Ιστορίες των Προφητών – Προφήτης Αδάμ ΄Μέρος 3
Ο Λόγος της δημιουργίας, ο Αδάμ μαθαίνει τα ονόματα όλων των πραγμάτων.
O Λόγος της Δημιουργίας του Αδάμ
Ο Αδάμ συνειδητοποίησε πως ο Ιμπλίς ήταν σύμβολο του κακού στο σύμπαν σε αντίθεση με τους αγγέλους. Ωστόσο δεν γνώριζε κάτι για τον ίδιο τον εαυτό του. Ο Αλλάχ τον έκανε να συνειδητοποιήσει την ίδια του την ταυτότητα και το λόγο της δημιουργίας του.
Και δίδαξε στον Αδάμ τα ονόματα όλων των πραγμάτων. (2:31)
Η διδασκαλία του Αδάμ
Ο Αλλάχ ο Παντοδύναμος έδωσε στον Αδάμ την ικανότητα να γνωρίζει τη φύση όλων των πραγμάτων και να τα συνοψίζει με ονόματα. (πχ. Αυτό είναι δέντρο, πουλί, κτλ). Αφού έμαθε ο Αδάμ τα ονόματα όλων των πραγμάτων, ο Αλλάχ τα παρουσίασε στους αγγέλους και είπε:
. Αποκαλύψτε μου τα ονόματά τους αν έχετε δίκαιο. (2:31)
Οι άγγελοι παραδέχτηκαν την αδυναμία τους:
Δόξα στην παντογνωσία Σου. Δεν γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο απ ότι Εσύ μας δίδαξες. Πράγματι! Είσαι Εσύ ο Παντογνώστης, ο Σοφός. (2:32)
Ο Αλλάχ τότε στράφηκε στον Αδάμ και του είπε:
«Ω! Αδάμ! Αποκάλυψε τα ονόματά τους.»Κι όταν πια ο Αδάμ τους τα αποκάλυψε, ο Αλλάχ είπε: «Μήπως δεν σας είπα ότι γνωρίζς το Αόρατο των ουρανών και της γης, γνωρίζω και ό,τι φανερώνετε και ό,τι αποκρύπτετε;»
Ο Αλλάχ ήθελε να γνωρίζουν οι άγγελοι ότι ήξερε για την έκπληξή τους όταν τους είπε για τη δημιουργία του Αδάμ και πως επίσης γνώριζε για την ανυπακοή και αγνωμοσύνη του Ιμπλίς.
Οι άγγελοι συνειδητοποίησαν ότι ο Αδάμ ήταν το πλάσμα που γνώριζε αυτά που δεν γνώριζαν εκείνοι και πως η δυνατότητά του να μαθαίνει ήταν το πιο ευγενές χαρακτηριστικό του. Η γνώση του συμπεριλάμβανε τη γνώση του Δημιουργού, πράγμα το οποίο καλούμε πίστης στο Ισλάμ, καθώς και τη γνώση που θα χρειαζόταν για να κατοικίσει τη γη.
Ωστόσο ο Αδάμ άρχισε να αισθάνεται μοναξιά. Ο Αλλάχ έπλασε για αυτόν την γυναίκα. Όταν ρώτησαν οι άγγελοι το όνομά της, απάντησε, «Εύα» ( Χάουα, δηλαδή ζωντανά πράγματα). Οι άγγελοι ρώτησαν τότε γιατί την ονόμασε έτσι και αυτός με τη σειρά του απάντησε πως είχε δημιουργηθεί από αυτόν και αυτός ήταν ζωντανό πλάσμα.