Friday, April 19, 2024
Γυναίκα

 Πότε κάνει μια γυναίκα προσευχή και πότε όχι;


Έτσι λοιπόν όταν μια γυναίκα έχει έμμηνο ρήση, δεν επιτρέπεται να προσευχηθεί. Αλλά όταν έχει ιστιχάδα, μπορεί να προσευχηθεί με τη διαφορά ότι πρέπει να κάνει ουδού πριν από κάθε προσευχή εφόσον το αίμα ρέει μέχρι την επόμενη προσευχή

Τι να κάνει μια γυναίκα για να καταλάβει πότε να αρχίσει να προσεύχεται μετά την έμμηνο ρήση; Τι να κάνει αν ξεκινήσει να προσεύχεται και μετά δει περισσότερο αίμα ή καφέ χρώματος υγρά; I

Πρώτον: Όταν μια γυναίκα έχει εμμηνο ρήση, η περίοδός της τερματίζεται όταν σταματήσει το αίμα, ανεξάρτητα αν το αίμα ήταν πολύ η λίγο. Πολλοί μελετητές του Ισλάμ αναφέρουν πως η μικρότερη διάρκεια της έμμηνου ρήσης μπορεί να είναι μια μέρα και μια νύχτα και η μεγαλύτερη δεκαπέντε ημέρες.
Ο Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah ανέφερε πως δεν υπάρχει ελάχιστο ή ανώτατο όριο και όταν η αιμορραγία είναι παρούσια με τα διακριτά χαρακτηριστικά της, τότε εκλαμβάνεται σαν έμμηνος ρήση είτε η αιμορραγία είναι λίγη ή πολύ.

Δεύτερον: Υπάρχει ένα είδος αιμορραγίας που ονομάζεται “Αλ Ιστιχάδα” (ασυνήθιστη αιμορραγία που δεν έχει σχέση με την έμμηνο ρήση) και είναι διαφορετική από την έμμηνο ρήση. Έχει χαρακτηριστικά που διαφέρουν από την κανονική έμμηνο ρήση και μπορούν να διακριθούν από αυτή με βάση τα ακόλουθα:

Χρώμα: το αίμα της έμμηνου ρήσης είναι μαύρο, σκούρο κόκκινο, ενώ το αίμα της Ιστιχάδα είναι κόκκινο.

Πυκνότητα: το αίμα της έμμηνου ρήσης είναι πυκνό, ενώ το αντίθετο ισχύει για την Ιστιχάδα.

Μυρωδιά: το αίμα της έμμηνου ρήσης έχει έντονη μυρωδιά σε αντίθεση με αυτό της Ιστιχάδα
Θρόμβωση: Το αίμα της εμμήνου ρήσης δε δημιουργεί θρόμβους σε αντίθεση με αυτό της Ιστιχάδα που προέρχεται από μια φλέβα.
Smell: menstrual blood has an offensive odour whilst the blood of istihaadah does not, because it comes from an ordinary vein.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της έμμηνου ρήσης και της ιστιχάδα και με βάση αυτά μπορεί η γυναίκα να κρίνει τι από τα δύο συμβαίνει. Στην περίπτωση της περιόδου μετά το τέλος της η γυναίκα πρέπει να κάνει γουσλ – μπάνιο πριν ξαναπροσευχηθεί.

Έτσι λοιπόν όταν μια γυναίκα έχει έμμηνο ρήση, δεν επιτρέπεται να προσευχηθεί. Αλλά όταν έχει ιστιχάδα, μπορεί να προσευχηθεί με τη διαφορά ότι πρέπει να κάνει ουδού πριν από κάθε προσευχή εφόσον το αίμα ρέει μέχρι την επόμενη προσευχή, καθώς αυτό το αίμα θεωρείται ακάθαρτο.
Τρίτον: μια γυναίκα μπορεί να γνωρίζει πότε τελειώνει η περίοδός της από δυο πράγματα:
Το άσπρο έκκριμα που δείχνει ότι η περίοδος έχει τελειώσει.
Την πλήρη στεγνότητα, αν δεν υπάρχει αυτό το άσπρο έκκριμα. Μπορεί να ελέγξει με ένα κομμάτι ύφασμα αν υπάρχει αίμα. Σε περίπτωση που αυτό βγεί καθαρό, τότε η περίοδος έχει τελειώσει. Ωστόσο αν βγει κόκκινο, κίτρινο ή καφέ τότε δε θα πρέπει να προσευχηθεί.
Οι γυναίκες συνήθιζαν να στέλνουν δοχεία με ρούχα στα οποία υπήρχαν σημάδια κίτρινα στην ’ισα και αυτή έλεγε: “Μη βιαστείτε μέχρι να δείτε το άσπρο έκκριμα.”  (Διηγημένο από  al-Bukhaari mu’allaqan. Kitaab al-Hayd, Baab iqbaal al-muhayd wa idbaarihi.).

Αν υπάρχει κίτρινο ή καφέ έκκριμα όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο, αυτό δε σημαίνει τίποτα και δε θα πρέπει να σταματήσει την προσευχή εξαιτίας του.

Η Umm ‘Atiyyah είπε: “Δεν ασχολούμασταν με κάποιο κίτρινο ή καφέ έκκριμα μετά που τελείωνε η περίοδος” (Διηγήμενο από Abu Dawood, 307. Διηγημένο επίσης από  al-Bukhaari, 320)
Δεν ασχολούμασταν σημαίνει πως δε θεωρούσαν πως ήταν περίοδος, αλλά ήταν ακαθαρσία που σημαίνει ότι η γυναίκα έπρεπε να το καθαρίσει πριν από κάθε προσευχή με ουδού.

Ωστόσο, αν υπάρξει άσπρο έκκριμα πριν την αρχή της περιόδου, ακολουθούμενο από περίοδο, τότε αυτό είναι μέρος της έμμηνου ρήσης.
Τέταρτον: αν μια γυναίκα πιστεύει πως η περίοδός της έχει τελειώσει και αρχίσει να αιμορραγεί πάλι, αν το αίμα έχει τα χαρακτηριστικά αυτού της έμμηνου ρήσης όπως περιγράφηκε παραπάνω, τότε λαμβάνεται σαν τέτοιο. Διαφορετικά είναι ιστιχάδα.
Αν δει καφέ έκκριμα μετά το τέλος της περιόδου, τότε χρειάζεται απλά να κάνει ουδού. Και αν το δει κατά τη διάρκεια της περιόδου, τότε είναι κομμάτι της έμμηνου ρήσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *