Friday, April 26, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Τα Oφέλη του Χάτζ

Tο Χάτζ είναι η περίοδος που οι μουσουλμάνοι συναντιούνται με τους αδερφούς τους μουσουλμάνους για να γιορτάσουν το αίσθημα του να ανήκουν σε ένα έθνος και για να δοξάζουν τον Παντοδύναμο Αλλάχ σε συνάθροιση

 

 

Οι μουσουλμάνοι πιστεύουμε πως το Ισλάμ δεν είναι απλά μια θρησκεία, αλλά ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής.  Έτσι οι πράξεις λατρείας συνεισφέρουν στην εκμάθηση του πιστού σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς που πρέπει να υιοθετήσει στη ζωή του.

 

Στο Ισλάμ, μια από τις 5 σπουδαιότερες πράξεις ( ένας από τους 5 στύλους) είναι το Χάτζ. Όταν το εξετάσουμε, θα δούμε πως συγκεντρώνει όλες τις άλλες πράξεις λατρείας.

 

 

Η δήλωση της πίστεως είναι μια πράξη λεκτική ( της γλώσσας) και αντιπροσωπεύει την υποταγή της στον Παντοδύναμο Αλλάχ και την αποδοχή της Κυριαρχίας Του στο σύμπαν.

 

 

Η προσευχή είναι μια πράξη που αντιπροσωπεύει την αφιέρωση ενός μέρους του χρόνου και της προσπάθειάς σου για να δείξει κανείς  την υποταγή στον Παντοδύναμο Αλλάχ και την αφοσίωσή του σε Αυτόν. Επίσης αντιπροσωπεύει μια συγκέντρωση ενός μεγαλύτερου Ισλαμικού έθνους πέντε φορές την ημέρα για τον εορτασμό της ενότητάς τους σε αυτό το επίπεδο.

 

Το Ζακάτ είναι η εκπροσώπηση της θυσίας. Οι άνθρωποι θυσιάζουν μερικά από τα χρήματα τους για να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στην ανταπόδοση του Αλλάχ και να την προτιμήσουν από όλα τα κέρδη αυτού του κόσμου. Οι μουσουλμάνοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους με τους αδερφούς και αδερφές τους μέσω του ενδιαφέροντός τους για τις ανάγκες τους. Χρησιμοποιούν έτσι τα χρήματα προς όφελος της κοινωνίας και για χάρη της ευημερίας της κοινότητας.

 

Η νηστεία είναι μια ακόμα αντιπροσώπευση της αποφυγής ορισμένων πραγμάτων σαν ένα δείγμα αφοσίωσης στον Αλλάχ και μοιράσματος του πόνου και της δυστυχίας των φτωχών και των εχόντων ανάγκη, καθώς και εκπαίδευσης του εαυτού όσον αφορά τον έλεγχο των επιθυμιών.

 

Το Χάτζ: Πέντε σε Ένα

 

 

Αν εξετάσουμε το Χάτζ, θα διαπιστώσουμε πως οι παραπάνω 4 πράξεις είναι κομμάτια του Χάτζ με τέτοιο τρόπο ώστε το Χάτζ να είναι η επιτομή όλων των Ισλαμικών πράξεων.

 

Στο Χάτζ, η καρδιά και η γλώσσα του ανθρώπου δείχνουν υποταγή στον Αλλάχ από το ξεκίνημα κιόλας αυτού του υπέροχου «ταξιδιού». Η γλώσσα τονίζει τη θέληση της καρδιάς με την ανακοίνωση του Τάλμπια (που λέγεται από όλους τους προσκυνητές από όλα τα μέρη του κόσμου και εκφράζεται με τα ίδια ακριβώς λόγια):

 

Λαμπαϊκα Αλλάχουμα λαμπαϊκ, Λαμπαϊκα  λα Σαρίκα λακα λαμπαϊκ ινναλ χάμντα ουαν νι’ματα λακα ουαλ μουλκ λα σαρίκα λακ.  ( Εδώ είμαι Κύριέ μου, εδώ είμαι. Απαντώ στο κάλεσμά Σου, μαρτυρώντας πως δεν υπάρχουν συνεργάτες με Σένα. Πράγματι όλη η δόξα ανήκει σε Σένα και όλες οι ευλογίες έρχονται από Σένα, όλη η κυριαρχία ανήκει σε Σένα. Πράγματι δεν υπάρχει κανένας συνέταιρος με Σένα.)

 

 

Μπορούμε επίσης να δούμε την ουσία της προσευχής σε κάθε πράξη στο Χάτζ, καθώς οι μουσουλμάνοι προσεύχονται δίπλα στην Κάμπα και κατά τη διάρκεια του Ταουάφ ( ενώ κάνουν κύκλους γύρω από την Κάμπα), αποφεύγουν τις συνομιλίες και αρκούνται στους εαυτούς τους με την ενθύμηση του Αλλάχ και τη χρήση ικεσιών με τον ίδιο τρόπο όπως και στην προσευχή.

 

 

Όταν ξεκινάει ο πιστός για το Χάτζ, χρειάζεται να πληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό για αυτό τα ταξίδι. Κάτι λοιπόν που αποτελεί θυσία και που μοιάζει με το Ζακάτ από πολλές απόψεις. Οι άνθρωποι θυσιάζουν τα χρήματά τους, χρόνο και προσπάθεια, κάτι που αποτελεί ξανά και ξανά ένα συνδυασμό της σοφίας της προσευχής και του Ζακάτ ταυτόχρονα.

 

Πάνω από όλα το Χάτζ είναι η ώρα όπου ο μουσουλμάνος δεν επιτρέπεται να φοράει άρωμα, ραμμένα ρούχα, να τραβήξει ή να αφαιρέσει μαλλιά σαν να βρίσκεται σε μια άλλη μορφή νηστεία αποφεύγοντας αυτό που κανονικά επιτρέπεται σαν ένα δείγμα υπακοής στον Αλλάχ.

 

 

Ο προσκυνητής δείχνει στον Αλλάχ, πως είναι σε θέση να εγκαταλείψει όλα τα είδη εγκόσμια απόλαυσης και να διάγει και σκληρή ζωή αν ο Δημιουργός του επιθυμεί κάτι τέτοιο για αυτόν.

 

Επιπρόσθετα το Χάτζ είναι η περίοδος που οι μουσουλμάνοι συναντιούνται με τους αδερφούς τους μουσουλμάνους για να γιορτάσουν το αίσθημα του να ανήκουν σε ένα έθνος και για να δοξάζουν τον Παντοδύναμο Αλλάχ σε συνάθροιση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *