Tuesday, October 8, 2024
Γεγονότα

Πρεσβείες σε Ανατολή και Δύση

Στο παρελθόν οι πρεσβευτές μόλις εκτελούσαν την αποστολή τους, επέστρεφαν στην πατρίδα τους, γιατί δεν υπήρχαν μόνιμες ξένες πρεσβείες.

Η εφημερίδα AL HAYAT αφιέρωσε άρθρο στις διπλωματικές σχέσεις που συνάψανε ιστορικά η δύση και η ανατολή, δείχνοντας κατά πόσο οι τότε πρεσβείες και οι αντιπροσωπείες ήταν προχωρημένες και αναπτυγμένες.

Για τους Ουμαγιάδες και Αμπασίδες, μια πρεσβεία ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Ο ίδιος ο χαλίφης διάλεγε τον πρεσβευτή, που είχε ως σκοπό τη σύναψη μιας συμφωνίας ή την εκπροσώπηση του χαλιφάτου σε έναν γάμο, ή ενθρόνιση.

Οι πρεσβευτές μόλις εκτελούσαν την αποστολή τους, επέστρεφαν στην πατρίδα, γιατί τότε δεν υπήρχαν μόνιμες ξένες πρεσβείες.

Οι υπάλληλοι έδιναν μεγάλη σημασία στη σύνταξη, την καλλιγραφία, και στην διακόσμηση των επιστολών. Ο υπεύθυνος για το τμήμα τότε θεωρούταν υπουργός Εξωτερικών και η υπηρεσία αποκαλούταν τμήμα σύνταξης.

Ο πρεσβευτής είχε ιδιαίτερα σωματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά, ήταν προτιμότερο να είναι ψηλός, σωματώδης, με δυνατή φωνή, ιδιαίτερη εξυπνάδα, ετοιμολογία, λεκτικές δυνατότητες και τόλμη.

Η παραδόσεις υποδοχής και συμπεριφοράς, τότε, δεν διαφοροποιούταν από τις σημερινές, ο βυζαντινός αυτοκράτορας “Κωνσταντίνος Ζ” έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Εθιμοτυπία” στο οποίο εξηγούσε τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς των πρεσβευτών στο παλάτι του.

Στο βιβλίο αναφέρει με θαυμασμό πολλά περιστατικά για υποδοχή αράβων και μουσουλμάνων πρεσβευτών.

Το βιβλίο “Εθιμοτυπία”  και άλλα βιβλία , θεωρείται σημαντική πηγή πληροφόρησης για την παλαιά διπλωματία.

Οι πρεσβείες των Αράβων στη βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν υψηλού επιπέδου, ενώ εκείνες που στέλνονταν προς τις μικρότερες χώρες ήταν χαμηλότερου επιπέδου.

Τα διαπιστευτήρια του πρεσβευτή και τα προσωπικά του έγγραφα εκδίδονταν από τον ίδιο το χαλίφη, μερικές φορές είχαν και μετάφραση προς τη γλώσσα της χώρας στην οποία κατευθυνόταν η πρεσβεία.

Στα διαπιστευτήρια αναφερόταν και η διάρκεια της εκάστοτε αποστολής.

Τέλος και οι Βυζαντινοί και οι μουσουλμάνοι προέτρεπαν τους θεσμούς τους να φέρονται με πολλή καλοσύνη στις πρεσβευτικές αποστολές, ως ένδειξη καλή θέλησης και μεγαλείου του κράτους τους.

πηγή: www.skai.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *