Wednesday, September 18, 2024
Προσωπικότητες

Ο Δρ. Μουχάμμαντ Αμάρα που χάσαμε..

Ο Δρ. Μουχάμμαντ Αμάρα που χάσαμε..

Την 28η Φεβρουαρίου 2020,  ο ισλαμικός κόσμος έχασε έναν μεγάλο σύγχρονο  γνώστη του Ισλάμ, τον Δρ. Μουχάμμαντ Αμάρα.

Ο Δρ. Αμάρα γεννήθηκε στην Αίγυπτο στις 8 Δεκεμβρίου 1931 και άφησε την τελευταία του πνοή στις  28. Φεβρουαρίου 2020. Είχε αφιερώσει τη ζωή του για την υπηρεσία του ισλαμικού πνεύματος. Έγραψε δεκάδες βιβλία, εκατοντάδες άρθρα, έδωσε και πάρα πολλές ομιλίες στις οποίες υποστήριζε τις αλήθειες του Ισλάμ απέναντι σε όσους προσπαθούσαν να το λοιδορήσουν και να του επιτεθούν.

Για 40 χρόνια εμπλούτισε την ισλαμική επιστήμη με βαθιές γνώσεις και δυναμικές σκέψεις. Ήταν όντως, ο γνώστης του Ισλάμ που δεν φοβόταν κανέναν παρά μόνο τον Αλλάχ.

Άφησε πολλά βιβλία που απαντούσαν με επιστημονικό και εύγλωττο τρόπο στους κοσμικούς που μετέδιδαν πως το Ισλάμ δεν μπορεί πια να λύσει τα αδιέξοδα της ανθρωπότητας.

Αποστήθισε το Κοράνι απ έξω από μικρή ηλικία. Ο πατέρας του φρόντισε να τον αφιερώσει στην γνώση και στην πίστη.

Όταν έγινε δεκτός στα σχολεία του Αζχαρ το 1945, ήταν 14 χρονών. Παράλληλα δεν έλλειπε από την συμμετοχή στα πολιτικά γεγονότα της χώρας υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία της από κάθε ξένο παράγοντα.  

Γνώρισε στα νιάτα του την σοσιαλιστική ιδεολογία, μέχρι που την εγκατάλειψε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Πήρε το μεταπτυχιακό του στην ισλαμική φιλοσοφία το 1970 και το διδακτορικό το 1975 στην ίδια κατεύθυνση.

Έγραψε με θαρραλέο τρόπο για θέματα όπως η εκκοσμίκευση, οι Κόπτες, η γυναίκα στο Ισλάμ, με έμφαση στην απελευθέρωση που έφερε το Ισλάμ στις γυναίκες.

Ο Δρ. Αμάρα έζησε μια απλή ζωή. Δεν ήθελε καν να εργαστεί ως καθηγητής στα πανεπιστήμια της χώρας του, ώστε να μείνει ελεύθερος και ανεξάρτητος από κάθε επιρροή.  

Ήταν μέλος μεγάλων επιστημονικών συμβουλίων της Αιγύπτου και του ισλαμικού κόσμου. Συμμετείχε στην έκδοση εκατοντάδων επιστημονικών και ιστορικών βιβλίων. Του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία για τις μεγάλες του προσπάθειες.

Άφησε πάνω από 200 βιβλία σε διάφορα θέματα, υπερασπιζόμενος το Ισλάμ και την ισλαμική ιστορία και σκέψη. Συμμετείχε επίσης στην σύνταξη πολλών ισλαμικών εγκυκλοπαιδειών. Αρκετά βιβλία του μεταφράστηκαν σε παγκόσμιες γλώσσες. 

Ο Δρ. Αμάρα ζήτησε, ως παράκληση, οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου να προσεύχονται για την ψυχή του.

Καλό παράδεισο δάσκαλε..