Saturday, April 20, 2024
Επιστήμη

Εφευρέσεις και Ανακαλύψεις του Ισλαμικού Κόσμου 2



Αυτή η αναφορά του Ιμπν Χαγιάν, εκπλήττει ακόμα τους σημερινούς επιστήμονες, και στην οποία λεει χαρακτηριστικά: «το πιο μικρό συστατικό της ύλης είναι το άτομο που πιστεύεται ότι δεν διαιρείται
Το σχήμα της γης και ή τροχιά της γύρω από τον ήλιο:

Ο μουσουλμάνος επιστήμονας Αλ Μπεϊρούνι (973-1048), ο οποίος μελέτησε τα διάφορα όντα υπό το φως των κορανικών στίχων, προσέφερε τις ανακαλύψεις και τους υπολογισμούς του στην επιστήμη, συγκεκραμένα για το σφαιρικό σχήμα της γης, και τη τροχιά της γύρω από τον ήλιο 500 χρόνια πριν από τον Κοπέρνικο. Πάρα πολλοί νέοι όμως δεν γνωρίζουν σήμερα αυτή την αλήθεια, επειδή διδάσκονται πως ο Κοπέρνικος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε αυτό το θέμα.

Το κυκλοφοριακό σύστημα:

Αυτό που διαδίδεται και το πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι στις ημέρες μας είναι, ότι ο Μιχαήλ Σερβέτος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το κυκλοφοριακό σύστημα. Ωστόσο, ο μουσουλμάνος ιατρός Ιμπν Αλ Ναφίς, είχε περιγράψει σ’ ένα βιβλίο του, το σύστημα αυτό, την καρδιά και τα διάφορα τμήματα τις, λεπτομερώς και με μεγάλη ακρίβεια, ξεχωρίζοντας το μεγάλο από του μικρό κυκλοφοριακό σύστημα.

Ιατρική νάρκωση:

Λέγεται σήμερα πως η πρώτη νάρκωση για ιατρικούς λόγους, είχε γίνει το 1850, όμως η αλήθεια είναι πως η νάρκωση για ιατρικούς λόγους, ανακαλύφτηκε από τον μουσουλμάνο ιατρό Θάμπετ Ιμπν Κόρρα (835-902). Ο γεννημένος στη Βαγδάτη επιστήμονας αυτός, είχε γράψει πάρα πολλά και σημαντικά βιβλία στην ιατρική, αστρονομία και μηχανολογία.

Το άτομο:

Όλοι γνωρίζουν στις ημέρες μας, πως οι έρευνες για το άτομο, τις έχει ιδρύσει ο βρετανός επιστήμονας Τζον Ντάλτον (1766-1868). Ωστόσο, η ιδέα της τομής του ατόμου είχε αναφερθεί από τον Τζάμπερ Ιμπν Χαγιάν, ο οποίος ήταν και πρύτανης του πανεπιστήμιου της Χαράν, ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά κέντρα εκείνης της εποχής.

Αυτή η αναφορά του Ιμπν Χαγιάν, εκπλήττει ακόμα τους σημερινούς επιστήμονες, και στην οποία λεει χαρακτηριστικά: «το πιο μικρό συστατικό της ύλης είναι το άτομο που πιστεύεται ότι δεν διαιρείται. Όμως δεν είναι έτσι όπως πίστευαν οι αρχαίοι έλληνες επιστήμονες. Γιατί το άτομο αυτό, περιέχει μεγάλη ενέργεια, που μπουρεί αν ελευθερωθεί, να αναποδογυρίσει μια πόλη σαν τη Βαγδάτη άνω κάτω, και αυτό είναι μια απόδειξη για τη δύναμη του Θεού».

Η φυματίωση και η θεραπεία της:

Μέχρι πριν πενήντα χρόνια, δεν υπήρχε θεραπεία για τη φυματίωση, η οποία θέρισε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο κόσμος ξέρει πως ο Ρόμπερτ Κοχ (1834-1910) ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε το βακτηρίδιο της φυματίωσης και της θεραπείας της νόσους αυτής. Γι’ αυτό και πήρε το Νόμπελ ιατρικής το 1905. Ωστόσο, ο μουσουλμάνος Αμπάς Ουασίμ Αμπντουλραχμάν που πέθανε το 1761, είχε κάνει σπουδαίες έρευνες για την ασθένεια αύτη και τη θεραπεία της.

Οι έρευνες του προσέλκυσαν την προσοχή και το ενδιαφέρον πολλών στην Ευρώπη, και δέχτηκε πολλές επισκέψεις από δυτικούς επιστήμονες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *