Tuesday, April 23, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Πρώτη Μέρα του Δούλ Χιτζα

Πόσο σημαντικές είναι οι επόμενες δέκα μέρες και γιατί πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε;

 

 

Είμαστε στον μήνα Δουλ Χιτζ, τον μήνα του Χάτζ. Είναι ο μήνας στον οποίο ο Αλλάχ έδωσε τις ημέρες του ’ραφατ, Έιντ Αλ ’ντα και του Τασρίκ ( δηλαδή των τριών ημερών μετά το Έιντ).

 

Είναι ένας ιδιαίτερος μήνας κατά τον οποίο ενθαρρυνόμαστε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την πραγματοποίηση πράξεων λατρείας και καλών πράξεων.

 

 

Αν χάσαμε την ευκαιρία να αυξήσουμε τη λατρεία κατά τη διάρκεια του περασμένου Ραμαζανίου ή αν χάσαμε την ευκαιρία να νηστέψουμε κατά τις 6 ημέρες του Σαουάλ ( δηλαδή του μήνα που ακολουθεί το Ραμαζάνι), τότε ας είναι γνωστό πως μπροστά μας βρίσκεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Μια ευκαιρία να βρεθούμε πιο κοντά στον Δημιουργό μας.

 

Αυτή η χρυσή ευκαιρία είναι κατά τις πρώτες 10 μέρες του Δουλ – Χιτζάζ. Ας αρπάξουμε λοιπόν αυτήν την ευκαιρία. Ας κάνουμε περισσότερο Δίκρ, περισσότερη προσευχή και νηστεία, ας διαβάσουμε περισσότερο από το Κοράνι.

 

 

Μα τις δέκα Νύχτες (του ορισμένου σεληνιακού μήνα Δουλ Χίτζ για το Προσκύνημα στους ιερούς τόπους.) (89:2)

 

Το παραπάνω εδάφιο του Κορανίου ενισχύεται από το ακόλουθο χαντίθ:

 

«Δεν υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες οι καλές πράξεις να είναι πιο αρεστές στο Θεό από αυτές τις δέκα μέρες.»  Έπειτα ρωτήθηκε ( ο Προφήτης), «Ούτε το Τζιχάντ στο δρόμο του Αλλάχ;» Απάντησε, «Ούτε καν το τζιχάντ στο δρόμο του Αλλάχ, εκτός από τον άνθρωπο που βγαίνει με τον εαυτό του και τον πλούτο του και γυρίζει χωρίς τίποτα.»

 

 

Ας αυξήσουμε λοιπόν την λατρεία μας κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Η προσφορά αυτών των ημερών έχει τις επιβραβεύσεις της να μας περιμένουν στην επόμενη ζωή, όπου τίποτα δε θα έχει αξία πέρα από την προετοιμασία που έγινε σε αυτή τη ζωή. Και όπως περιγράφεται στο Κοράνι:

 

 

Την Ημέρα που ούτε ο πλούτος ούτε τα παιδιά θα ωφελήσουν. Παρά μόνο εκείνος ( θα ευδοκιμήσει), που θα παρουσιαστεί στον Αλλάχ με πιστή ( αγνή) καρδιά. Στους ενάρετους πολύ κοντά θα βρεθεί ο Κήπος ( του Παραδείσου). (26:88-89)

 

 

Ας θέσουμε λοιπόν τους στόχους μας για αυτές τις ημέρες και είθε ο Αλλάχ να μας βοηθήσει να τους πετύχουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *