Thursday, April 25, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Σκέφτηκες ποτέ τι σημαίνει Ασσαλάμ Αλαϊκομ;

θα σας καθοδηγήσω σε κάτι, που αν το κάνετε θα αγαπάτε ο ένας τον άλλο: Διαδώστε τους χαιρετισμούς της ειρήνης μεταξύ σας

Σκέφτηκες ποτέ τι σημαίνει Ασσαλάμ Αλαϊκουμ ;

Το Ασσαλάμου αλαϊκουμ δεν είναι ελαφρύς χαιρετισμός.

Συχνά χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το γεια ή το καλό απόγευμα, κτλ.

 

Ωστόσο είναι ένας χαιρετισμός που περιέχει ένα από τα ονόματα του Αλλάχ: Ασ-Σαλάαμ. Το όνομα αυτό αντιστοιχεί σε ένα από τα χαρακτηριστικά του Αλλάχ σύμφωνα με το οποίο ο Αλλάχ ελευθερώνει τους δούλους Του από όλους τους κινδύνους.

 

Το Ασσαλάμου αλαϊκουμ είναι ο τρόπος με τον οποίο χαιρετιόμαστε οι Μουσουλμάνοι, ελπίζοντας και ευχόμενοι πως ο Αλλάχ, ως Ασ-Σαλάμ θα ελευθερώσει τους αδερφούς μας στο Ισλάμ από κινδύνους και εμπόδια.

 

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ ανέφερε:

 

“Δε θα εισέλθετε στον Παράδεισο μέχρι να πιστέψετε. Και δεν θα πιστέψετε μέχρι να αγαπήσετε ο ένας τον άλλο. Σίγουρα θα σας καθοδηγήσω σε κάτι, που αν το κάνετε θα αγαπάτε ο ένας τον άλλο: Διαδώστε τους χαιρετισμούς της ειρήνης μεταξύ σας.”

 

Ο Προφήτης λοιπόν ήθελε να διαδώσουμε Σαλάμ (ειρήνη) και να κάνουμε καθαρή δήλωση πως ευχόμαστε ο Ας-σαλάμ να προστατεύει όλους.

 

Ας σκεφτούμε τώρα πως γίνεται να λέμε από την μια σαλάμ και από την άλλη για παράδειγμα να βλάπτουμε τους άλλους, είτε υποβαθμίζοντας με τα λόγια ή κακολογώντας ή προκαλώντας κάποια αδικία, κτλ.

 

Ότι εκφέρεται με τη γλώσσα μας θα πρέπει να είναι με ειλικρίνεια. Τα λόγια Σαλάμ-Ειρήνη θα πρέπει λοιπόν να διακρίνονται και στις πράξεις μας και να μην είμαστε εκείνοι που θα βλάπτουμε τους αδερφούς μας με τον οποιαδήποτε τρόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *