Καλούν για εκτόνωση μέσω του islam.gr
Καλούν για εκτόνωση μέσω του islam.gr
Λόγω των λυπηρών γεγονότων που ζει η χώρα, το «Ισλάμ στα Ελληνικά» ζήτησε τη γνώμη έμπειρων ανθρώπων που ασχολούνται με θέματα Ισλάμ και μεταναστών, προκειμένου να συλλεχτούν κάποιες ιδέες και προτάσεις για την εκτόνωση της παρούσας έντασης.
Ο πρώτος ειδικός που δέχτηκε την πρόσκληση μας ήταν ό κύριος Μιχάλης Μαριόρας, λέκτορας στην ιστορία θρησκευμάτων στη Θεολογική σχολή Αθηνών. Σχετικά με τα γεγονότα αναφέρει:
`Χρειάζεται μια μεγάλη αυτοσυγκράτηση και ωριμότητα σε επίσημο επίπεδο, κι όταν λέμε σε επίσημο επίπεδο εννοούμε από την μία μεριά την πολιτεία και από την άλλη την ελληνική κοινωνία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Σημαίνει ότι η πολιτεία ως προς τα όργανά της, τους θεσμούς και τα πρόσωπα που διαχειρίζονται την εξουσία πρέπει να έχει μια εκπαίδευση που να τους επιτρέπει να καταλάβουν πράγματα. Όταν συζητάμε για το Κοράνι, αυτό για τους Μουσουλμάνους είναι λόγος γεγραμμένος δηλαδή το αντίστοιχο , για μας τους χριστιανούς, του Χριστού.
Η αξία του για αυτούς είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο είναι η Καινή Διαθήκη για μας. Ακόμα κι αν έχει δίκαιο ο συγκεκριμένος αστυνομικός ή οποιοσδήποτε άλλος αστυνομικός που καλά κάνει κι αυτή είναι η δουλειά του, και ελέγχει για ναρκωτικά ή οτιδήποτε, έπρεπε να έχει την άναλογη εκπαίδευση ώστε όταν δεί ένα κείμενο στα Αραβικά να έχει υπόψιν του ότι αυτό μπορεί να είναι το Κοράνι ή μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, οπότε χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.
Επίσης θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους σε επίπεδο μετανάστευσης, πως ενσωματώνονται, πως ενημερώνεται η ελληνική κοινωνία για τις ανάγκες, τα προβλήματα και τέλος πάντων αυτά που πιστεύουν.
Αυτά τα πράγματα δεν τα γνωρίζει ο κόσμος ακόμα. Κάποιος μουσουλμάνος εκπρόσωπος είπε μάλιστα «καλύτερα να σκότωναν εμένα, παρά να σκίσουν και να πατήσουν το Κοράνι».
Από την άλλη πλευρά οι αντιδράσεις των Μουσουλμάνων πιστών ήταν υπερβολικές. Η βία δεν είναι ποτέ λύση, η βία οδηγεί σε βία, κι αυτοί έπρεπε μέσω των ηγετών τους να είχαν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, διαμαρτυρία ναι, αλλά όταν διεκδικείς με τη βία χάνεις και το δίκαιο σου. Εκεί που μιλάμε ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι εξοικειωμένη και δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για θέματα Ισλάμ, Μουσουλμάνων, μετανάστευσης, η βία μόνο κακό προκαλεί. Διαμαρτυρήσου, ενημέρωσε, αλλά χωρίς βία, γιατί αμέσως παίρνεις μια εικόνα ότι είσαι ο κακός, ο επικίνδυνος κλπ. `
Ο κύριος Μαριόρας αν και δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο ότι στη βία που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, να συμμετείχαν και ξένα για τους διαδηλωτές, στοιχεία, τόνισε ότι σημασία έχει στο τέλος ποιος τα χρεώνεται αυτά. Για το μέσο Έλληνα και για τον Έλληνα του οποίου σπάσαν το μαγαζί, αυτός που χρεώνεται τις αναταραχές είναι ο μουσουλμάνος και ας είναι και πολλοί άλλοι φταίχτες.
Βλάπτεται η εικόνα του Ισλάμ από τέτοιες αντιδράσεις,οι οποίες ναι μεν έπρεπε να υπάρχουν, όχι όμως με αυτήν τη μορφή. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα όλη αυτήν τη χρονιά είναι ταλαιπωρημένη με επεισόδια και καταστροφές και δεν χρειάζεται να συνεχιστεί όλο αυτό.
Σχετικά με το ρόλο της πολιτείας ανέφερε: Δεν μπορώ να απαντήσω τώρα για το τι σκέφτεται η πολιτεία. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Αυτό που πιστεύω και λέω είναι ότι ακόμα κι αν κάνουμε πράγματα, μπορούμε ή πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να λάβουμε υπόψη μας ότι η πολιτεία και η κοινωνία είναι ένας μηχανισμός που χρειάζεται περιθώρια αντίδρασης. Αν στη Γαλλία ή στη Γερμανία είναι πιο μπροστά μας σε θέματα οργάνωσης και αντιμετώπισης κλπ, ας μην ξεχνάμε ότι η μετανάστευση εκεί είναι γεγονός για πολύ περισσότερες δεκαετίες.
Με άλλα λόγια σίγουρα γίνονται κάποια πράγματα, αλλά σίγουρα χρειάζονται κι άλλα.
Δεν είναι ένα απλό θέμα, έχει να κάνει με την εκπαίδευση των αστυνομικών, της κοινωνίας κι αυτά χρειάζονται χρόνο. Εξαρτάται από τα πρόσωπα, τι προσπάθεια καταβάλουν και αν έχουν και την ευκαιρία να λειτουργήσουν μέσα σε όλο αυτό.