμουνισμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Να θυμηθούμε τις παλιότερες δηλώσεις του προέδρου Μπους για τον (πόλεμο του καλού εναντίον του κακού), που ήταν βέβαια το Ισλάμ ή τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι (για την υπεροχή του δυτικού πολιτισμού απέναντι στο Ισλάμ). Ή ακόμα τις θεωρίες του Σάμουελ Χάντινγκτον για τον πόλεμο των πολιτισμών ήδη από το 2000. Μιλούσε για την αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ του χριστιανικού και μουσουλμανικού κόσμου.

 

Πίσω από τον αντιισλαμισμό υπάρχει η σύγχρονη μορφή του ιμπεριαλισμού. Και είναι λογικό αυτό να τροφοδοτεί μορφές ακραίου ισλαμισμού, που είναι μια ελάχιστη μειοψηφία στον κόσμο του Ισλάμ.

 

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αυταρχικά κράτη στο όνομα του Ισλάμ και διεφθαρμένες κυβερνήσεις πάλι στο όνομα του προφήτη. Αλλά και ο Μπους στο όνομα του Θεού δεν μιλούσε; Και ο δικός μας ο Χριστός εμπόδισε κάποια κομπίνα στο Βατοπέδι ή στη Ζίμενς; Αρα εμείς οι Ελληνες έχουμε έναν παραπάνω λόγο να καταλαβαίνουμε τους αδελφούς μουσουλμάνους.

 

 

Συγγραφέας-βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α Αθηνών

perkor29@gmail.com

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *