Thursday, March 28, 2024
Προσωπικότητες

Ιστορίες των Προφητών – Προφήτης Αδάμ ΄Μέρος 4

Η δημιουργία της Εύας και η προειδοποίηση

Ο Αδάμ βλέπει την Εύα


Ο Ιμπν Αμπας και μια ομάδα συντρόφων του Προφήτης διηγήθηκε πως όταν ο Ιμπλίς διώχθηκε από τον Παράδεισο και ο Αδάμ βολεύτηκε εκεί, ήταν μόνος του στον Παράδεισο και δεν είχε κάποιον σύντροφο από τον οποίο μπορούσε να αντλήσει ηρεμία. Κοιμήθηκε για κάποια ώρα και όταν ξύπνησε είδε μια γυναίκα την οποία ο Αλλάχ είχε δημιουργήσει από τα πλευρά του. Έτσι την ρώτησε:
«Ποια είσαι;»
Απάντησε: « Μια γυναίκα.»
Ρώτησε: «Γιατί δημιουργήθηκες;»
«`Ετσι ώστε να βρείς ηρεμία σε μένα.»
Οι άγγελοι προσπαθώντας να βρουν την έκταση της γνώσης του, τον ρώτησαν: «Ποιο είναι το όνομά της, Αδάμ;»
«Εύα», απάντησε.
«Γιατί ονομάστηκε έτσι;»
«Γιατί δημιουργήθηκε από κάτι ζωντανό.»

Η δημιουργία της Εύας

Ο Μουχάμμαντ Ιμπν Ισχάκ και ο Ιμπν Αμπάς ανέφεραν πως η Εύα δημιουργήθηκε από το μικρότερο αριστερό  πλευρό του Αδάμ ενώ αυτός κοιμόταν και αργότερα «ντύθηκε» με σάρκα. Για αυτό αναφέρεται στο Κοράνι:

Ω! `Ανθρωποι! Σεβαστείτε τον Κύριό σας, που σας δημιούργησε από μια και μόνο ψυχή (Αδάμ), κι απ` αυτή έπλασε τη σύντροφό της (Εύα) κι από αυτούς τους δύο σκόρπισε – σαν σπόρους αμέτρητους άντρες και γυναίκες. Να σέβεστε τον Αλλάχ, που το όνομά Του αναφέρεται στα αμοιβαία σας δίκαια αιτήματα, και σεβαστείτε τη συγγένεια μεταξύ σας. Γιατί ο Αλλάχ πάντοτε αγρυπνά πάνω σας. (4:1)

Είναι Εκείνος που σας έπλασε από ένα και μόνο πρόσωπο, κι έκανε τη γυναίκα του – από την ίδια φύση – για να μπορεί να κατοικήσει μαζί της ( αγαπημένα). Κι όταν ενώθηκαν – φορτώθηκε ( η γυναίκα) ένα ελαφρό φορτίο, και περπατούσε μαζί του (απαρατήρητα). Όταν αυξήθηκε το φορτίο της, τότε κι οι δύο προσευχήθηκαν στον Αλλάχ, τον Κύριό τους, ( λέγοντας): Αν μας φέρεις ένα ενάρετο ( παιδί καλής πάστας), (υποσχόμαστε ότι) θα είμαστε από εκείνους που πάντα θα σε ευγνωμονούν. (7:189)

Ο Καθορισμός του Ισλαμικού Χαιρετισμού


Ο Αμπου Χουρέϊρα ανέφερε ότι ο Προφήτης Μουχάμμαντ είπε: Ω! Μουσουλμάνοι! Σας συμβουλεύω να είστε ευγενικοί με τις γυναίκες γιατί είναι δημιουργημένες από ένα πλευρό. Και το πιο κυρτό μέρος του πλευρού είναι το πάνω κομμάτι. Αν προσπαθήσετε να το ισιώσετε θα σπάσει. Και αν το αφήσετε θα παραμείνει κυρτό. Για αυτό σας εξωθώ να προσέχετε τις γυναίκες. (Μπουχάρι)

Ο Αλλάχ διέταξε τον Αδάμ να κατοικήσει στον Παράδεισο:

Και πάλι είπαμε: Ω! Αδάμ! Κατοίκησε συ κι η γυναίκα σου στον Παράδεισο, και τρώτε από τα άφθονα πράγματά του όπως ( όπου και όταν) θέλετε, αλλά μην πλησιάζετε αυτό το δέντρο γιατί τότε θα είστε άδικοι. ( 2:35)

Η Τοποθεσία του Παράδεισου του Αδάμ και της Εύας

Η τοποθεσία του παραδείσου αυτού είναι άγνωστη σε εμάς. Το Κοράνι δεν την αποκάλυψε και οι σχολιαστές έχουν πέντε διαφορετικές απόψεις.
Μερικοί είπαν πως ο παράδεισος ήταν το καταφύγιό μας και πως αυτό το μέρος είναι ο ουρανός. ’λλοι δε δέχτηκαν αυτή την άποψη λέγοντας πως αν ήταν καταφύγιο ο Ιμπλίς θα είχε αρνηθεί την είσοδο και την ανυπακοή επίσης. ’λλοι είπαν πως ήταν κάποιος άλλος παράδεισος φτιαγμένος για τον Αδάμ και την Εύα.  Μια τέταρτη ομάδα αναφέρει πως ο παράδεισος ήταν στη γη σε ένα ψηλό μέρος. Ενώ μια άλλη ομάδα σχολιαστών αποδέχεται ότι υπάρχει στο Κοράνι χωρίς να αναρωτιέται που βρισκόταν ο παράδεισος. Η τελευταία άποψη είναι και η πιο σωστή καθώς τα πραγματικά διδάγματα απορρέουν όχι από την θέση στην οποία βρισκόταν ο παράδεισος αλλά από τα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα εκεί.

Η Προειδοποίηση του Αλλάχ στον Αδάμ και την Εύα

Ο Αδάμ και η Εύα έγιναν δεκτοί στον Παράδεισο. Ο Αλλάχ τους επέτρεψε να προσεγγίσουν και να απολαύσουν τα πάντα εκτός από ένα δέντρο το οποίο θα μπορούσε να είναι το Δέντρο της Γνώσης.

Και πάλι είπαμε: Ω! Αδάμ! Κατοίκησε συ κι η γυναίκα σου στον Παράδεισο, και τρώτε από τα άφθονα πράγματά του όπως ( όπου και όταν) θέλετε, αλλά μην πλησιάζετε αυτό το δέντρο γιατί τότε θα είστε άδικοι. ( 2:35)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *