Thursday, March 28, 2024
Επιστήμη

Μουσουλμανικές Πρόοδοι στην Αστρονομία 3

Το ενδιαφέρον των Μουσουλμάνων για αυτή την επιστήμη, τους ώθησε να ιδρύσουν ειδικά σχολεία για την εκπαίδευση νέων αστρονόμων

Η κατάταξη των πινάκων:

Αστρονομικές εφημερίδες ή πίνακες, ονομάζονται τα βιβλία/κατάλογοι που περιέχουν πληροφορίες για τις κινήσεις των πλανητών, στα οποία βασίζονται και τα ημερολόγια. Από τις πιο περίφημες εφημερίδες, ήταν  εκείνες που σχημάτισαν ο Αλί Ιμπν Ιούνος, ο Αλ Μπαττάνι, ο Αλ Φαντλ και ο Αλ Ταμπρίζι (ο μέγας και ο μικρός πίνακας).

Αυτούς τους σχημάτισαν βασιζόμενοι στις θεωρίες των Ινδών. Μεταξύ των αστρονόμων που συνάθροισαν πίνακες ήταν ο Αλ Μπαζιάρ (πίνακας του Μπαζιάρ), ο Αχμαντ Αλ Ντεϊνούρι, ο Ροντούαν Αλ Φάλακι (δηλ. Ο αστρονομος), ο Αλί Ιμπν Ιούνος Αλ Σάνταφι, ο Αλ Χάσαν Αλ Τούσι, ο Άχμαντ Αλ Μποζατζάνι, ο Ιμπν Αλ Σάατερ και ο Μοχάμαντ Σάχαρχ. 

Η ανατολή έχει όλο το δικαίωμα να είναι υπερήφανη για τα επιτεύγματα του Αμπό Μάασαρ Αλ Φάλακι (αστρονομος) σε ότι αφορά τις εκλείψεις, των γιών του Μούσα Ιμπν Σακερ, οι οποίοι σχημάτισαν πίνακες για τους οίκους των πλανητών του ηλιακού συστήματος, των γιών του Αματζούρ για τις μελέτες και τους πίνακές για τους οίκους της σελήνης, του Αμπό Σαχλ Αλ Κούχι για τις σημαντικές παρατηρήσεις του για την εαρινή και την φθινοπωρινή ισημερία, για τον Αμπο Αλ Ουαφά Αλ Μποζατζάνι ο οποίος διόρθωσε όλος τους παλαιούς πίνακες, για τον Αλ Μπαττάνι, για τον Αλ Φαραγάνι, για τον Αλ Μπεϊρούνι, ο οποίος μαζί με τον γνωστό Ομάρ Αλ Χαϊάμ, έφτιαξαν ένα πολύ σημαντικό ημερολόγιο στη πόλη του Ασμπαχάν, υπό την αιγίδα του μεγάλου βεζίρη Νιζάμ Αλ Μούλκ.

Αστρονομικά σχολεία:

Το ενδιαφέρον των Μουσουλμάνων για αυτή την επιστήμη, τους ώθησε να ιδρύσουν ειδικά σχολεία για την εκπαίδευση νέων αστρονόμων. Στην Ανδαλουσία, ο μεγαλύτερος μαθηματικός και αστρονόμος της εποχής, ο Μάσλαμα Αλ Ματζρίτι, ίδρυσε ένα σχολείο στο οποίο σπούδασαν γνωστοί αστρονόμοι, όπως ο Ιμπν Αλ Σαφφάρ, ο Αμπο Αλ Σάμαχ, Ο Ζαχαράουι και ο Ομάρ Ιμπν Χαλντούν.

Αστεροσκοπεία:

Υπό την αιγίδα του κράτους, είχαν εγερθεί πολλά αστεροσκοπεία σε διάφορα μέρη του ισλαμικού κόσμου, τα οποία έγιναν γνωστά σ’ όλο τον κόσμο, όπως το αστεροσκοπείο της Δαμασκού, της Βαγδάτης, το αστεροσκοπείο του Ολούγ (εγγονού του Ταμερλάνου) στη Σαμαρκανδή, το αστεροσκοπείο της Μαράγη στη Περσία, στο οποίο εργάστηκε ο γνωστός αστρονόμος Αλ Τούσι, το αστεροσκοπείο του Κάιρο στο βουνό Αλ Μοκάτταμ, το αστεροσκοπείο Λα Χιράλδα στη Σεβίλλη (το πρώτο στην Ευρώπη) το οποίο ιδρύθηκε από τον σουλτάνο των Μουαχιντούν, τον Ιακούμπ Αλ Μανσούρ και το αστεροσκοπείο της Νισαμπούρ στο οποίο εργάστηκε ο πασίγνωστος αστρολόγος και ποιητής Ομάρ Αλ Χαϊάμ.

Παρατήρηση της νέας σελήνης:

Ο Μοχάμεντ Αλ Μαννούνι, γράφει στο βιβλίο του «Πολιτισμός των Μουαχιντούν», πως είδε ένα μεσαιωνικό πύργο έξω από τη Φεζ του Μαρόκου που λέγεται «πύργος των αστέρων», ο οποίος έχει 12 μικρά παραθυράκια στη κορφή για την παρατήρηση της νέας σελήνης και των 12 μηνών του χρόνου.

Ο Χατζι Χαλίφα (Κάτιμπ Τσελεμπή 1609-1659), μας πληροφορεί πως ο μουφτής της Μέκκας Ίσσα Αλ Όμαρι, έχει γράψει ένα βιβλίο που αποτελούνταν από τρία κεφάλια και επίλογο, στο οποίο επινόησε μια μέθοδο για να υπολογίζει κανείς την εμφάνιση της νέας σελήνης αις αεί.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *