Friday, April 26, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Πως γινόμαστε καλύτεροι μουσουλμάνοι ; μέρος 1

Υπάρχει `Ενας Θεός και ο Θεός απευθύνεται στη Δημιουργία Του. Όλα τα υπόλοιπα επεκτείνουν και διευκρινίζουν αυτό το μήνυμα.

Σαν ενήλικες, χάνουμε μεγάλο μέρος από την απλότητα που είχαμε σαν παιδιά.

Το Ισλάμ είναι απλο, αλλά εμείς οι ενήλικες το κάνουμε να φαίνεται τόσο δύσκολο. Το μήνυμα του Ισλάμ υπάρχει από την αρχή του χρόνου και το μήνυμα του είναι για όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

Υπάρχει `Ενας Θεός και ο Θεός απευθύνεται στη Δημιουργία Του. Όλα τα υπόλοιπα επεκτείνουν και διευκρινίζουν αυτό το μήνυμα.

Ένα τόσο απλό μήνυμα μιλάει στις καρδιές όλων. Σκεφτείτε τους ανθρωκορύχους στη Χιλή που ήταν εγκλωβισμένοι κάτω από το έδαφος για πολλές βδομάδες. Είτε ήταν θρησκευτικοί άνθρωποι ή όχι, πολλοί από αυτούς μπορεί να προσευχήθηκαν για να σωθούν. Είτε οι άνθρωποι δέχονται το γεγονός ότι υπάρχει Θεός, προβλήματα και τραγωδίες συχνά δείχνουν πως ο Θεός είναι ο πρώτος στον οποίο θα πρέπει να στραφούν. Με έναν απλό τρόπο, το Ισλάμ δίνει απάντηση σε αυτήν την ανάγκη των ανθρώπων χωρίς παπάδες ή αλλους να μεσολαβούν για λογαριασμό τους.

 

Το Ισλάμ διδάσκει πως μπορούμε όλοι να υποκλιθούμε μπροστά στον Δημιουργό μας και να μιλήσουμε σε Αυτόν απευθίας. Όλοι οι μουσουλμάνοι δε θα πρέπει να ξεχνάμε αυτή την απλότητα του Ισλάμ.

Όταν το ξεχνάμε αυτό τότε κάνουμε το Ισλάμ να μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη οργανωμένη θρησκεία. Και το Ισλάμ διαφέρει σε αυτό το σημείο από τις άλλες θρησκείες. Έρχεται ένα σημείο ωστόσο όπου είναι ανάγκη να εμβαθύνουμε την πίστη μας. Αυτοί που είναι νέοι στο Ισλάμ θέλουν να επεκτείνουν την πίστη της και να γίνονται καλύτεροι και καλύτεροι στο πέρασμα του χρόνου.

 

Είναι σχετικά εύκολο να αναφέρει κανείς τα λόγια της Σαχάντα ( δήλωση της πίστεως): Δεν υπάρχει Θεός εκτός από τον Αλλάχ (Θεό) και ο Μουχάμμαντ είναι ο Προφήτης Του. Ωστόσο χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να βιώσει κανείς και να εφαρμόσει αυτά τα λόγια. Η εμβαθυνση στην θρησκεία έρχεται τόσο σε όρους γνώσης όσο και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε.

 

Για παράδειγμα αν κάποιος μαθαίνει γαλλικά και η γνώση του έχει παραμείνει στο επίπεδο που ήταν όταν αυτός ήταν εφτά χρονών, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως έχει ένα παιδιάστικο επίπεδο γνώσης της γλώσσας. Το ίδιο ισχύει και για το Ισλάμ. Αν η γνώση μας για αυτό είναι όπως στην αρχή και δεν έχει εμβαθύνει καθόλοι, τότε και η συμπεριφορά μας και οι σχέσεις μας δεν έχουν προοδεύσει.

Για να γίνουμε λοιπόν καλύτεροι μουσουλμάνοι πρέπει να προοδεύσουμε. Και αυτό αφορά τους γεννημένους μουσουλμάνους καθώς και αυτούς που ασπάστηκαν το Ισλάμ. Η πληθώρα των πληροφοριών και λεπτομεριών μπορεί να φαίνεται αποθαρρυντική για κάποιους. Ο κίνδυνος εδώ βρίσκεται στο ότι κάποιος μπορεί να μετατρέψει αυτές τις πληροφορίες σαν γεγονότα που πρέπει να μάθει και όχι σαν τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν να βελτιωθεί.

Πως προοδεύουμε σαν μουσουλμάνοι; Πως γινόμαστε καλύτεροι;Πως θα μπορούσαμε να μοιάσουμε στον Προφήτη Μουχάμμαντ (ειρήνη σε αυτόν)

Όταν φτάσουμε το επίπεδο «Ιχσαν» σαν μουσουλμάνοι, έχουμε φτάσει στο επίπεδο που επιθυμεί ο Αλλάχ. Όταν καταλάβουμε τι είναι το «Ιχσάν» τότε θα έχουμε καταλάβει τι είναι να είναι κανείς μουσουλμάνος.

 

Η λέξη Ιχσάν σημαίνει διάφορα πράγματα: να είμαστε σε μια επιθυμητή ή αρμόζουσα κατάσταση, να φερόμαστε με ευγένεια, επίσης τελειότητα και αρίστευση όταν κάνουμε κάτι.

Στα αραβικά αυτός που εφαρμόζει το «Ιχσάν» λέγεται «Μουχσιν» και ο πληθυντικός της λέξης είναι «Μουχσινίν». Γνωρίζουμε πως ο Αλλάχ αγαπάει τους Μουχσινίν καθώς αναφέρεται στο Κοράνι: μα όποιος υποτάξει τη προσωπικότητά του στον Αλλάχ και είναι ευεργέτης, θα βρει την αμοιβή του στον Κύριο του. Σε τέτοιους δεν θα υπάρξει φόβος ούτε θα λυπούνται για κάτι. 2:112)

 

Τι αξιόλογη πρόοδο θα έχουμε κάνει στη ζωή αν δε φοβόμαστε πλέον ή μοιρολογάμε; Δεν είναι αυτό κάτι που αναζητά όλος ο κόσμος;

Στα επόμενα τμήματα αυτού του άρθρου θα προσπαθήσουμε να δούμε πως οι μουσουλμάνοι μπορούν να προοδεύσουν στην πίστη τους μέχρι να φτάσουν το επίπεδο που είναι αγαπητό στον Αλλάχ.

 

Το να είναι κανείς μουσουλμάνος σημαίνει περισσότερο από τον σωστό τρόπο να εφαρμόζει το Ουδου (πλύσιμο για την προσευχή) ή τις σωστές θέσεις και στάσεις στην προσευχή. Οι μουσουλμάνοι πρέπει να γνωρίζουν την πρόοδο που μπορούν να συνεχίσουν να έχουν στον πνευματικό ταξίδι τους στο Ισλάμ. Θα αναγνωρίσουν πως αυτό είναι ένα μονοπάτι που χρειάζεται χρόνο, υπομονή, γνώση και πρακτική, μια μέρα τη φορά, καθώς η πίστη αυξάνεται από το ένα επίπεδο στο άλλο. Θα αναγνωρίσουν πως είναι δυνατόν για όλους μας, κάθε μέρα, να είμαστε καλύτεροι Μουσουλμάνοι.

 

Το Ιχσάν συμπεριλαμβάνει ειλικρίνεια στις προσευχές, ευγνωμοσύνη προς τους γονείς, οικογένεια και στον Αλλάχ. Στο επόμενο κομμάτι του άρθρου θα αναλύσουμε μερικές από τις αξίες που συνδέονται με το Ιχσαν στο Κοράνι και μερικές από τις ανταμοιβές που έχουν υποσχθεί στους Μουχσινιν.

 

http://www.onislam.net/english/reading-islam/living-islam/growing-in-faith/449484-becoming-better-muslims-part-1.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *