Friday, April 26, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Πως γινόμαστε καλύτεροι μουσουλμάνοι ; μέρος 2

Για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι πρέπει να κάνουμε αντίστοιχες πράξεις. Η προσευχή πέντε φορές την ημέρα με λατρεία και προσήλωση δε μπορεί παρά να αλλάξει τις ζωές μας. Η βοήθεια των φτωχών ανθρώπων δε μπορεί παρά να αγγίξει τις καρδιές μας.

 

 

Η λέξη «Ιχσάν» συμπεριλαμβάνει και συνοψίζει τις προσπάθειές μας να γίνουμε καλύτεροι μουσουλμάνοι. Προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι που σκέφτονται τον Αλλάχ και είναι καλοί με τους γύρω τους συνέχεια. Όταν φτάσουμε το επίπεδο του «Ιχσάν» τότε οτιδήποτε κάνουμε είναι για χάρη του Αλλάχ.

 

 

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που συναντάμε στη ζωή μας και που έχουν μεγάλη επίδραση σε αυτή. Σαν μουσουλμάνοι κοπιάζουμε και προσπαθούμε να γίνουμε και εμείς σαν αυτούς τους ανθρώπους.

Πόσο υπέροχο θα ήταν αν μη μουσουλμάνοι δείχνανε έναν μουσουλμάνο στον δρόμο και γνώριζαν πως είναι μουσουλμάνος λόγω του τρόπου ζωής του. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν θα ήταν απλά τυπικός στην προσευχή και ανυπόμονος να πράξει όσα έκανε και ο Προφήτης ( ειρήνη σε αυτόν), αλλά θα ήταν καλός σύζυγος και πατέρας. Θα ήταν επίσης πιστός και αξιόπιστος φίλος, έντιμος εργαζόμενος και ευγενικός και γενναιόδωρος άνθρωπος. Αποδίδοντας όλα στη ζωή του στο Θεό, αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να γίνει «Μουχσιν» δηλαδή κάποιος που έφτασε στο επίπεδο του « Ιχσάν».

 

Υπάρχουν πολλά σημεία στο Κοράνι όπου διαβάζουμε για το «Ιχσάν» και αυτούς που το εφαρμόζουν.

Ο Αλλάχ αγαπά τους αγαθοεργούς. 5:13

Και να ξοδεύετε (από την περιουσία σας) υπέρ του Αλλάχ και να μην συμβάλετε στην καταστροφή του εαυτού σας με τα ίδια σας τα χέρια. Και να κάνετε πάντα το καλό. Ο Αλλάχ αγαπά τους αγαθοεργούς.  2:195

Όντως, όποιος είναι ενάρετος και κάνει υπομονή (στις δοκιμασίες), ο Αλλάχ δεν αφήνει να χαθεί η ανταμοιβή των αγαθοεργών. 12:90

 

Το ερώτημα για εμάς είναι ο τρόπος για να φτάσουμε αυτό το επίπεδο.  Προφανώς κάτι τέτοιο δεν χαρίζεται. Ακόμα και ο μουσουλμάνος που είναι επίμονος στην τέλεση των πέντε προσευχών της ημέρας στην ώρα τους δεν είναι πάντα γενναιόδωρος και ευγενής. Ακόμα και εκείνος που μπορεί να μιλήσει για τα πάντα σχετικά με το Ισλάμ μπροστά σε κοινό δεν είναι πάντα ευγενικό άτομο.

 

Οπότε σαν μουσουλμάνοι τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε το επίπεδο του Ιχσαν;

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε μερικές συμβουλές και στο τέλος όλες οι προσπάθειές μας θα βασίζονται στην χάρη του Αλλάχ.

  1. Ο καλός μουσουλμάνος πρώτα από όλα χρειάζεται να γνωρίζει αρκετά πράγματα για το Ισλάμ. Ο Προφήτης Μουχάμμαντ μας προέτρεψε να αναζητούμε τη γνώση.
  2. Για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι πρέπει να κάνουμε αντίστοιχες πράξεις. Η προσευχή πέντε φορές την ημέρα με λατρεία και προσήλωση δε μπορεί παρά να αλλάξει τις ζωές μας. Η βοήθεια των φτωχών ανθρώπων δε μπορεί παρά να αγγίξει τις καρδιές μας.

 

http://www.onislam.net/english/reading-islam/living-islam/growing-in-faith/449567-becoming-better-muslims-part-2.html

 

Πηγή: www.islam.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *