Friday, March 29, 2024
Επιστήμη

Μουσουλμανικές Πρόοδοι στην Αστρονομία 2

Οι μουσουλμάνοι αστρονόμοι είχαν προετοιμάσει το έδαφος για τον Κοπέρνικο και τον Γαλιλαίο σ’ ότι αφορά τη θεωρεία της περιστροφής της γης.

Ο Ίμπν Τζάμπερ Αλ Μπαττάνι, είχε ανακαλύψει τις μεταβολές στο απόγειο του ηλίου και υπολόγισε το ηλιακό έτος με μεγάλη ακρίβεια (365 μέρες και 5 ώρες και 46 λεπτά και 24 δεύτερα.

Οι αστρονόμοι σήμερα το υπολογίζουν με 365 μέρες και 5 ώρες και 48 λεπτά και 47 δεύτερα). Ο Αλ Μπαττάνι είχε επίσης κατασκευάσει διπλούς πίνακες για τη σύγκριση των σκιών με τα ζενίθ του ηλίου.

Διόρθωσε καθορισμένες θέσεις ορισμένων αστέρων και μερικές από τις θεωρίες του Πτολεμαίου. Ενώ ο Αμπού Αλ Ραϊχάν Αλ Μπεϊρούνι, κατόρθωσε να περιγράψει την κίνηση της ουράνιας σφαίρας γύρω από τον ήλιο (ηλιακό σύστημα). Έγραψε για το γεωγραφικό πλάτος διαφόρων χωρών και γνωστών πόλεων, για το χάρτη της γης και το απόγειο το νότου.

Τέλος, ο Αλ Μπαττάνι είχε προσδιορίσει τα σημεία του ορίζοντα με επτά διάφορους τρόπους, επεξήγησε το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης, της έκλειψης και επινόησε εξίσωση για τη μέτρηση της περιφέρειας της γης.

Η περιστροφή της Γης:

Οι μουσουλμάνοι αστρονόμοι είχαν προετοιμάσει το έδαφος για τον Κοπέρνικο και τον Γαλιλαίο σ’ ότι αφορά τη θεωρεία της περιστροφής της γης. Μάλιστα και πολύ νωρίς, δηλαδή από τις πρώτες μέρες του κράτους των Μοαχιντούν (Μαρόκο και νότια Ισπανία 1121-1269).

Ο ιδρυτής του ίδιου κράτους, ο Αλ Μάχντι Ίμπν Τουμέρτ, επαναλάμβανε συνέχεια δυο στίχους που έλεγαν ότι το πιο αξιοπερίεργο αλλά και αξιοθαύμαστο πράγμα, είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι πάνω στη γη, μοιάζουν με θαλασσοπόρους πάνω στο καράβι τους.

Πράγμα που σήμαινε πως ο ίδιος ο Τουμέρτ πίστευε σ’ αυτή τη θεωρεία.(7)

Τα έργα και οι πραγματείες των μουσουλμάνων στην αστρονομία:

Οι Μουσουλμάνοι αστρονόμοι είχαν γράψει πολλά γνωστά βιβλία για την αστρονομία, όπως τα βιβλία του Μοχάμαντ Αλ Μπαττάνι (Η γνώση των ανατολών των ζωδίων), (Η εφημερίς) και (Η επεξήγηση των τεσσάρων επιχειρημάτων του Πτολεμαίου), το (Χακίμι εφημέρις) του Αλί Ιμπν Ιούνος και (Ο κανών της αστρονομίας και των αστέρων) του Μοχάμαντ Αλ Μπερούνι.

Ημερολόγιο της εγίρας:

Ο δεύτερος χαλίφης Ομάρ, ήταν ο πρώτος που καθόρισε το ισλαμικό ημερολόγιο, ξεκινώντας από το έτος στο οποίο ο προφήτης έφυγε από τη Μέκκα στη Μεντίνα, επειδή ήταν γνωστό σε όλους. Ένα ημερολόγιο βασιζόμενο στη κίνηση της σελήνης και πολύ απαραίτητο για το νεοσύστατο κράτος.(8)

Οι αστρονομικοί πίνακες:

Είναι έναs κλάδος της αστρονομίας, που παρακολουθεί κάθε πλανήτη και προβλέπει τις επόμενες κινήσεις του. Βασίζεται σε μαθηματικούς τύπους και υπολογισμούς. Όλες αυτές οι πληροφορίες τοποθετούνται σε πίνακες, για να διευκολυνθεί το έργο των αστρονόμων και των σπουδαστών της αστρονομίας. Αρκετοί μουσουλμάνοι αστρονόμοι είχαν γράψει βιβλία σ’ αυτό το κλάδο, όπως ο Αλ Μπαττάνι κι Ιμπν Αλ Καμμάντ και άλλοι.(9)

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Η πόλη της επιστήμης», προσδιορίζει αυτούς τους πίνακες ως εξής:
«Είναι μια επιστήμη που μελετά τις κινήσεις των πλανητών, ιδίως των επτά που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο. Για την  πρόβλεψη των εκλείψεων και άλλων αστρονομικών συμβάντων.

Ο Ταχάναουι, ο συγγραφέας του «Κατάλογος της ορολογίας των επιστήμων», εξηγεί τη χρησιμότητα της επιστήμης αυτής. Πως βοήθα για τη γνώση των θέσεων και των κινήσεων των πλανητών, την τροχιά του κάθε πλανήτη, των ζωδίων και των μεταβολών τους. Είναι χρήσιμοι επίσης για την πρόβλεψη των εκλείψεων του ήλιου και της σελήνης.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι πολύ χρήσιμοι στο να ξέρει κανείς τις ώρες των προσευχών, τη κατεύθυνση της Κάαμπα, τις ώρες της ανατολής και δύσης του ηλίου, αλλά και στη μελέτη των στοιχείων της φύσης, για τη διόρθωση των υπαρχουσών θεωριών και ανακάλυψη άλλων.

Οι πιο χρήσιμοι πίνακες που σχηματίσθηκαν εκείνη την εποχή ήταν: ο πίνακας του Νασίρ Αλ Ντιν Αλ Τούσι, αλλα ο πιο ακριβής ήταν ο πίνακας του Αλούγ Μπέκ, με τον οποίο ασχολήθηκαν τρεις αστρονόμοι, ο ένας μετά απ’ τον άλλο για πολλά χρόνια.

============================

 

6-    Λουί Σιντού: Η γενική ιστορία των αράβων

7-    Μοχάμαντ Αλ Μαννούνι: Ο πολιτισμός των Μουαχιντούν

8-    Ιστορία του Α. Αλ Τζαμπάρτι

9-    Σεντίκ Χασάν Σεντίκ: Η Α Β της επιστήμης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *