Wednesday, September 18, 2024
Πολιτισμός

Οι βιβλιοθήκες στον ισλαμικό πολιτισμό – 2

Η εξάπλωση των σχολείων στο Ισλάμ ήταν ευρέως διαδεδομένη στις πόλεις του Ιράκ, τη Συρία, την Αίγυπτο και αλλού

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες: είναι πολιτισμικά ιδρύματα που σκοπεύουν στη διατήρηση της κληρονομιάς της ανθρωπότητας και τις πολιτιστικές εμπειρίες, για να είναι προσιτά στους πολίτες όλων των τάξεων, φυλών, ηλικιών, επαγγελμάτων, και πολιτισμών.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν: τη βιβλιοθήκη της Κόρδοβα, που ιδρύθηκε από τον χαλίφη Αλ-χάκαμ Αλ-μοστανσερ , (350 AH / 961 m) στην Κόρδοβα. Της έβαλε ένα προσωπικό αφιερωμένο να φροντίσει τις υποθέσεις της, επίσης  την επάνδρωσε και με αντιγραφείς και βιβλιοδέτες. Ήταν το επίκεντρο της προσοχής των επιστημόνων και των φοιτητών της επιστήμης στην Ανδαλουσία. Πολλοί Ευρωπαίοι ταξίδεψαν προς αυτή τη βιβλιοθήκη αναζητώντας τη γνώση της.


Τα ευρετήρια που είχανε τις ονομασίες των βιβλίων ήταν σαράντα τέσσερα ευρετήρια,  το κάθε ευρετήριο είχε είκοσι σελίδες  που ανέφεραν μόνο τις ποιητικές συλλογές, επίσης η βιβλιοθήκη των Μπάνι Αμμάρ στην Τρίπολη του Λιβάνου, αυτοί είχανε εκπροσώπους που  περιφέρονταν στον ισλαμικό κόσμο αναζητώντας αριστουργήματα ώστε να τα προσθέσουν στη βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη είχε ογδόντα πέντε αντιγραφείς που εργάζονται μέρα νύχτα για να αντιγράψουν τα βιβλία.

Σχολικές Βιβλιοθήκες: ο ισλαμικός πολιτισμός έδωσε μεγάλη προσοχή στη δημιουργία σχολείων για την εκπαίδευση όλων των ανθρώπων, προσθέτοντας βιβλιοθήκες στα σχολεία αυτά, αυτό είναι φυσικό πράγμα που ολοκληρώνει εκείνη την πρόοδο και την ευημερία.

Γενικά, η εξάπλωση των σχολείων στο Ισλάμ ήταν ευρέως διαδεδομένη στις πόλεις του Ιράκ, τη Συρία, την Αίγυπτο και αλλού. Στα περισσότερα ισλαμικά σχολεία υπήρχαν και βιβλιοθήκες. Ο Νούρ Αλ-ντίν Μαχμούντ έχτισε ένα σχολείο στη Δαμασκό και έβαλε βιβλιοθήκη, το ίδιο έκανε ο Σαλάχ αλ-Ντιν και ο υπουργός του που είχε ιδρύσει μια σχολή στο Κάιρο που ονόμασε “Αλ-φάντιλιε”, βάζοντας στη βιβλιοθήκη της περίπου διακόσιες χιλιάδες τόμους, καθώς υπήρχαν αρκετές σχολές που είχαν τεράστιες βιβλιοθήκες , των οποίων οι πόρτες είναι ανοικτές σε όλους.

Τζαμιά βιβλιοθήκες : Αυτό το είδος της  βιβλιοθήκης ήταν το πρώτο στο Ισλάμ , όπου εμφανίστηκε με την εμφάνιση των τζαμιών, για παράδειγμα: Αλ-αζχαρ Βιβλιοθήκη και η Βιβλιοθήκη του Μεγάλου Τζαμιού του Καϊρουάν(Τυνησία).


Γενικώς, τα έξοδα των βιβλιοθηκών ερχόντουσαν από τα βακούφια, όπου το κράτος όριζε κάποια βαφούφια αποκλειστικά για τα έξοδα των βιβλιοθηκών. Καθώς και μερικοί ευκατάστατοι συνήθισαν να τις υποστηρίζουν.

islamstory.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *