Thursday, July 18, 2024
Γυναίκα

Μαντίλα-2- ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Από την αυγή του πολιτισμού τα μακριά φορέματα και τα μαντίλια σχετίζονται πάντα με την «αγιότητα» ή την «θεο-γνωσία». 

Της Σουμάια Τζοάν

Πάνε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που στάθηκα μπροστά σε δύο Μουσουλμάνες αδελφές και δήλωσα ανοικτά την πίστη μου στο Θεό (Αλλάχ) και Τον Αγγελιαφόρο Του, ειρήνη πάνω σ’αυτόν, και έτσι ελευθερώθηκα από τον προηγούμενο αυτοεπιβαλλόμενο δεσμό μου. Αφού βγήκα από το σκοτάδι της απιστίας προς το φως του Ισλάμ, είναι περίεργο το ότι βρήκα τέτοια ελευθερία στο ίδιο το πράγμα που με κρατούσε μακριά από το Ισλάμ εξ’ αρχής, τη μαντίλα.

Παρ’όλο που δέχομαι σε μεγάλο βαθμό περίεργα βλέμματα και οι άνθρωποι με δείχνουν και με σχολιάζουν, αυτό το κάλυμμα με κάνει να αισθάνομαι τιμή, ασφάλεια και αγάπη.

Η λέξη hijab  (μαντίλα) προέρχεται από την αραβική λέξη “hajaba” που σημαίνει το να κρύβεις από τη θέα  ή το να (συν-)καλύπτεις. Οι γυναίκες που δεν αποκαλύπτουν την ομορφιά τους σ’ αυτήν την κοινωνία και δεν ενδίδουν σ’ αυτό το καταπιεστικό σύστημα «θεωρούνται αόρατες», χωρίς σεξουαλικότητα και οπισθοδρομικές.
Επειδή συχνά με περνούν για καλόγρια, ή για τρομοκράτη, πιστεύω ότι οι αντιδράσεις προς την μαντίλα για πολλές γυναίκες είναι το πιο αληθινό τέστ του να είσαι Μουσουλμάνα.

Αλλά στην πραγματικότητα η μαντίλα είναι εύκολη!
Δίνοντάς μας την οδηγία να φοράμε μαντίλα, Ο Αλλάχ  έχει δείξει στις Μουσουλμάνες τι μπορούν να αντέξουν όσον αφορά διαταγές και υποχρεώσεις. Γιατί Ο Αλλάχ λέει:
«Και δεν επιβαρύνομε  καμιά ψυχή με φορτίο μεγαλύτερο από τα όρια των δυνατοτήτων της, Μπροστά Μας έχουμε ένα βιβλίο που μιλά καθαρά και δίκαια …»
(Κοράνι 23:62)
Δυστυχώς, ο Σατανάς και οι βοηθοί του καλούν την Μουσουλμάνα για να την υποδουλώσουν και να ξεχάσει την προσφορά της στο Δημιουργό. Η αγνότητα, η ταπεινότητα και η ευσέβεια απατηλά θεωρούνται δεσμά για την προσωπική ελευθερία.

Ο Αλλάχ προειδοποιεί τους πιστούς του ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν στον Σατανά να τους εξαπατήσει, όπως εξαπάτησε τους προγόνους τους, τον Αδάμ και την Εύα. Κάτω από τα προσωπεία της μόδας, της κουλτούρας και του μοντέρνου, ο Σατανάς έχει καταφέρει, και καταφέρνει ακόμα να οδηγήσει τις Μουσουλμάνες –και όλες τις γυναίκες- στην έλλειψη σεμνότητας και στην απρέπεια.

Από την ακμή του φεμινιστικού κινήματος και έπειτα, υπάρχει ένας «έλεγχος» που αυξάνεται συνεχώς πάνω στην ενδυμασία και τη θέση των Μουσουλμάνων γυναικών.

Σύμφωνα με τις λεγόμενες «απελευθερωμένες» γυναίκες, η μαντίλα δεν καλύπτει μόνο το κεφάλι, αλλά και το μυαλό, τη βούληση και το πνεύμα . Λένε πως ο κώδικας ενδυμασίας μας είναι ξεπερασμένος και καταπιεστικός και μας αποτρέπει από το να είμαστε παραγωγικοί άνθρωποι. Μιλούν από άγνοια όταν λένε ότι η μαντίλα μας δεν ανήκει σ’
αυτούς τους μοντέρνους καιρούς, όταν λόγω της συνεχούς πτώσης των ηθικών αξιών, οι περιστάσεις καθιστούν τη μαντίλα ακόμα πιο αναγκαία.

Από την αυγή του πολιτισμού τα μακριά φορέματα και τα μαντίλια σχετίζονται πάντα με την «αγιότητα» ή την «θεο-γνωσία». Ακόμα και η Χριστιανική εικονογραφική αναπαράσταση των πρώτων προφητών και των γυναικών τους δείχνει μια προσφιλή διάθεση στο ντύσιμο που έχει δοθεί ως οδηγία για τους Μουσουλμάνους και τις Μουσουλμάνες. Αυτή η παράδοση που υποδηλώνει ευπρέπεια αντανακλάται και στο Κοράνι (7:26) όπου Ο Αλλάχ λέει:

«Ω! Εσείς παιδιά του Αδάμ! Σας στείλαμε ενδύματα για να σκεπάσουν την ντροπή σας και πολύτιμα στολίδια. Αλλά το ένδυμα της ευσέβειας είναι το καλύτερο.»
(Κοράνι 7:26)

Ο Αλλάχ διέταξε τη Μαντίλα στη Μουσουλμάνα για να την προστατέψει από όλα τα κακά.

Γνωρίζει τα δημιουργήματά Του και γνωρίζει ότι όταν οι γυναίκες επιδεικνύουν τον εαυτό τους με εκθαμβωτικό τρόπο με απρεπή ρούχα, αρώματα στο σώμα και μέικ απ στα πρόσωπά τους, κάτι τέτοιο συμβάλλει στην αύξηση της σεξουαλικής απόκλισης της κοινωνίας συνολικά. Πολλοί από αυτούς το έχουν εκλάβει εσφαλμένα, ωστόσο, θα μπορούσαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η μαντίλα είναι μια φορητή φυλακή που περιορίζει το μυαλό μας, τη ζωή μας και την καρδιά μας. Δεν ισχύει όμως τίποτα από όλα αυτά και για να μην πέσουμε θύματα στα σχέδιά τους πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι είναι πραγματικά η μαντίλα- μια πηγή απελευθέρωσης, αξιοπρέπειας και προστασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *