Saturday, April 20, 2024
Επιστήμη

Η νηστεία και τα Οφέλη της για τον Οργανισμό 1

Η νηστεία εξοντώνει τις κακές καθημερινές συνήθειες, απομακρύνοντας τον άνθρωπο από πολλά προβλήματα υγείας.

Του: Δρ. Ανουαρ Νέεμε

Η νηστεία φέρει παρά πολλά οφέλη για το ανθρώπινο σώμα, και επιδρά θετικά σε κάθε μέλος και κάθε κύτταρο του. Επειδή διευκολύνει τη διαδικασία της αποβολής των κατεστραμμένων κυττάρων, και την ανταλλαγή τους με καινούργια που έχουν καλύτερη απόδοση. Η νηστεία εξοντώνει τις κακές καθημερινές συνήθειες, απομακρύνοντας τον άνθρωπο από πολλά προβλήματα υγείας.

Εκτός τούτου, η νηστεία ανοίγει τις πηγές δυνάμεων της αυτοθεραπείας, που βάζει τέρμα σε πολλές ασθένειες.
Όταν νηστεύει ο άνθρωπος, ξεκουράζει το πεπτικό του σύστημα, από το στομάχι ως και τα έντερα, το συκώτι και το πάγκρεας. Δεν υπερβάλουμε όταν λέμε πως το στομάχι είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος από τη νηστεία, γιατί του δίνει μια μεγάλη ευκαιρία για να ανανεώσει τις ζωτικές του λειτουργίες, και του προσφέρει ευκαιρία για να θεραπευτεί από κάποιες δυσλειτουργίες και αρρώστιες, όπως οι χρόνιες φλεγμονές.

Η νηστεία επίσης, ουδετεροποιεί την οξύτητα του στομαχιού που ταλαιπωρεί πολλούς. Όσον αφορά τα έντερα, η νηστεία τα καθαρίζει από τα υπολείμματα των φαγητών και τις δηλητηριώδεις ουσίες που μαζεύονται σ’ αυτά, και τα βοηθάει να επαναδομήσουν το κυτταρικό τους σύστημα, για να επανέλθουν στη λειτουργία με μεγαλύτερη ικανότητα.

Όσον αφορά το μεγαλύτερο αδένα του σώματος, το συκώτι δηλαδή, η νηστεία το απαλλάσσει από την επιβάρυνση των μεταβολικών διαδικασιών της αφομοίωσης των τροφίμων, και το βοηθάει να αποβάλει τις βλαβερές ουσίες από το αίμα.

Το συκώτι επωφελείται από τη νηστεία στη διάλυση του γλυκογόνου, με σκοπό την ανανέωση του. Εάν το συκώτι έχει κίρρωση, τότε η νηστεία θεωρείται η καλύτερη μέθοδος θεραπείας του, ιδίως στην αρχή.

Είναι γνωστό πως η κίρρωση δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα στα πρώτα στάδια της νόσου. Αλλά καθώς εξελίσσεται, αρχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, όπως τη φλεγμονή του ήπατος και το καρκίνο.

Όσον αφορά το πάγκρεας που παράγει πεπτικές ορμόνες και πεπτικά υγρά, η νηστεία του προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία, γιατί του δίνει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να επαναδομήσει τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη, για να επαναλειτουργήσουν με μεγαλύτερη ικανότητα και απόδοση.

Δεν είναι μόνο το πεπτικό σύστημα που επωφελείται από τη νηστεία, αλλά όλα τα μέλη και οι λειτουργίες του σώματος δίχως εξαίρεση επωφελούνται απ’ αυτήν όπως:
– Τα δόντια: η νηστεία τους εξασφαλίζει ξεκούραση από τα ιζήματα φαγητών και τις ζυμώσεις που γίνονται στο στόμα, πράγμα που βοηθά τα δόντια να διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα αντιστάτης σε τερηδόνα και ουλίτιδες.
– Όσο για τις αρτηρίες, η νηστεία καθαρίζει τα συσσωρευμένα υλικά στο εσωτερικό τους, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, και προλαβαίνοντας πολλά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, που έχουν ως κύρια αιτία τη στενότητα των αγγείων.

Μια πρόσφατη αμερικάνικη μελέτη, αποκάλυψε πως η νηστεία μίας μέρας το μήνα, μειώνει τους κινδύνους στενότητας αρτηριών κατά 40%. ’λλη μελέτη που έγινε στην Τουρκία, αποκαλύπτει πως η απανωτή νηστεία σαν του Ραμαζανιού, βοηθά στη μείωση των κινδύνων από καρδιαγγειακές νόσους. Γιατί ελαττώνει τους παράγοντες που συνδέονται με τις ασθένειες αυτές, όπως η C αντιδρώσα πρωτεΐνη και το υπερβολικό ιξώδες του αίματος.
Όσον αφορά την υπέρταση, οι έρευνες έχουν αποκαλύψει πως η νηστεία αποτελεί μια σημαντική θεραπεία αυτής της νόσου, η τουλάχιστον ως παράγοντα περιορισμού της.
Η νηστεία βοηθά επίσης στην απομάκρυνση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης, γιατί αναγκάζει το σώμα να κάψει τα λίπη που συσσωρεύονται σ’ αυτό, χρησιμοποιώντας τα ως πηγή ενέργείας. Μια διαδικασία που οδηγεί στην ελευθέρωση του αίματος από τις λιπώδες ουσίες, όπως τη κακή χοληστερόλη.
– Η νηστεία επίσης δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πράγμα που αποδεικνύεται από την αύξηση των λειτουργικών ικανοτήτων των λεμφικών κυττάρων δέκα φορές. Τα Τ-λεμφοκύτταρα αυξάνονται σημαντικά, μαζί με το ποσοστό κάποιων αντισωμάτων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *