Μαρτυρίες για τον ισλαμικό πολιτισμό 2
Ο ισλαμικός πολιτισμός είναι από τους πιο ισχυρούς πολιτισμούς της υφηλίου, γι αυτό μπορεί να ξεπεράσει οποιαδήποτε εμπόδια αντιμετωπίζει, γιατί είναι ανθρώπινος, με παγκόσμια απόδοση και με πολύ υψηλό επίπεδο
Ο Λιμπρί θεωρεί ότι (αν δεν εμφανίζονταν οι μουσουλμάνοι στην αρένα της ιστορίας, η Αναγέννηση της Ευρώπης θα είχε αργήσει μερικούς αιώνες ακόμα). Με τα ίδια λόγια αναφέρεται κι ο Γάλλος ιστορικός Σιντιού, ο οποίος έγραψε πως (οι μουσουλμάνοι κατάφεραν να διαδώσουν τις γνώσεις και τον πολιτισμό τους στην Ανατολή και στη Δύση, όταν οι Ευρωπαίοι ήταν ακόμα στο σκοτάδι της άγνοιας. Οι καινοτομίες των Αράβων και των μουσουλμάνων, και οι ανακαλύψεις τους στην ιατρική, την αστρονομία, τη φυσική ιστορία, τη φαρμακολογία, τη φυτολογία και την αγροτική οικονομία είναι οι επιστήμες που έχουμε κληρονομήσει εμείς οι Ευρωπαίοι από αυτούς που ήταν αληθινοί δάσκαλοί μας).
Στο βιβλίο του Ο Πολιτισμός των Αράβων, ο Γκυστάβ Λε Μπον λέει πως (όσο πιο λεπτομερώς μελετάμε τον αραβοϊσλαμικό πολιτισμό, τα βιβλία και τις εφευρέσεις τους, νέες αλήθειες και απέραντοι ορίζοντες εμφανίζονται μπροστά μας, οι οποίοι μας αποδεικνύουν ότι χάρη σε αυτούς, οι γνώσεις των αρχαίων έφτασαν ως τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και πως τα πανεπιστήμια εκείνης της εποχής δεν γνώριζαν βιβλία για πέντε αιώνες, εκτός από τα δικά τους. Αυτοί εκπολίτισαν την Ευρώπη υλικά, ηθικά και νοητικά. Η ιστορία δεν έχει γνωρίζει ένα παρόμοιο έθνος, που να έχει παραγάγει τόσα πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα όσο είχαν αυτοί, κυρίως όσον αφορά στην τεχνική δημιουργία, στην οποία δεν τους έχει ξεπεράσει κανένας άλλος λαός).
Ο Κινέζος αραβολόγος Λη Κουάν (μέλος της συνέλευσης για την αραβική γλώσσα στο Κάιρο) έγραψε τα εξής:
(Ο ισλαμικός πολιτισμός είναι από τους πιο ισχυρούς πολιτισμούς της υφηλίου, γι αυτό μπορεί να ξεπεράσει οποιαδήποτε εμπόδια αντιμετωπίζει, γιατί είναι ανθρώπινος, με παγκόσμια απόδοση και με πολύ υψηλό επίπεδο επιστημονικά, πολιτιστικά και πνευματικά. Μετά από πολύχρονη και σε βάθος μελέτη της αρχαίας και σύγχρονης λογοτεχνίας, κατοχυρώθηκε στη συνείδησή μου η πεποίθηση πως αυτός ο πολιτισμός κατέχει τα στοιχεία της επιβίωσης και της ανανέωσης στο αίμα του, γι αυτό δεν είναι δυνατόν να γκρεμιστεί).
Τέλος, ο Ισπανός ερευνητής Δρ. Χοσέ Λουίς Μπαρθέλο διατυπώνει τη γνώμη του με τα ακόλουθα λόγια :
(Πρέπει να αναγνωρίζουμε την αληθινή επίδραση των ισλαμικών επιστημών, διότι από αντικειμενική άποψη βοήθησαν στο να καθιερωθούν τα σημερινά ιατρικά κριτήρια. Το Ισλάμ έχει δημιουργήσει έναν πολύ προηγμένο πολιτισμό, που υπολογίζεται σήμερα ως ο πιο θαυμαστός όλων των εποχών. Αν εξαιρέσουμε τον ξεπεσμό των πολιτικών δυνάμεων και την εμφανή διάλυση των ισλαμικών κρατών σήμερα, η συλλογική προσωπικότητα του Ισλάμ έχει αντισταθεί πολύ δυνατά σε όλες τις αλλοιώσεις. Αυτό είναι το πνεύμα του Ισλάμ, όπως πρέπει να το καταλάβουν εκείνοι που προσπαθούν εσκεμμένα να παραμορφώνουν την εικόνα του).