Thursday, March 28, 2024
Προσωπικότητες

Σουμάγια Μπιντ Χαγιάτ, Πρώτη Γυναίκα Μάρτυρας στο Ισλάμ

Η Σουμάγια ήταν μια από τους επτά πρώτους ανθρώπους που διαφωτίστηκαν από το Ισλάμ και ορκίστηκε πίστη στον Προφήτη

Τρία αδέρφια ξεκίνησαν από την Υεμένη για τη Μέκκα. ’κουσαν για την πόλη και ήθελαν να βιώσουν την κουλτούρα της και να πάρουν μέρος στις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες. Ο ένας λεγόταν Γιάσερ και οι άλλοι δύο Χάριθ και Μάλικ. Οι δύο τελευταίοι επέστρεψαν στην Υεμένη μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά ο Γιάσερ αποφάσισε να μείνει μόνιμα. Σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής έλαβε τη χορηγία και υποστήριξη του Αμπου Χουδάϊφα Μπιν Αμντουλλάχ Μαχζούμι και έγινε σύντροφος και συνεργάτης του.

Καθώς άρχισαν να γνωρίζονται καλύτερα, συμπάθησαν ο ένας τον άλλο.


Ο Αμπου Χουδάϊφα είχε μια πολύ έξυπνη και συνετή υπηρέτρια στο σπίτι του, τη Σουμάγια. Εν ευθέτω χρόνο παντρεύτηκε με τον Γιάσερ.

Ήταν ένας χαρούμενος γάμος και σύντομα απέκτησαν έναν γιο τον οποίο ονόμασαν Αμμάρ. Ο Αμπου Χουδάϊφα ήταν πολύ ευγενικός, στοργικός και γενναιόδωρος και ελευθέρωσε την οικογένεια από τα δεσμά του, αλλά συνέχισε να έχει καλές σχέσεις μαζί τους και πολύ συχνά τους βοηθούσε με μετρητά. Ο Γιάσερ απέκτησε ακόμα δύο γιους τους οποίους ονόμασε Αμντουλλάχ και Χάριθ. Ο τελευταίος σκοτώθηκε πριν την έλευση του Ισλάμ και με αυτήν την τραγωδία ήταν σαν κακοτυχία να άρχισε να στοιχειώνει την οικογένεια.

Η Σουμάγια ήταν μια από τους επτά πρώτους ανθρώπους που διαφωτίστηκαν από το Ισλάμ και ορκίστηκε πίστη στον Προφήτη. Είναι ανάμεσα στις σπουδαιότερες γυναίκες Συντρόφους.

Το Ισλάμ είναι μοναδικό με την έννοια ότι η αξία ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται από το χρώμα, τη φυλή, τη γλώσσα, το γένος ή την εθνικότητα. Οι κανόνες αφορούν την αγνότητα της καρδιάς και την καλή θέληση προς τα πάντα. Όπως λέει ο Αλλάχ,

Ω! Εσείς οι άνθρωποι! Σας έχουμε πλάσει από έναν ( μόνο ) άνδρα και μια ( μόνο ) γυναίκα και σας κάναμε σε λαούς – Έθνη και Φυλές για να αναγνωρίζει ο ένας  τον άλλο ( κι οχι να καταφρονεί ο ένας τον άλλο.) Βέβαια ο πιο τιμημένος από σας – στα μάτια του Αλλάχ – είναι ο πιο ενάρετος (υπάκουος) (ανάμεσά σας). Και ο Αλλάχ είναι Παντογνώστης και καλά πληροφορημένος ( για όλα τα πράγματα). 49:13

 Έτσι ένας άνθρωπος που εύχεται για τους συνανθρώπους του ότι επιθυμεί για τον εαυτό του, που είναι ευγενικός με τους συνανθρώπους του για χάρη του Αλλάχ είναι εκείνος που πληρεί τις προϋποθέσεις για το τεστ που τίθεται από τον Αλλάχ.

Οι 7 άνθρωποι που ασπάστηκαν πρώτοι το Ισλάμ ήταν:

1. Αμπου Μπακρ Σιντικ
2. Αλι Ιμπν Αμπι Ταλιμπ
3. Χαντίτζα
4. Ζαιντ Ιμπν Χαριθα
5. Σουμάγια Μπιντ Χαγιάτ
6. Αμμαρ Ιμπν Γιασερ
7. Μπιλαλ Ιμπν Αμπι Ραμπα

Οι Κουράϊς της Μέκκα δε μπορούσαν να βλάψουν εκείνη την περίοδο τον Προφήτη λόγω της δύναμης και της θέσης του θείου του Αμπου Τάλιμπ. Ο Αμπου Μπακρ Σιντίκ ήταν επίσης ένας δυνατός άντρας λόγω της περιουσίας της φυλής του και της δικής του προσωπικής επιρροής. Αλλά ο κοινός Μουσουλμάνος, είτε γυναίκα είτε άντρας δεν χαρίστηκε κανενός είδους νοητό βασανιστήριο ή μαρτύριο.

Η Σουμάγια, ο σύζυγός της και ο γιος της Αμμάρ ήταν συχνά οι στόχοι της σκληρότητας των Κουράϊς. Σε μια περίπτωση ο Προφήτης περνούσε από την αγορά και είδε και τα τρία μέλη της οικογένειας να περνάν από το χειρότερο δυνατό είδος βασανιστηρίου. Αλλά ήταν τόσο αδύναμος που δεν υπήρχε τρόπος να τους σώσει. Μπορούσε μόνο να τους παρηγορήσει λέγοντας,

“Να έχετε υπομονή, ω οικογένεια του Γιάσερ, γιατί ο τελικός προορισμός σας είναι ο Παράδεισος.”

Ο Ουθμάν διηγήθηκε επίσης πως ο Προφήτης συνήθιζε να λέει αυτά τα λόγια για να παρηγορήσει την οικογένεια. Μια φορά ο Αμμάρ κατάφερε να ξεφύγει και έφτασε τον Προφήτη. Τον ρώτησε τότε πότε αυτός ο διωγμός των αθώων  Μουσουλμάνων θα σταματούσε και πότε θα μπορούσαν να αναπνεύσουν ελεύθεροι. Είπε πως τα πράγματα ξεπερνούσαν όλα τα όρια. Ο Προφήτης τότε τον παρηγόρησε με μια προσευχή στον Αλλάχ να προστατεύσει και να σώσει την οικογένεια του Γιάσερ από τη φωτιά της Κόλασης.

Ο Αμπου Τζαχλ έδωσε στη Σουμάγια Μπιντ Χαμπατ το χειρότερο είδος τιμωρίας, αλλά εκείνη δεν παρέκκλινε ούτε για ένα δευτερόλεπτο και έμεινε σταθερή σαν βράχος. Προσπάθησε να την πιέσει, να την καλοπιάσει και να την απειλήσει να αναιρέσει αλλά εκείνη αρνήθηκε απερίφραστα. Δε μπορούσε να δεχτεί ότι του αντιστεκόταν τόσο πεισματικά και μέσα στην οργή του της έριξε το δόρυ του.  Αυτό το χτύπημα αποδείχτηκε θανατηφόρο και πέθανε.


Έτσι η Σουμάγια έλαβε την διάκριση της πρώτης γυναίκας μάρτυρα στο Ισλάμ. Αυτό το γεγονός έλαβε χώρα 7 χρόνια πριν το Χίτζρα. Έπειτα ο άντρας της έπεσε επίσης θύμα της κακοποίηση των Κουράϊς και πέθανε επίσης. Μετά την μαρτυρία και των δυο γονιών του, ο Αμμάρ είχε ιδιαίτερη θέση στη στοργή του Προφήτη. Συνήθιζε να τον αποκαλεί στοργικά Ιμπν Σουμάγια. Συχνά μιλούσε για την οικογένεια του Γιάσερ με τους ύψιστους όρους τιμής.

Ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Μασουντ ανέφερε πως ο Προφήτης είπε κάποτε όταν διαφωνίες και διαφορές εμφανίζονταν μεταξύ των  ανθρώπων ο Ιμπν Σουμάγια πάντα τασσόταν με το σωστό και το δίκαιο.

Τα μέλη αυτής της οικογένειας θυσίασαν τις ζωές του, με σκοπό να τρέψουν την αλήθεια και να κερδίσουν τις ανταμοιβές της Επόμενης Ζωής. Πρόκειται για τέτοιους ανθρώπους όταν ο Αλλάχ λέει:

Ο Αλλάχ αγόρασε από τους Πιστούς τον εαυτό τους και τις περιουσίες τους, για να έχουν ( σαν αντάλλαγμα) τον παράδεισο. Αυτού θα πολεμήσουν για τη θρησκεία Του, θα σκοτώσουν και θα σκοτωθούν. Αυτή είναι μια αληθινή υπόσχεση από τον Αλλάχ που αναφέρεται στο Νόμο ( τη Βίβλο) στο Ευαγγέλιο και στο Κοράνιο. Και ποιος άλλος είναι πιο συνεπής στις υποσχέσεις του από τον Αλλάχ; Χαρείτε – τότε – για το αντάλλαγμα που έχετε αποφασίσει. Αυτό είναι η μεγαλύτερη νίκη.  9:111

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *