Thursday, April 18, 2024
Πολιτισμός

Οι βιβλιοθήκες στον ισλαμικό πολιτισμό 1

Βρέθηκαν οι βιβλιοθήκες στα ανάκτορα των χαλίφων, στα σχολεία, στα κορανικά σχολεία και τα τζαμιά, επίσης στις πρωτεύουσες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο ισλαμικός πολιτισμός γνώρισε πολλούς τύπους βιβλιοθηκών, που δεν ήξερε κανένας άλλος πολιτισμός. Οι βιβλιοθήκες αυτές εξαπλώθηκαν σε όλα τα μέρη του ισλαμικού κράτους. Βρέθηκαν οι βιβλιοθήκες στα ανάκτορα των χαλίφων,  στα σχολεία, στα κορανικά σχολεία και τα τζαμιά, επίσης στις πρωτεύουσες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά και απομακρυσμένες περιοχές, Αυτό επιβεβαιώνει τη βαθιά ριζωμένη αγάπη της επιστήμης στα πεδία αυτού του πολιτισμού.

 

Τύποι βιβλιοθηκών

 

Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες: από τις πιο διάσημες βιβλιοθήκες στον ισλαμικό πολιτισμό, η πιο σημαντική είναι η βιβλιοθήκη της Βαγδάτη (Σπίτι της Σοφίας).

 

Ιδιωτικές Βιβλιοθήκες: ο τύπος αυτών των βιβλιοθηκών διαδόθηκε σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, για παράδειγμα η βιβλιοθήκη του χαλίφη αλ-μοστανσερ, η βιβλιοθήκη Αλφάτχ μπιν Χακάν ο οποίος περπάταγε με το βιβλίο στο μανίκι του να το διαβάζει, η βιβλιοθήκη του Εμπν Αλ-αμίντ υπουργός του διάσημο Ααλ μπουέε. Ο διάσημος ιστορικός Εμπν Μισκαουιέ αναφέρει ότι ήταν ταμίας στη βιβλιοθήκη του Εμπν Αλ-αμίντ, ανάφερε ένα επεισόδιο κλοπής που έγινε στο σπίτι του, όπου ήταν και εκεί η βιβλιοθήκη του, ο  Έμπν Αλ-αμίντ στεναχωρήθηκε πάρα πολύ για τη βιβλιοθήκη νομίζοντας ότι ήταν κλεμμένη με τα υπόλοιπα πράγματα. Μιλώντας για το περιστατικό αυτό βλέπουμε ότι αυτή η βιβλιοθήκη έχει πολλά και σημαντικά βιβλία.

Λέει ο Εμπν Μισκαουιέ:  δούλευε η καρδία του υπουργού Εμπν Αλ-αμίντ με τα τετράδια του, δεν είχε τίποτα πιο σημαντικό από αυτά, και ήτανε πολλά όπου είχανε πολλές γνώσεις και κάθε είδους σοφία. Μόλις με είδε με ρώτησε για τη κάσα με τα βιβλία, όταν του είπα ότι είναι εντάξει και κανένας δεν την έχει πειράξει, χάρηκε και μου είπε: ευλογημένος να είσαι, προσθέτοντας ότι εκείνη ήταν μοναδική, ενώ υπήρχαν αντίγραφα από τα περιεχόμενα των άλλων κασών. Όπως μου είπε επίσης, να τη του μεταφέρω την επομένη. Από όλη την περιουσία του, ήταν η μοναδική που έμενε άθικτη.

Υπήρχε και η βιβλιοθήκη του δικαστή Αμπι Αλ-μάτραφ ο οποίος έκανε συλλογή βιβλίων που κανένας δεν μπόρεσε να κάνει τη εποχή του στην Ανδαλουσία.

islamstory.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *