Saturday, April 20, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Ο William Muir για το Ισλάμ

Ο Μουχάμμαντ ζωντάνεψε την ηθική, κάλεσε στις αρετές, τις έδωσε μεγάλη σημασία σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κι αυτό ακριβώς κάνουν οι προφήτες

Ο William Muir 1819-1905 άρχισε να ενδιαφέρεται για το Ισλάμ καθώς ήταν στην Ινδία, ήταν τότε 28 χρονών.

Αφησε πολλά έργα για το Ισλάμ όπως « ο βίος του Προφήτη και η Ισλαμική Ιστορία – σε 4 τόμους» που εμπεριέχει εκτενείς αναφορές και πληροφορίες για το Ισλάμ και  βασίζονται σε ισλαμικές πηγές.

 

Από τους αξιοσέβαστους χαρακτήρες του προφήτη αναφέρονται η ακρίβεια και ο σεβασμός με τους οποίους φερόταν προς τους συνοδούς του, μέχρι τους πιο ταπεινούς ανάμεσά τους.

 

Η ταπεινότητα, η επιείκεια, η φιλανθρωπία, η αυταπάρνηση, η αδελφοσύνη, όλα αυτά έκαναν όλους όσους ήταν γύρω του να το αγαπούν και να το σέβονται.

 

Κι όταν χαρακτηρίζουμε το Μουχάμμαντ με αυτούς τους μεγαλειώδους χαρακτήρες, χαρακτηρίζουμε και το Ισλάμ, το εκτιμούμε και το σεβόμαστε.

 

Ο Μουχάμμαντ, λέει ο Muir, χαρακτηρίστηκε από τα εύλογα λόγια, την απλή θρησκεία, επίσης έχει εκτελέσει έργα τα οποία δεν κατάφερε και δεν θα καταφέρει κανένας άλλος κοινωνικός μεταρρυθμιστής.

 

Ο Μουχάμμαντ ζωντάνεψε την ηθική, κάλεσε στις αρετές, τις έδωσε μεγάλη σημασία σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κι αυτό ακριβώς κάνουν οι προφήτες κι οι απόστολοι όταν τους αποστέλλει ο Θεός, όπως έχει στείλει το Μουχάμμαντ με την αλήθεια και το δίκαιο ώστε να σφραγίσει τα μηνύματα και τους προφήτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *