Friday, April 19, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Είναι ζήτημα σεβασμού απέναντι στην Ιστορία

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι αυτά τα μνημεία αξίζουν τον σεβασμό μας ανεξάρτητα από τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν ανάμεσα στις κυβερνήσεις

 

Του Σαντι Αγιουμπι*

 

 

Oλα τα ιερά μνημεία του κόσμου, ανεξαρτήτως της θρησκείας στην οποία ανήκουν, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό προς την ιεροσύνη τους.

 

Σ αυτό το συμπέρασμα καταλήγω κάθε φορά που επισκέπτομαι το τζαμί της πλατείας Μοναστηρακίου, με τα διάφορα εμπορικά μαγαζιά που αναπτύχθηκαν στον χώρο του. Το τζαμί που σήμερα είναι ιδιοκτησία της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει σίγουρα να βρει καλύτερη μεταχείριση, ιδίως καθώς από εκεί περνούν καθημερινά αρκετοί μουσουλμάνοι τουρίστες. Δυστυχώς, κάθε φορά που αναφέρεται κανείς στον σεβασμό των ισλαμικών μνημείων στην Ελλάδα, αντιστέκονται μερικοί, λέγοντας ότι η κατάσταση των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία δεν είναι καλύτερη.

 

Αγνοούν, μάλλον, ότι η συμπεριφορά απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά της εκάστοτε χώρας δείχνει τον βαθμό της ανεκτικότητας και του σεβασμού της στο παρελθόν και στην ταυτότητά της. Το πρόβλημα των ισλαμικών μνημείων στην Ελλάδα κι εκείνων των ορθόδοξων στη Τουρκία είναι ότι έπεσαν θύμα πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

 

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι αυτά τα μνημεία αξίζουν τον σεβασμό μας ανεξάρτητα από τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν ανάμεσα στις κυβερνήσεις. Εχουν δημοσιευτεί τελευταία πολλά άρθρα στον ελληνικό Τύπο για τη χρήση του ναού της Αγίας Σοφίας ως εκθεσιακού χώρου, και δικαίως διαμαρτύρονται γι αυτό. Από την άλλη πλευρά, Τούρκοι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι δεκάδες ισλαμικοί χώροι στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως εκθεσιακοί χώροι, κινηματογράφοι, αποθήκες και αγορές. Ωστόσο, μένουμε στην ανταλλαγή διαμαρτυριών και κατηγοριών, ενώ θα πρέπει να γίνει μια κοινή συμφωνία που θα δεσμεύει τις δύο πλευρές στον σεβασμό των μνημείων τους ανεξάρτητα από τις επικρατούσες συνθήκες μεταξύ τους. Μια καλή φόρμουλα για τον αλληλοσεβασμό των μνημείων στις δύο χώρες είναι να καταλάβουν όλοι ότι Ισλάμ δεν είναι μόνο η τουρκική κυβέρνηση και ορθοδοξία δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση.

 

* Ο Σάντι Αγιούμπι είναι δημοσιογράφος, υπεύθυνος της ιστοσελίδας www. islam. gr

 

Συγγραφέας: Αγιουμππι Σαντι

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Ιστοσελίδα πηγής: http://http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_29/08/2009_327271

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *