Friday, April 26, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Αγάπα ό,τι αγαπά ο Αλλάχ…

 

Λέει ο Προφήτης, ειρήνη σε αυτόν: “Δεν θα είναι κανείς σας πραγματικά πιστός, μέχρι οι επιθυμίες του να είναι σύμφωνες με αυτά (τα διδάγματα) που έφερα.”

عن عبد الله بن عمرو بن العاص رضي الله عنهما قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ( لا يُؤمن أحدكم حتى يكون هواه تبعا لما جئت به ) حديث صحيح

Μας λέει εδώ ο Προφήτης, με άλλα λόγια, πως η πίστη πρέπει να φτάσει βαθιά στη καρδιά του κάθε πιστού μέχρις ότου οι επιθυμίες του να είναι συμβατές με αυτήν την πίστη και με τις διδασκαλίες της.

Δηλαδή να αγαπάμε από καρδιάς τις καλές πράξεις που οδηγούν στην ικανοποίηση και ευχαρίστηση του Αλλάχ..

Και να μισούμε βαθιά όσες πράξεις μας απομακρύνουν από τον Αλλάχ ..

Αρκετοί άνθρωποι πράττουν καλές πράξεις, αλλά μέσα στις καρδιές τους επιθυμούν να διαπράξουν κάποια πράξη που δεν συμβαδίζει με το Ισλάμ. Εδώ τους λέει ο Προφήτης ότι πρέπει κι αυτό να το προσέχουν και να καταπολεμούν όλες τις φωνές του κακού μέσα τους.

Πρακτικό παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση του αλκοόλ για τους Μουσουλμάνους. Αυτό έγινε σταδιακά. Όταν ήρθε η τελική απαγόρευση, όλοι οι Μουσουλμάνοι είπαν: ακούσαμε και υπακούμε. Έτσι, ο καθένας έχυσε ό,τι αλκοόλ είχε στους δρόμους της Μεδίνας. Η ποσότητα ήταν πολύ μεγάλη που μύριζε για ημέρες. Έτσι, οι πρώτοι Μουσουλμάνοι προτίμησαν να υπακούσουν στις διαταγές του Αλλάχ, παρά την μεγάλη αδυναμία που είχαν στο αλκοόλ, μια αδυναμία που έχει τις ρίζες τις στις ημέρες της άγνοιας, δηλ. πριν γνωρίσουν το Ισλάμ.

Πώς να φτάσουμε σε τέτοιο βαθμό; Με συνεχή αγώνα κατά των ροπών και των κακών επιθυμιών μας, ζητώντας, πάντα, τη στήριξη και τη βοήθεια από τον Αλλάχ.

Για το λόγο αυτό, ο αγώνας αυτός ώστε να έχουμε ανώτερη ψυχή είναι πολύ σημαντικός. Λέει ο Προφήτης μας, ειρήνη πάνω του: “Ο καλύτερος αγώνας είναι να αγωνίζεται ο άνθρωπος τη ψυχή του και ενάντια στις ροπές του.”

قال النبي صلى الله عليه وسلم : ( أفضل الجهاد أن يجاهد الرجل نفسه وهواه ) رواه ابن النجار وصحّحه الألباني .