Saturday, April 20, 2024
Νεολαία

Η φροντίδα του Προφήτη για τους νέους 1

Να μάθεις ότι αν όλοι οι άνθρωποι συγκεντρωθούν, προκειμένου να σε ωφελήσουν σε κάτι, δε θα σε ωφελήσουν σε κάτι που δεν έχει ήδη γραφτεί από το Θεό για σένα. Κι αν συγκεντρωθούν, για να σε βλάψουν σε κάτι, δε θα σε βλάψουν σε κάτι που δεν έχει ήδη γραφτεί από το Θεό για σένα

    Ο Προφήτης, ο Θεός να τον ευλογεί και να του δίνει ειρήνη, εκπόνησε ένα σαφές σχέδιο, το οποίο συμπεριλήφθηκε μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης κληρονομιάς που άφησε για τους νέους. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του σχεδίου είναι οι συμβουλές που απήυθηνε στο ξάδελφο του Αμπντουλλάχ μπιν Αμπάς, όταν του είπε: «Παιδί μου,σου δίνω αυτή τη συμβουλή: να μνημονεύεις το Θεό, για να σε προστατεύει και να τον βρίσκεις πάντα δίπλα σου. Αν θέλεις να ζητήσεις κάτι, ζήτα το από το Θεό Κι αν θέλεις να καταφύγεις σε κάποιον, κατάφυγε στο Θεό Και να μάθεις ότι αν όλοι οι άνθρωποι συγκεντρωθούν, προκειμένου να σε ωφελήσουν σε κάτι, δε θα σε ωφελήσουν σε κάτι που δεν έχει ήδη γραφτεί από το Θεό για σένα. Κι αν συγκεντρωθούν, για να σε βλάψουν σε κάτι, δε θα σε βλάψουν σε κάτι που δεν έχει ήδη γραφτεί από το Θεό για σένα.»

     Ο πρώτος πλίνθος που χρειάζεται για το χτίσιμο των νέων, είναι ο πλίνθος της σταθερότητας του φρονήματος και της πίστης. Της πίστης στη σχέση με τον ένα και μοναδικό Θεό και στη στήριξη απ’ αυτόν.( Στον προαναφερθέντα λόγο του προς το ξάδελφο του Ιμπν Αμπάς, ο Προφήτης συνέχισε να του δίνει συμβουλές σχετικές με την πίστη και την προσφυγή στο Θεό.)

     Επίσης ο Απόστολος του Θεού, ο Θεός να τον ευλογεί και να του δίνει ειρήνη, συμβουλεύοντας τον Μουα’άδ  μπιν Τζάμπαλ, ενίσχυσε την πίστη του κι αύξησε τη σταθερότητά του λέγοντας: «Να λατρεύεις το Θεό σα να τον βλέπεις μπροστά σου και να θεωρείς τον εαυτό σου ανάμεσα στους νεκρούς(να μην παρασύρεσαι προς την εγκόσμια ζωή). Και να μνημονεύεις το Θεός μπροστά σε κάθε πέτρα και κάθε δέντρο. Κι αν διαπράξεις κάτι κακό αμέσως να κάνεις κάτι καλό, εάν είναι κρυφό κάνε ένα κρυφό καλό και εάν είναι φανερό κάνε ένα καλό φανερό.»

     Η παραπάνω συμβουλή προς τον Μουα’άδ μπιν Τζάμπαλ, αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά, το σκοπό και το πνεύμα του δόγματος και ο Προφήτης, ο Θεός να τον ευλογεί και να του δίνει ειρήνη, συμπύκνωσε μέσα σ’ αυτή τις έννοιες του ελέγχου, του ήθους, της γνώσης και της ψυχικής καθαρότητας. Επίσης ο Προφήτης απευθυνόμενος προς τον Ιμπν Ούμαρ, του ζήτησε να πορεύεται σ’ αυτό τον κόσμο όπως ο ξένος που δεν έχει μέρος για να μείνει ή όπως ο ταξιδιώτης που κατευθύνεται προς κάποια μακρινή χώρα. Ο ίδιος ο Αμπντουλλάχ μπιν Ούμαρ είπε γι’ αυτό: ο Απόστολος του Θεού, ο Θεός να τον ευλογεί και να του δίνει ειρήνη, μ’ έπιασε από τον ώμο και μου είπε: «Να συμπεριφέρεσαι σ’ αυτό τον κόσμο, σα να ήσουν ξένος ή ταξιδιώτης».

     Η συμβουλή του Προφήτη, ο Θεός να τον ευλογεί και να του δίνει ειρήνη, προς τον Ιμπν Ούμαρ έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές που δίνουν οι άνθρωποι στους νέους, στην εποχή μας, σχετικά με την ασφάλεια του μέλλοντος, τις απαιτήσεις της ζωής και την καταβολή προσπάθειας με σκοπό την άνεση και την ευτυχία μόνο σ’ αυτό τον κόσμο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *