Friday, April 26, 2024
Νεολαία

 Η φροντίδα του Προφήτη για τους νέους 2

Ο Προφήτης, ο Θεός να τον ευλογεί, συμβούλεψε τον Μουα`άδ μπιν Τζάμπαλ κι άλλους συντρόφους του, να αισθάνονται τον παρουσία του Θεού, κάθε στιγμή, διότι ο Θεός τους επιτηρεί όπου κι αν βρίσκονται

 

      Ο  Προφήτης, ο Θεός να τον ευλογεί, συμβούλεψε τον Μουα`άδ μπιν Τζάμπαλ κι άλλους συντρόφους του, να αισθάνονται τον παρουσία του Θεού, κάθε στιγμή, διότι ο Θεός τους επιτηρεί όπου κι αν βρίσκονται: « Να λατρεύεις και να εμπιστεύεσαι το Θεό, όπου κι αν βρίσκεσαι και να εξαλείφεις το κακό με το καλό και να φέρεσαι στους ανθρώπους με καλό ήθος». Οι νέοι λοιπόν είναι περισσότερο επιρρεπείς στην απείθεια και την ανταρσία εξαιτίας της ισχύος των ενστίκτων και των πόθων τους. Έτσι αν ένας νέος υποπέσει σε παράπτωμα λόγω της εξασθένησης της ψυχής του, μπορεί να βρει στη διαθήκη που κληροδότησε ο Απόστολος του Θεού, αυτό που θα εξαλείψει το αμάρτημά του και θα ξαλαφρώσει την καρδιά του.

 

     Μέσα στα πλαίσια της επιθυμίας του για διαπαιδαγώγηση των νέων, ο Προφήτης αναγνώρισε ότι οι νέοι είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερο την καθοδήγηση και τις συμβουλές, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:

 

     Αφού συμβούλεψε το νεαρό Μουα`άδ μπιν Τζάμπαλ να κάνει μια σειρά από πράγματα, έπειτα του είπε:

-Nα σε ενημερώσω ποια είναι η ουσία όλων αυτών που σε συμβούλεψα;

-Ναι,  είπε ο  Μου,άδ.

τότε ο Προφήτης έδειχνε τη γλώσσα του λέγοντας του:

-Να προσέχεις αυτήν.

-Ω! Απόστολε του Θεού, τιμωρούμαστε λοιπόν και για τα λόγια μας ;.

ρώτησε ο  Μουα`άδ.

-«Αλίμονο Μουα`άδ, αυτό που στρέφει τα πρόσωπα των ανθρώπων κατευθείαν προς την Κόλαση, δεν είναι παρά οι καρποί της γλώσσας τους». Του απάντησε ο Προφήτης.

 

Επίσης ο Προφήτης συμβούλεψε τον `Αλι μπιν Αμπί Τάλιμπ, λέγοντας: «`Αλι, μην συνεχίσεις τα αθέμιτα βλέμματα, γιατί δεν λογοδοτείς για το πρώτο βλέμμα(το απότομο), αλλά για το δεύτερο λογοδοτείς». Κι όταν τον ρώτησε ο Τζαρίρ μπιν Αμπντουλλάχ για την τυχαία ματιά, ο Απόστολος τον πρόσταξε να αποπέμψει το βλέμμα του.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *