Η υγεία και η φροντίδα της στο ισλαμικό πολιτισμό 1
Το Ισλάμ έχει επιβάλει τον καθημερινό καθαρισμό με νερό. Έχει απαγορεύσει τη σεξουαλική επαφή κατά τις ημέρες της εμμηνόρροιας και της λοχείας. Έχει καλέσει για καθαρό σώμα, καθαρά ρούχα, καθαρό σπίτι και καθαρούς δρόμους.
Του Μουχάμμαντ Αλί Σαχίν
Για να παροτρύνει τους μουσουλμάνους να προσέχουν την υγεία τους, ο προφήτης Μουχάμμαντ είπε: (Ο Αλλάχ έστειλε την ασθένεια, αλλά και τη θεραπεία και δημιούργησε φάρμακο για κάθε αρρώστια).(1) Ενώ έχει μεγάλη έγνοια για την ιατρική, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του με τα εξής λόγια: (Οι επιστήμες είναι δύο, των θρησκειών και των σωμάτων».
Ο προφήτης είχε προειδοποιήσει για τους τσαρλατάνους ιατρούς και τις λοιμώδεις νόσους, καθώς και για την ανάγκη να απομονώνονται οι ασθενείς με μολυσματικές νόσους όπως η λέπρα και να μην έρχονται οι άλλοι σε επαφή μαζί τους όταν δεν υφίσταται ανάγκη. Επίσης είχε συμβουλεύσει τους ανθρώπους, να μη φεύγουν από τη χώρα όπου έχουν εκδηλωθεί επιδημίες όπως η πανώλη.
Το Ισλάμ έχει επιβάλει τον καθημερινό καθαρισμό με νερό. Έχει απαγορεύσει τη σεξουαλική επαφή κατά τις ημέρες της εμμηνόρροιας και της λοχείας. Έχει καλέσει για καθαρό σώμα, καθαρά ρούχα, καθαρό σπίτι και καθαρούς δρόμους. Έχει ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους να κάνουν συχνά νηστεία και να τρώνε και να πίνουν με μέτρο στις διδασκαλίες του, ο προφήτης ήταν κατά της αδηφαγίας και της λαιμαργίας. Έχει επίσης αφήσει εντολή στους μουσουλμάνους να θεραπεύουν αμέσως τις ασθένειες τους και να μην τις παραμελούν.
Το κάλεσμα του Ισλάμ για ευγονία:
Πριν ανακαλύψει ο κόσμος τη γενετική, ο προφήτης Μουχάμμαντ προειδοποίησε για τους κινδύνους της αιμομιξίας και τους γάμους μεταξύ συγγενών λέγοντας: «απομακρυνθείτε από συγγενείς, για να μην έχετε αδύναμους απογόνους». Έχει πει επίσης: «διαλέγετε τους συζύγους, γιατί η ρίζα παραμονεύει».
Η θεραπεία των ψυχασθενειών:
Οι μουσουλμάνοι γιατροί δεν περιορίστηκαν στη θεραπεία των σωματικών ασθενειών, αλλά είχαν δώσει μεγάλο βάρος στην ψυχική θεραπεία, η οποία δεν έχει λιγότερη σημασία από τη σωματική.
Από την άλλη πλευρά, οι μουσουλμάνοι είχαν χτίσει ειδικά νοσοκομεία που ειδικεύονταν στη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων και που όμοιά τους δεν υπήρχαν στην Ευρώπη κατά την εποχή του σκοτεινού Μεσαίωνα, χρησιμοποιώντας τη θεραπεία των ασθενών, την ψυχιατρική, την έμπνευση και τη μουσική.
Η διάγνωση των σωματικών, ψυχολογικών και πνευματικών ασθενειών:
Οι μουσουλμάνοι ιατροί είχαν πριν από πάρα πολύ καιρό διαγνώσει και προσδιορίσει πολλές ασθένειες και τις είχαν περιγράψει στα βιβλία τους, όπως ελεφαντίαση, επιληψία, οι χοιράδες, η λύσσα, η λέπρα, ο διαβήτης, η ημιπληγία, η ευλογιά, η στηθάγχη, το έλκος, οι αιμορροΐδες, ο τέτανος, η αϋπνία, η πανώλη και πολλές άλλες.
Έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι οι μουσουλμάνοι συγγραφείς στη βιβλιογραφία τους θεωρούσαν ως ασθένεια τη βλακεία, τα άσπρα μαλλιά, την ηλιθιότητα, τη φιλαργυρία, το φθόνο, τον σφοδρό έρωτα, την αλαζονεία, τη συναναστροφή με έκλυτους, τη μανία για εξουσία κλπ.
Η μετάβαση από την πρωτόγονη Ιατρική, σε συστηματικές ιατρικές επιστήμες:
Υπό τη μέριμνα του κράτους, οι μουσουλμάνοι ιατροί έβγαλαν την Ιατρική από το νομαδικό στάδιο, στο οποίο βασιζόταν κατά κύριο λόγο στην παράδοση, αγνοώντας ολότελα τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος. Δηλαδή μετακίνησαν την Ιατρική, από το χώρο της θεραπείας με μαγικά φίλτρα, φυλαχτά, καύση και βεντούζες, στο χώρο των πειραμάτων και επιστημονικής εξειδίκευσης, με χειρουργεία και πανεπιστήμια που διάλεγαν μόνο τους ανθρώπους που είχαν το ταλέντο για να σπουδάσουν τη συγκεκριμένη επιστήμη, μέσα από δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις.
πηγή:
http://www.alghoraba.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11&Itemid=114